Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία! (Capital.gr)

Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία! (Capital.gr)

Μόνο οφέλη μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την ισχυρή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία που συνυπέγραψαν στις 28 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, καθώς προβλέπει την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, καθώς και την αμυντική ενίσχυση της χώρας μας, μεταξύ άλλων, με την προμήθεια 3+1 φρεγατών Belhara.

 

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, αποκτήσαμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Κάναμε  μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο σε αυτήν.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την εξ ανατολών απειλή, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Με την συγκεκριμένη εξέλιξη, εκ των πραγμάτων ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα. Ισχυροί, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πάντα εντός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τη διασφαλίσουμε.

 

Και, παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι «καλοθελητές», η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε πλειοδοσία με την Τουρκία για τα εξοπλιστικά. Δεν μας ενδιαφέρει και δεν εξυπηρετεί δημοσιονομικά να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια κούρσα για την αγορά οπλικών συστημάτων. Η Κυβέρνηση ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας πάντα εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, όπως το ορίζουν οι ανάγκες και οι οικονομικές προτεραιότητες.

 

Μεθοδικά, χωρίς «μεγάλα» λόγια, η χώρα μας την τελευταία διετία ενισχύει σταθερά την αμυντική της ικανότητα, θωρακίζει τα σύνορα της και διατηρεί σε ύψιστο βαθμό το αίσθημα ασφαλείας στους Έλληνες πολίτες.

 

Και η συμφωνία με τη Γαλλία, την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, το καταδεικνύει στον απόλυτο βαθμό, σε συνέχεια μιας σειράς άλλων πρωτοβουλιών για τον ίδιο σκοπό: της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, της ενίσχυσης της αμυντικής συμφωνίας μας με τις Η.Π.Α. και της αναβάθμισης των F -16, της αντίστοιχης συνεργασίας μας με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και των συμφωνιών για τις θαλάσσιες ζώνες με Αίγυπτο και Ιταλία.

 

Την ίδια στιγμή, η συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί την απαρχή της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, χωρίς πάντως να υπονομεύεται η θέση της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ. Είναι ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στη συγκρότηση του  ευρωστρατού, ο οποίος πλέον, με βάση τις ανακατατάξεις στην παγκόσμια διεθνή σκακιέρα, αναδεικνύεται μάλλον ως μονόδρομος.

 

Η συμφωνία έχει κατατεθεί ήδη ως νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων. Ειλικρινά προσδοκούμε μία διακομματική στήριξή της, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και ιδεολογικά στεγανά. Εκτιμούμε πως, δεδομένης της κορυφαίας προτεραιότητας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, δεν νοείται φθηνός λαϊκισμός, ούτε χωρούν μικρότητες και μικροψυχίες. Μόνο εθνική ομοψυχία!