Η φορολογία και το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ (capital.gr)

Η φορολογία και το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ (capital.gr)

Το «άσπρο μαύρο» επιχειρεί για μία ακόμα να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Το κόμμα που, επί διακυβέρνησής του την περίοδο 2015-2019, έπαιξε τη χώρα στα… ζάρια, τη φόρτωσε με ένα νέο, αχρείαστο  μνημόνιο και ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη, έρχεται τώρα, αναζητώντας την πολιτική του επιβίωση, μέσα από fake news και γεμάτο θράσος ανακοινώσεις να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομική πολιτική τους.

Αν μη τι άλλο, είναι τουλάχιστον προκλητικό η αξιωματική αντιπολίτευση να «κουνάει το δάχτυλο», ενώ οι μνήμες των χρόνων της τραγικής συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου είναι πολύ νωπές.

Είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε 29 νέους φόρους, φορτώνοντας στους πολίτες  επιπλέον 7 δισ. Να θυμηθούμε ενδεικτικά κάποιους εξ αυτών:

Αύξησε τον ΦΠΑ από το 23% στο 24% και προχώρησε σε μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή 13% στο 24%, αύξησε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και έριξε το αφορολόγητο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αύξησε τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους, για το εισόδημα από ενοίκια, καθώς και την προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%. Αύξησε τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%, αλλά και τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%, επέβαλε φόρο 5% στην σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ, όπως και τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα.

Και τώρα, έρχεται ο κ. Τσίπρας να κατηγορήσει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αύξησε τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών!

Πρόκειται για τον απόλυτο λαϊκισμό, για μείζονα παραπληροφόρηση, για παντελή παραποίηση της πραγματικότητας. Με περισσή υποκρισία, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του, την ώρα που υπόσχονται τον «ουρανό με τα άστρα» για τη νέα τετραετία με πρόγραμμα κόστους 83 δις ευρώ (!), επιχειρεί να διαβάλλει με τους ισχυρισμούς του την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί, κατάφερε και κράτησε όρθιες την οικονομία και την κοινωνία.

Την Κυβέρνηση που μείωσε 50 φόρους και έβαλε την οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ παράλληλα τήρησε πιστά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Που, μεταξύ άλλων, μείωσε την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις (ανάμεσά τους ο ΕΝΦΙΑ), κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης, ενίσχυσε τους πολίτες με μέτρα συνολικού ύψους 57 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των έκτακτων κρίσεων, αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, με πρωτοβουλίες όπως η επιδότηση του ενεργειακού κόστους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, ενίσχυσε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επέστρεψε τη χώρα στα πρωτογενή πλεονάσματα και μείωσε την ανεργία κατά 7 % σε σχέση με το 2019.

Όσο για την τετραετία που έρχεται;

Το συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, μελετημένο και με ακρίβεια κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας (υπολογίζεται στα 9 δις ευρώ), είναι ένα οραματικό πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο. Σε συνέχεια της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης τετραετίας, προβλέπει και νέα μείωση φόρων, όπως:

  • Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.

 

  • Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.

 

  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.

 

  • Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

 

  • Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

 

  • Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

 

  • Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

 

Όπως την τετραετία 2019 – 2023, ό,τι είπαμε, το κάναμε, έτσι και στην τετραετία 2023 – 2027 οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξη. Η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία έχει ισχυροποιηθεί και δεν μπορεί να κλονιστεί από τις αστήρικτες κραυγές του σκοτεινού παρελθόντος.

Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν, συγκρίνουν και επιλέγουν τη συνέχεια προς τα εμπρός. Επιλέγουν την υπεύθυνη δύναμη που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην διαχείριση των κρίσεων και εγγυάται την πρόοδο και προκοπή του τόπου. Την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που ανέκαθεν έβρισκε λύσεις στα δύσκολα και που ενώνει όλους τους Έλληνες. Τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του σημερινού και αυριανού Πρωθυπουργού.