Δέσμευση προστασίας των μακεδονικών προϊόντων

Δέσμευση προστασίας των μακεδονικών προϊόντων

Πέρα από το σύνθετο όνομα, μείζον ζήτημα στη Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά η αναγνώριση στους γείτονές μας δήθεν «μακεδονικής» εθνότητας, ταυτότητας και γλώσσας. Το Κράτος θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», αλλά οι πολίτες του «Μακεδόνες». Και αυτό συνιστά πρωτοφανές παράδοξο. Δεν είναι ωστόσο  το μόνο αρνητικό στοιχείο της επαίσχυντης αυτής της συμφωνίας. Πρόβλημα συνιστά και το γεγονός ότι γίνεται δεκτή και η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «μακεδονικός-ή-ό» από τους πολίτες και τους ιδιωτικούς φορείς του γειτονικού Κράτους. Και αυτό διαιωνίζει αντί να επιλύει τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της χρήσης του όρου αυτού στις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες από του γείτονές μας.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη συγκρότηση, μέσα στο 2019, διεθνούς ομάδας ειδικών, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Με απλά λόγια αναγνωρίζει στους γείτονές μας τη δυνατότητα να ονομάζουν τα προϊόντα τους «μακεδονικά». Και αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιούν ήδη τον ίδιο όρο για τα δικά τους προϊόντα. Στην καλύτερη περίπτωση οι Έλληνες παραγωγοί αναγκάζονται  δυστυχώς να αποδείξουνε ξανά σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, την ταυτότητά μας, τις επωνυμίες μας, τα προϊόντα μας που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στις διεθνείς αγορές. Μπαίνουνε σε υπερβολικά κόστη, σε νομικές διαμάχες, σε επιτροπές, σε διεθνείς ομάδες για να αποδείξουνε ότι τα προϊόντα πράγματι λέγονται μακεδονικά και ότι οι επιχειρήσεις τους είναι μακεδονικές.

Μπροστά στα δεδομένα αυτά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας ανέλαβε πέντε συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

 1. Την άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. όσο τα εθνικά μας συμφέροντα δεν διασφαλίζονται και όσο παραμένουν άλυτα τα προβλήματα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα.

2. Την εκκίνηση επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του brand «Μακεδονία», η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση όχι μόνο από περιφερειακούς αλλά και από εθνικούς πόρους.

3. Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κατάθεση ευρωπαϊκών σημάτων στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.).

4. Την κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε.  

5. Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης η οποία θα απονέμει αυτόματα το σήμα «GR» στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο «Μακεδονικός -ή -ό» στο σήμα τους, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα είναι προϊόντα ελληνικά.

Δυστυχώς με τη Συμφωνία των Πρεσπών έγινε το αδιανόητο. Εκεί που μας χρωστάνε ο κ. Τσίπρας τους χάρισε και τ’ αμπέλι. Απέδειξε ότι είναι εθνικά επικίνδυνος.