«Διασφάλιση της σταυροδοσίας με μοντέλο επιστολικής ψήφου»

«Διασφάλιση της σταυροδοσίας με μοντέλο επιστολικής ψήφου»

Των Μακάριου Λαζαρίδη - Δημήτρη Μαρκόπουλου,

Βουλευτών Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Καβάλας – Β’ Πειραιά

 

Η επιτυχημένη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της επιστολικής ψήφου.  Μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση, μέσω της οποίας περισσότεροι από 200.000 Έλληνες από 128 χώρες ανά την υφήλιο άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πρόκειται για ένα βήμα που καθυστέρησε, αλλά εν τέλει πραγματοποιήθηκε, μια ιστορική τομή για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, μια πρωτοβουλία περαιτέρω ενδυνάμωσης της δημοκρατίας μας. 

Ύστερα από την προ πενταετίας διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, η Κυβέρνηση ήρθε με το συγκεκριμένο θεσμικό εργαλείο να παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον πολίτη επιθυμεί, εντός και εκτός συνόρων, να συμμετάσχει στη ψηφοφορία εξ αποστάσεως, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατικά εμπόδια. Και τούτο, έχοντας διασφαλίσει στον απόλυτο βαθμό το αδιάβλητο της διαδικασίας, με τις αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας και τις προδιαγραφές ύψιστης φερεγγυότητας και αξιοπιστίας. 

Μεταξύ αυτών, παράλληλα με τους σταυρούς δίπλα στα επιθυμητά ονόματα υποψηφίων, ο ψηφοφόρος ανέγραφε σε συγκεκριμένο σημείο στο τέλος του ψηφοδελτίου και τον συνολικό αριθμό των επιλεγμένων του υποψηφίων. Εν προκειμένω, αν οι σταυροί που είχε βάλει παραπάνω ήταν 0, 1, 2, 3 ή 4. 

Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης ήταν να αποτυπώνεται εγγράφως από τον ίδιο τον εκλογέα ο αριθμός των σταυρών του ψηφοδελτίου του και να μην περνά καν η σκέψη οποιουδήποτε να «σταυρώσει» εκ των υστέρων ένα ή περισσότερα άλλα ονόματα, της αρεσκείας του, στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και αν κάποιος ήθελε να παρανομήσει, δεν μπορούσε να το πράξει και ενώ τόσα πολλά παράλογα έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα από τους λάτρεις των συνωμοσιών για την πρώτη εφαρμογή του θεσμού της επιστολικής ψήφου σε εκλογές στη χώρα μας. 

Η ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία που αφορούσε μόνο τη διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου, εκτιμούμε ότι κάλλιστα θα μπορούσε -και επιβάλλεται- να γενικευτεί και να εφαρμοστεί και σε όλες τις  εκλογές όπου οι πολίτες ψηφίζουν δια ζώσης, προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Δηλαδή και στις ευρωεκλογές (όχι μόνο με την επιστολική ψήφο) και στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, ανεξάρτητα αν κάποιος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα από κοντά ή εξ αποστάσεως, προκειμένου να μην τίθεται εν αμφιβόλω η φερεγγυότητα και το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. 

Ήρθε η στιγμή να διασφαλιστεί απόλυτα και κατηγορηματικά ότι οι σταυροί που καταμετρώνται μετά το κλείσιμο της κάλπης, είναι αυτοί τους οποίους πραγματικά έχουν επιλέξει οι ψηφοφόροι. 

Τεχνικά θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει και θα μπορούσε μάλιστα να εφαρμοστεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές. 

Πρόκειται για ένα ζήτημα ενίσχυσης της Δημοκρατίας, χωρίς ασφαλώς ιδεολογικά ή άλλα πρόσημα και για ένα ακόμα «λιθαράκι» το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, γιατί όχι και στην αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. 

Ενόψει δε της συζήτησης που αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, θα μπορούσε και η συγκεκριμένη πρόταση να περιληφθεί στην σχετική ατζέντα του δημοσίου διαλόγου. 

Ο καθένας, το κάθε κόμμα και ο κάθε βουλευτής θα βρεθούν προ των ευθυνών τους και θεωρούμε ότι, με την υιοθέτησή της, θα γίνει ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά την αδιαμφισβήτητη εφαρμογή της λαϊκής κυριαρχίας στο κορυφαίο πολιτικό, δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.