Ταμείο Ανάκαμψης: η απαρχή για μια μόνιμη, δυναμική αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας (political.gr)

Ταμείο Ανάκαμψης: η απαρχή για μια μόνιμη,  δυναμική αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας (political.gr)

Στις 25 του περασμένου Μαρτίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Εμ. Μακρόν και άλλοι 7 ευρωπαίοι ηγέτες, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, κάλεσαν την Ένωση να διαθέσει σημαντικά κονδύλια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκαλούνταν από την πανδημία. Καλούσαν μάλιστα την Ένωση να «εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορωνοϊό στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.» για το 2020 και το 2021. Σήμερα, αυτή η πρωτοβουλία πλέον γίνεται πράξη, με την Ελλάδα, όπως και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να έχουν λαμβάνειν την πολύτιμη οικονομική στήριξη από το νεοσυσταθέν Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Η χώρα μας είναι από τις πλέον ευνοημένες της συμφωνίας, αφού τα κονδύλια που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερα στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Συγκεκριμένα, το ποσό που θα λάβει από το Ταμείο αυτό φτάνει τα 32,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 19,4 δις ευρώ επιδοτήσεις και τα 12,7 δις ευρώ δάνεια.

 

Ποσά τα οποία, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, θα συμβάλλουν στην αλλαγή της πορείας της χώρας και θα τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής ανάπτυξης και σύγκλισης με την Ευρώπη.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τρεις διαφορές σε σχέση με προηγούμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες: Πρώτον, θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και τις επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Δεύτερον, δίνεται η δυνατότητα κινητοποίησης σημαντικών ιδιωτικών πόρων, μέσω επενδύσεων και αξιοποίησης των δημόσιων επενδύσεων των Σ.Δ.Ι.Τ. και των Eταιρειών Eνεργειακών Yπηρεσιών. Τρίτον, για πρώτη φορά θα συνδυάζονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

 

Το ελληνικό σχέδιο που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, φιλοδοξεί να πυροδοτήσει μια αλλαγή υποδείγματος στην ελληνική οικονομία και τους θεσμούς, προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο. Με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία και φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη.

 

Κλείνω με αυτό: Τον τίτλο της γερμανικής εφημερίδας FAZ σχολιάζοντας το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της».

 

Και αυτό, νομίζω τα λέει όλα…