Να αποδοθεί στη Βόρεια Ελλάδα ο στρατηγικός και οικονομικός ρόλος που της αρμόζει (myportal.gr)

Να αποδοθεί στη Βόρεια Ελλάδα ο στρατηγικός  και οικονομικός ρόλος που της αρμόζει (myportal.gr)

Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει η κοινωνία μας την τελευταία διετία, με τις πολλές, ταυτόχρονες κρίσεις (υγειονομική, οικονομική, μεταναστευτική, τουρκικές απειλές κ.α.), η Κυβέρνηση διατηρεί ψηλά στις προτεραιότητές της τις μεταρρυθμίσεις και τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

 

Η Βόρεια Ελλάδα κατέχει ξεχωριστό ρόλο σε αυτό το στοίχημα, με την κομβική γεωστρατηγική της θέση, ως σταυροδρόμι των ηπείρων και των πολιτισμών, στην καρδιά των Βαλκανίων.

 

Με τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, μπορεί να αναδειχθεί σε κέντρο διεθνούς εμπορικής – βιομηχανικής σημασίας, μέσα από το συνδυασμό παραδοσιακών επιδόσεων και των μετά την κρίση προκλήσεων και ευκαιριών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι με αφορά, θεώρησα υποχρεώσή μου να καταρτίσω, με τις συμβουλές των ειδικών, ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για ανάπτυξη της περιοχής που κατάγομαι και εκλέγομαι, της Π.Ε. Καβάλας.  

 

Με το αναπτυξιακό σχέδιό μου «ΚΑΒΑΛΑ 2020 - 2050», το οποίο παρουσίασα πριν από τις εκλογές του 2019 και έχει ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται, καταδεικνύεται ότι η θέση της Καβάλας, σε συνδυασμό µε τα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής, καθιστούν τον νομό προνομιακό, στο πλαίσιο ενός προτύπου πολυσύνθετης οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάταξης.

 

Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη της περιοχής σε μείζον αστικό κέντρο, άμεσα συνδεδεμένο πάντα µε τα  αστικά κέντρα των όμορων νομών Ξάνθης και Δράμας. Στόχος, να αξιοποιηθεί η ύπαρξη φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι τρεις νομοί, όπως: η γεωγραφική θέση, η ύπαρξη πηγών ενέργειας ή αποθεμάτων πρώτων υλών, επαρκούς δικτύου επικοινωνιών και συγκοινωνιακών κόμβων, ικανών να προκαλέσουν την εγκατάσταση βασικών βιομηχανιών και λοιπών δραστηριοτήτων.

 

Ασφαλώς, πέρα από την ατομική συνεισφορά για το μέλλον της περιοχής, κομβική σημασίας θεωρείται ο συντονισμός του συνόλου των περιφερειών και των αρμοδίων φορέων, υπό την κατεύθυνση των εμπλεκομένων υπουργείων, για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πεδίου ανάπτυξης και οικονομικής ανάκαμψης, προκειμένου να αποδοθεί στη Βόρεια Ελλάδα ο στρατηγικός και οικονομικός ρόλος που της αρμόζει.

 

Αναμφίβολα θα πρέπει να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους αναπτυξιακούς βηματισμούς μετά την υγειονομική κρίση, αξιοποιώντας και δύο σημαντικά εργαλεία,  το ΕΣΠΑ 2021 - 2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε, ο καθένας με τις δυνάμεις του, στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι ευθύνη όλων μας. Το οφείλουμε στις νεότερες γενιές. Και στο τέλος της ημέρας άπαντες θα κριθούμε για τα λόγια και τις πράξεις μας.