Γυρίσαμε σελίδα στην ελληνική οικονομία και συνεχίζουμε! (Ναυτεμπορική)

Γυρίσαμε σελίδα στην ελληνική οικονομία και συνεχίζουμε! (Ναυτεμπορική)

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων. Έντονες αναταράξεις, απρόβλεπτες δυσκολίες, σημαντικά στοιχήματα που έπρεπε να κερδηθούν άμεσα, δίχως καμία καθυστέρηση.

Παρόλα αυτά, αντέξαμε! Όλοι μαζί, πολίτες και κράτος! Η κοινωνία και η οικονομία παρέμειναν όρθιες!

Ταυτόχρονα, εν μέσω των αλλεπάλληλων «τρικυμιών», οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις, έγιναν πράξη, προς όφελος πρωτίστως των πιο ευάλωτων και της μεσαίας τάξης, η οποία είχε εξοντωθεί προηγουμένως από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ανάμεσα στα άλλα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη:

  • Μείωσε την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων και ο εισαγωγικός συντελεστής των φυσικών προσώπων, επιστρέφεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μειώθηκε ο ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές και θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα.

 

  • Ενίσχυσε τους πολίτες με μέτρα συνολικού ύψους 57 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των έκτακτων κρίσεων.

 

  • Αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, με πρωτοβουλίες όπως η επιδότηση του ενεργειακού κόστους, η αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων και των απολαβών στον δημόσιο τομέα, η κάλυψη μέρους της αύξησης στις τιμές των τροφίμων και η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των νέων. Το 2019 οι καταθέσεις στις τράπεζες ήταν 143 δις ευρώ και το 2022 έφτασαν τα 189 δις ευρώ.

 

  • Ενίσχυσε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2019 ήταν 68 δις ευρώ και το 2022 μειώθηκαν στα 13 δις ευρώ.

 

  • Μηδενίζει το πρωτογενές αποτέλεσμα της χώρας το 2022 και επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης, υποχωρεί εντυπωσιακά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019 αυτό ήταν 181% του ΑΕΠ και το 2023 έπεσε στο 161% του ΑΕΠ.

 

  • Πέτυχε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης: Την περίοδο 2015 – 2018 ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στη χώρα μας ήταν 0,5%, όταν στην Ευρωζώνη έφτανε το 2,1%. Αντίστροφη ήταν η πορεία την περίοδο 2019 – 2022, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 1,9% στην Ελλάδα έναντι 1% στην Ευρωζώνη.  

 

  • Μείωσε την ανεργία κατά 7 % σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 και βελτίωσε το επιχειρηματικό περιβάλλον, με άνοδο 16 θέσεων στη σχετική κατάταξη.

 

  • Πέτυχε ιστορικό ρεκόρ στην προσέλκυση επενδύσεων. Έτσι, αυτές, ενώ το 2018, το 2019 και το 2020 ήταν 20 δις ευρώ, το 2021 αυξήθηκαν στα 24 δις ευρώ, το 2022 στα 27 δις ευρώ και το 2023 ακόμα περισσότερο, στα 30 δις ευρώ.

Είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα που έλαβαν χώρα εντός της τελευταίας τετραετίας στην ταλαιπωρημένη -κατά το παρελθόν- ελληνική οικονομία. Πλέον αυτή γύρισε σελίδα. Από το «μαύρο πρόβατο» που ήταν κάποτε, τώρα είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Χωρίς να αποφύγουμε τα λάθη και τις αστοχίες, που εντοπίζαμε και σπεύδαμε να διορθώσουμε άμεσα, αναμφίβολα με την πολιτική μας καταφέραμε να πάμε την Ελλάδα και την οικονομία της μπροστά.

«Ξορκίζοντας» τις ανέξοδες υποσχέσεις και τη ρητορική της πλειοδοσίας και του λαϊκισμού, διατηρώντας πάντα την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία, στηρίζουμε σταθερά τον πολίτη, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις. Είμαστε και θα είμαστε, όποτε το χρειάζονται, δίπλα τους. 

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το διακύβευμα είναι σημαντικό. Καλούμαστε να αποφασίσουμε αν η συγκεκριμένη πορεία θέλουμε να συνεχιστεί ή θα μπούμε σε νέες περιπέτειες, απρόβλεπτων συνεπειών. Είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, θα λάβει τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει. Σταθερά! Τολμηρά! Μπροστά!