«Η Ελλάδα δεν μπορούσε να ‘’κλείσει τα μάτια" στο έγκλημα» (political.gr)
Μία από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Ευρώπη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια δημοκρατική και ανεξάρτητη χώρα, έβαλλε κατά του απαραβίαστου των συνόρων και αμφισβήτησε το καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας, όπως διαμορφώθηκε μεταπολεμικά, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Πρόκειται για μια αδιανόητη, πέρα από κάθε λογική, επιθετική πράξη, απέναντι στη διεθνή σταθερότητα και νομιμότητα, από νοσταλγούς της οπισθοδρόμησης που επιδιώκουν να γυρίσουν την ήπειρό μας πολλές δεκαετίες πίσω.
Είναι μια ευθεία επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες, μια σαφής παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε., μια αυθαίρετη αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας, με πολλούς νεκρούς, τραυματίες, άστεγους και πρόσφυγες, καθώς και με ανείπωτες μακροχρόνιες συνέπειες σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Μπροστά σε όλα αυτά, η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια». Κάθε είδους αδιαφορία και «ωχαδερφισμός» θα σήμαιναν συνενοχή στο έγκλημα και αποδοχή μιας βίαιης και ανιστόρητης απειλής σε βάρος της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας μια ευρωπαϊκής χώρας, αλλά τελικά και της ίδιας της ασφάλειας της Ευρώπης.
Ενώπιον της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελείται στο βορειοανατολικό άκρο της ηπείρου μας, δεν μπορούμε να «κλείνουμε τα μάτια». Οφείλουμε άπαντες να πάρουμε ξεκάθαρη θέση, τασσόμενοι υπέρ του δίκαιου και της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του ανθρώπου.
Ίσες αποστάσεις από εισβολείς και αμυνόμενους δεν μπορούν να υπάρξουν. Η αποχή και η «ουδετερότητα» συνιστούν την απόλυτη ταύτιση με τους θύτες. Όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά σε αυτές τις ιστορικές στιγμές που βιώνουμε και η Ευρώπη -και φυσικά και η Ελλάδα- πράττουν το ηθικά σωστό. Για μία ακόμη φορά η χώρα μας επιλέγει τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Άλλωστε, αυτό τον πόλεμο κανείς δεν τον ήθελε ούτε τον επιδίωξε, παρά μόνο ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιλέγοντας έναν νέο ιστορικό αναθεωρητισμό.
Κάναμε αυτό που επιτάσσουν οι αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όπως έκαναν στη συντριπτική τους πλειοψηφία και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε αμυντικό υλικό στους Ουκρανούς, οι οποίοι προσπαθούν να αποκρούσουν τον εισβολέα. Ανάμεσα σε αυτούς και οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ομογενείς που ζουν στην περιοχή και τους οποίους κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη να συνδράμουμε, με κάθε δυνατό τρόπο.
Η ανταπόκριση της χώρας μας στις ανάγκες τους ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτούς, την ίδια ώρα που ειδικά η Ελλάδα θέλησε να εκπέμψει και ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα, απευθυνόμενο στους γείτονές της. Ότι στη συγκυρία που βιώνουμε, λογικές αναθεωρητισμού και αποστρατικοποιήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν επιτρέπονται.
Όπως, εξάλλου, διερωτήθηκε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποια ηθική υπόσταση και με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν -ο μη γένοιτο- βρισκόμασταν σε μια ίδια κατάσταση; Είχαμε ένα λόγο παραπάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο, άμεσα και καθαρά.
Κάτι που κάνει πάντα η Ελλάδα, στο πέρασμα των αιώνων, υπερασπιζόμενη με πάθος τη νομιμότητα, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ασφάλεια.
Αυτό έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει…