«Με όπλο μας το διεθνές δίκαιο, απαντάμε στους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Άγκυρας» (topontiki.gr)

«Με όπλο μας το διεθνές δίκαιο, απαντάμε στους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Άγκυρας»  (topontiki.gr)

Τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει σε λίγες μέρες η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέχρι τώρα δεν ήταν λίγες. Αντίθετα. Μεγάλες και ισχυρές, οι πολλαπλές -και κάποιες φορές ταυτόχρονες- κρίσεις έβαλαν σε δοκιμασία τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, του κρατικού μηχανισμού και τελικά του συνόλου των πολιτών.

Μία εξ αυτών είναι οι σχέσεις μας με την Τουρκία, η οποία, για διαφόρους λόγους, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδά της, επιμένει να προκαλεί, είτε στο πεδίο -με παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας- είτε με την ακραία ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του.

Ακόμα πάντως και σε περιόδους μεγάλης έντασης, όπως το Μάρτιο του 2020 με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, αλλά και με τα σοβαρά γεγονότα στο Αιγαίο το καλοκαίρι του ίδιου έτους, η ελληνική πλευρά απάντησε, ως όφειλε, με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Στοιχεία που χαρακτηρίζουν την στάση μας και κατά τις τωρινές προκλήσεις της Άγκυρας, με τις οποίες εγείρονται ζητήματα που στερούνται κάθε ιστορικής βάσης και λογικής.

Οι αναθεωρητικές διαθέσεις των εξ ανατολής γειτόνων μας -δυστυχώς γι’ αυτούς- δεν εισακούονται πλέον από κανέναν. Οι όποιες προκλήσεις γνωστοποιούνται στους συμμάχους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Διάθεσή μας δεν είναι να στοχοποιήσουμε την Τουρκία και να κουνήσουμε το δάχτυλο σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσουμε γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα αποτελούσε  μεγάλο πρόβλημα για όλους να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Και παρά τους διάφορους εκβιασμούς των τούρκων αξιωματούχων όσον αφορά τη στάση Ερντογάν στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η δική μας στάση και συμπεριφορά είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες. Εκθέτουμε τις θέσεις μας με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σύνεση, με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ παράλληλα απαντάμε με ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε κάθε πρόκληση.

Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, η οποία έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ των συμμάχων και των εταίρων μας, όπως προκύπτει και από τη στάση πολλών εξ αυτών.

Οι απόψεις μας βρίσκουν ανταπόκριση, τόσο στα διεθνή fora, όσο και στις διμερείς επαφές για ένα θέμα που σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, στο διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο και αν αυτό ενοχλεί ορισμένους.

Υπερασπιζόμαστε τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη διεθνή νομιμότητα, δίχως να κάνουμε βήμα πίσω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η χώρα μας παραμένει σταθερά πιστή στη διεθνή νομοθεσία, συνάπτοντας παράλληλα ισχυρές συμμαχίες - όπως αυτές με τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. – και ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα. Γιατί ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι αδιαπραγμάτευτο.

Και αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι διακόπτουμε επαφές, όπως διαρκώς επιχειρεί να πράξει η Τουρκία, αφού η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει.

Η Ελλάδα συνεχίζει να φυλάσσει ενεργά τα ευρωπαϊκά σύνορα, προστατεύοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και ευελπιστούμε πάντα σε αλλαγή στάσης της Άγκυρας για την ομαλή διευθέτηση των διαφορών μας.

Όσον αφορά αυτές, βέβαια, υπενθυμίζω -και θα πρέπει να υπενθυμίζουμε συνεχώς ως φαίνεται- ότι το μόνο ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ως εκκρεμότητα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. 

Είναι κάτι που δεν αποτελεί αδιαλλαξία από την πλευρά της χώρας μας, όπως κακόπιστα μας έχει κατηγορήσει η Άγκυρα. Η Τουρκία κάνει αυτό που συνηθίζει, ρίχνει στο τραπέζι και άλλα ζητήματα, τα οποία όμως είναι σαφές ότι έχουν επιλυθεί κατά το παρελθόν, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών. Και θέματα που έχουν επιλυθεί μέσω διεθνών συνθηκών, δεν μπορεί να τίθενται προς διαπραγμάτευση.

Καλό θα είναι ο κ. Ερντογάν να αντιληφθεί ότι μια γόνιμη και παραγωγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς προκλήσεις, απειλές και εθνικιστικές κορώνες, θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας. Γιατί καλόπιστος διάλογος με ταυτόχρονες απειλές, δεν είναι διάλογος.