Βήματα Δημοκρατίας με συνοδοιπόρους τους Έλληνες πολίτες

Βήματα Δημοκρατίας με συνοδοιπόρους τους Έλληνες πολίτες

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει την τελευταία δεκαετία πολλές δυσκολίες. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, οι εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, η συρρίκνωση του Α.Ε.Π. σε συνδυασμό με την καταστροφική φοροληστρική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδίδουν την εικόνα μιας ρημαγμένης οικονομίας. Οι συνέπειες της κρίσης έχουν, όμως, και τεράστια θεσμική και κοινωνική διάσταση. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, οι θεσμοί βάλλονται όσο ποτέ κατά τα τελευταία τρία χρόνια ενώ οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα επικίδυνο για τα ίδια τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας.

Για το λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως πρωταρχικό του σκοπό να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Προχώρησε σε βαθιές τομές εντός του Κόμματος, που περιλαμβάνουν τη δραστική μείωση των εξόδων (περικοπή περίπου στο 1/10 του ενοικίου του κτιρίου, περιστολή δαπανών και σφικτή οικονομική διαχείριση) και έκανε πράξη ένα αίτημα εκατομμυρίων πολιτών. Την στελεχική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας με γνώμονα τις ικανότητες, την εμπειρία και τις γνώσεις του κάθε ενδιαφέρομενου να συνεισφέρει στα κοινά. Η εισαγωγή του θεσμού του Μητρώου Στελεχών, μιας αδιάβλητης και αξιοκρατίας διαδικασίας επιλογής νέων ανθρώπων, αποτέλεσε τομή στα ελληνικά πολιτικά χρονικά. 

Παράλληλα, η εγγραφή μελών στο Κόμμα, ενίσχυσε οικονομικά την παράταξη ενώ έδωσε το δικαίωμα του ψήφου σε αυτούς που πλήρωσαν για την Κάρτα Μέλους στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν αφενός να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου να εκλέξουν οι ίδιοι – χωρίς μεσάζοντες και παλαιοκομματικά στεγανά – τους εκπροσώπους τους στις επιτροπές και τις εσωτερικές δομές του Κόμματος.

Οι εσωκομματικές εκλογές της παράταξης ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία και δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Το δρόμο της επιστροφής της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Τα 155.000 μέλη της Νέας Δημοκρατίας – αριθμός – ρεκόρ όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για μεγάλα Κόμματα σε πολυπληθέστερες δυτικές κοινωνίες – εξέλεξαν τους τοπικούς τους εκπροσώπους. Οι πολίτες αυτοί βλέπουν, νιώθουν και πιστεύουν στο όραμα για μια καλύτερη Δημοκρατία, για μια καλύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα με αρχές, θεσμούς, μια χώρα ανεξάρτητη με τη νεολαία να δρα ενεργά στην πολιτική και να συναποφασίζει για το αύριο. Αξίζουμε καλύτερα. Όλοι μαζί ενωμένοι είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε πολλά.