Η οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας μονόδρομος για τη χώρα (Ναυτεμπορική)

Η οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας μονόδρομος για τη χώρα (Ναυτεμπορική)

Οι εκλογές της Κυριακής βρίσκουν τη χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα αποφασίσουν για τον τρόπο διακυβέρνησής της και την πορεία της κατά την επόμενη τετραετία.

Όπως έχει διαφανεί σε όλη την προεκλογική περίοδο, δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη πρόταση πέρα από αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε αναδείξει τις προτεραιότητές μας με σαφήνεια, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, αναγνωρίζουμε ότι κατά την προηγούμενη θητεία μας δεν λύθηκαν όλα, κοιτάζουμε μπροστά και προβάλουμε ρεαλιστικές λύσεις για να θεραπευθούν οι διαχρονικές παθογένειες.

Ο ελληνικός λαός είμαι βέβαιος ότι θα στείλει με την ψήφο του ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να συνεχιστεί η σημαντική προσπάθεια, εγκρίνοντας την πρόταση συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας που θα οδηγήσει την Ελλάδα ακόμα πιο μπροστά.

Ειδικά στην Οικονομία, η πολιτική που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο «ανάπτυξη, αύξηση του ΑΕΠ και δίκαιη διανομή του πλεονάσματος» είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Η ανάπτυξη που προτείνουμε και έχουμε αρχίσει να πετυχαίνουμε, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Δεν στηρίζεται πλέον στα δανεικά ούτε στην κατανάλωση, αλλά σε επενδύσεις και σε εξωστρέφεια, με ταυτόχρονη μείωση του δημόσιου χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2019 παραλάβαμε το χρέος στο 180% του ποσοστού του ΑΕΠ, πέρυσι έφτασε στο 171% και φέτος θα μειωθεί στο 160%.

Η ανάπτυξη που πετυχαίνουμε αφορά όλους, δίνει μεγάλη έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην περαιτέρω σύγκλιση με την Ευρωζώνη σε εισόδημα και σε βιοτικό επίπεδο. «Κλειδί» για την επίτευξή της είναι η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, ακόμη λιγότερους φόρους και εισφορές, καθώς και περαιτέρω εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

Η σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργησή του έως το τέλος της τετραετίας το 2027.

Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.

Η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και η μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Όσον αφορά την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ), του  κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας, των συντάξεων κατά 3-4% από την 1η Ιανουαρίου 2024 και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με αναμόρφωση του μισθολογίου τους, από τις αρχές του 2024.

Η συγκεκριμένη πολιτική είναι μονόδρομος για την πατρίδα μας και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με τη νέα ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προτεραιότητά μας, ένα αποτελεσματικό κράτος, στο οποίο τα μέχρι τώρα ψηφιακά βήματα θα μετατραπούν σε άλματα και η διοίκηση θα ενισχυθεί με άξια στελέχη.

Μεγάλα μας στοιχήματα για τη νέα τετραετία είναι η αξιοπρεπής δημόσια υγεία, η προσιτή στέγη στους νέους, η ασφαλής πατρίδα με το βλέμμα στο μέλλον και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Έχουμε αποδείξει ποιοι είμαστε. Ό,τι δεσμευόμαστε, το τηρούμε. Δεν λέμε λόγια του… αέρα, δεν δίνουμε φρούδες υποσχέσεις και δεν προχωράμε σε ανεφάρμοστες εξαγγελίες. Με σχέδιο, όραμα, βούληση, ικανότητα και εμπειρία μπορούμε και τη νέα τετραετία να πάμε τη χώρα ακόμα πιο μπροστά.

Οι πολίτες, με την ψήφο τους, θα πουν «όχι» σε νέες περιπέτειες, «ναι» στην ρεαλιστική και ελπιδοφόρα πρότασή μας, που θα υλοποιηθεί με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.