Χαλαζική προστασία από αέρος: Μύθοι και πραγματικότητα (Επικαιρότητα Νέστου)
Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη
Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας
Στις 24 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2019, μιλώντας σε μεγάλες, ανοιχτές συγκεντρώσεις στην Χρυσούπολη και στην Ελευθερούπολη, είχα αναφέρει επί λέξει: «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με σχέδιο και όραμα και για το Νομό Καβάλας. Τα μεγάλα λόγια και οι κούφιες υποσχέσεις, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι μόνο δεινά φέρνουν στον τόπο. Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός, ρεαλισμός και ικανοί άνθρωποι για να μπορέσει ο Νομός Καβάλας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη. Όχι για τους λίγους. Για όλους τους πολίτες».
Στο σχέδιο και το όραμά μου για τον πρωτογενή τομέα, όπως αυτό αποτυπώνεται και στο αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020 - 2050», αποτελεί βασική μου προτεραιότητα η ένταξη της Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα.
Αφορμή για τη σημερινή μου παρέμβαση στη φιλόξενη «Φωνή του Νέστου» αποτελούν το πρόσφατο χαλάζι που έπληξε, κυρίως, την περιοχή της Χρυσούπολης, αλλά και κάποιες παρεμβάσεις τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που -αντί να απολογούνται- μας κουνάνε και το δάχτυλο! Ή για να το πω πιο λαϊκά. Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Είναι αναγκαία η χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα; Προφανώς και είναι. Αποτελεί αυτή η προστασία πανάκεια για τις δυναμικές καλλιέργειες της Καβάλας; Προφανώς και όχι. Ωστόσο, είναι απαραίτητη και πρέπει να προστεθεί στη φαρέτρα όλων εκείνων των μέσων που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία προκαλούνται συνεπεία της κλιματικής αλλαγής.
Οι εθνικές εκλογές, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιήθηκαν στις 7 Ιουλίου 2019. Την επομένη ημέρα, όπως είχα δεσμευτεί στους αγρότες προεκλογικά, βρέθηκα στο ΤΟΕΒ της Χρυσούπολης. Εκεί βάλαμε δυο βασικές προτεραιότητες. Την ένταξη της Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα, καθώς και την ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της ανακατασκευής της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου.
Μέχρι σήμερα – μέσα σε 10 μήνες δηλαδή, εκ των οποίων τους 2 «μέναμε σπίτι» - έχουμε πετύχει το 50% των στόχων που βάλαμε. Δεν το λες και αποτυχία! Η δυτική προσαγωγός, στα τέλη του 2019, εντάχθηκε στο εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια για τους αγρότες του Νέστου, το έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε 5 μήνες (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2019).
Τι απομένει να κάνουμε; Την ένταξη της Καβάλας στην χαλαζική προστασία. Γιατί δεν τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα; Διότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και φυσικά οι τρεις βουλευτές στην Π.Ε. Καβάλας, οι κ. Εμμανουηλίδης, Μορφίδης και Παπαφιλίππου, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να ενταχθεί ο νομός μας στην χαλαζική προστασία. Το αντίθετο έκαναν. «Ναρκοθέτησαν» την περιοχή, τους αγρότες μας και φυσικά την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας στις 4 Ιουλίου 2019 – τρεις μέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές– ολοκληρώσει το διαγωνισμό, χωρίς η Π.Ε. Καβάλας να είναι μέσα! Μας «ναρκοθέτησαν» μάλιστα για τα επόμενα πέντε χρόνια!
Άρα, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ.
Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένας «μαραθώνιος» με τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ για να μπορέσουμε να βρούμε την ενδεικνυόμενη λύση, σε μια σύμβαση που έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ξεκίνησε να υλοποιείται.
Θέλω εδώ να τονίσω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι κ. Βορίδης – Λυκουρέντζος είναι απολύτως θετικοί στην ένταξη της Καβάλας, πάντα εντός του πλαισίου, των περιορισμών και των προβλημάτων (κρατήστε το αυτό) που έχει μια πενταετής σύμβαση.
3 βήματα πριν την χαλαζική προστασία
Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα βήματα εκείνα που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από τον να ενταχθεί η Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα. Χαλαζική προστασία που ξεκινάει στις 30 Μαρτίου (φέτος ακόμη και σήμερα έχει θέματα – και σταματώ εδώ) και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
Βήμα 1ο: Το άρθρο 3 της σύμβασης δίνει το δικαίωμα στον ΕΛΓΑ να προσθέτει επιπλέον περιοχές προστασίας. Λέει συγκεκριμένα: «Ο ΕΛΓΑ διατηρεί το δικαίωμα χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση να προσθέτει επιπλέον περιοχές προστασίας με τροποποίηση ή μη των περιοχών που απεικονίζονται στις Προσθήκες Ι και ΙΙ, σε γειτονικές περιοχές εντός της εμβέλειας των πλέον αξιόπιστων μετρήσεων των μετεωρολογικών ραντάρ…».
Βήμα 2ο: Στο Άρθρο 20 της σύμβασης δίνεται η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ τροποποίησης της σύμβασης με τις προϋποθέσεις του Άρθρου 132 του Ν. 4412/2016.
Βήμα 3ο: Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ΚΑΠ και πιο συγκεκριμένα μέσα από το μέτρο 5.1.
Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ έχουν δεσμευτεί ότι, μόλις ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που συνδέονται με την υλοποίηση της σύμβασης, θα κινηθούν προς την κατεύθυνση των βημάτων που σας παρουσίασα.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, όλους αυτούς τους μήνες που είμαι βουλευτής, έχουμε οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι θα πορευτούμε και στο ζήτημα της χαλαζικής προστασίας.
Και στο τέλος, όλοι μαζί θα πούμε: Το είπαμε, το κάναμε!