Με «όχημα» την ανάπτυξη, επανεκκινούμε την οικονομία (Political.gr)

Με «όχημα» την ανάπτυξη, επανεκκινούμε την οικονομία (Political.gr)

Η ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη από την ΕΛΣΤΑΤ της εκρηκτικής ανάπτυξης 16,2% που κατέγραψε το Α.Ε.Π. το β’ τρίμηνο του έτους, αποτέλεσε την καλύτερη επιβεβαίωση ότι έχουν μπει οι κατάλληλες βάσεις για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την δύσκολη προηγούμενη διετία

 

Η συγκεκριμένη επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα ψηλά στην κατάταξη της ευρωζώνης και, «διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες», επιβεβαιώνει ότι η οικονομία μας ανακάμπτει και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. 

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε η κοινωνία το προηγούμενο διάστημα, με αρκετές ταυτόχρονες κρίσεις να απειλούν τη συνοχή της, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συνετή και ορθή - όπως αποδεικνύεται - πολιτική, διασφαλίζει τη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και διαμορφώνει το περιβάλλον για την αποκατάσταση των συνεπειών της πανδημίας.

 

Με τα νέα δεδομένα, ο δείκτης της ανάπτυξης κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο  από αυτό στο οποίο στήθηκε ο προϋπολογισμός, ενώ το Α.Ε.Π. δεν στηρίζεται πλέον μόνο στην κατανάλωση, όπως συνέβη τη δεκαετία του 2000, αλλά στις εξαγωγές -συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού- και στις επενδύσεις.

 

Ταυτόχρονα, τον επόμενο χρόνο η οικονομία μας βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης και προετοιμάζεται το έδαφος για τα πρώτα -μικρά έστω- πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση διατηρεί ψηλά στις προτεραιότητές της τις μεταρρυθμίσεις και τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, επιμένοντας στην πάγια τακτική της για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. 

 

Οι συνθήκες, άλλωστε, το επιτρέπουν: Η ανεργία μειώνεται περισσότερο από τις αρχικές προσδοκίες, η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία είναι πλέον μεγάλη και σίγουρα πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πριν. Οι καταθέσεις αυξάνονται, η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρουσίασαν εντυπωσιακή μείωση την τελευταία διετία και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ είναι έτοιμα προς εκταμίευση για τη «φυγή προς τα εμπρός».

 

Υπό το πρίσμα αυτό, ως Βουλευτής Καβάλας, έκρινα χρέος μου να καταρτίσω, με τις συμβουλές των ειδικών, ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για ανάπτυξη της περιοχής.  Πριν από τις εκλογές του 2019 παρουσίασα το αναπτυξιακό σχέδιό μου «ΚΑΒΑΛΑ 2020 - 2050», το οποίο έχει ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται. Μέσα από αυτό, επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Καβάλας, σε συνάρτηση µε τα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής, καθιστούν τον νομό προνομιακό, στο πλαίσιο ενός προτύπου πολυσύνθετης οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάταξης.

 

Επιδίωξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί η περιοχή σε κορυφαίο αστικό κέντρο, άμεσα συνδεδεμένο πάντα µε τα  αστικά κέντρα των όμορων νομών. Έτσι, θα καταστεί εφικτή η αξιοποίηση της ύπαρξης φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ανατολική Μακεδονία, που θα επιφέρουν την εγκατάσταση βασικών βιομηχανιών και άλλων δραστηριοτήτων.

 

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο νομός Καβάλας και η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν πρωτογενή τομέα, μεταποίηση, τουρισμό, πολιτισμό και δυο γεωθερμικά πεδία, στο Νέστο και στο Παγγαίο.

 

Πιστεύω στην αναπτυξιακή προοπτική του και φυσικά στους συμπατριώτες μου.

 

Το μέλλον είναι μπροστά μας.