Service στους servicers! (Ναυτεμπορική)

Service στους servicers! (Ναυτεμπορική)

«”Βροχή” οι καταγγελίες για τις εισπρακτικές εταιρείες: Ζητούν την εξόφληση ακόμα και ποσών που έχουν πληρωθεί».

 

«Εισπρακτικές: Μπαράζ καταγγελιών για αθέμιτες πρακτικές».

 

«Εισπρακτικές εταιρίες: αυθαίρετα και παράνομα πιέζουν οφειλέτες τραπεζών!»

 

«Αμέτρητες καταγγελίες για τις εισπρακτικές – Ζητούν υπέρογκες προκαταβολές».

 

Είναι οι τίτλοι κάποιων δημοσιευμάτων, που αποτυπώνουν τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων απέναντι σε πελάτες τραπεζών.

 

Χιλιάδες συμπολίτες μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την περίοδο της μακράς και επίπονης οικονομικής κρίσης, αισθάνονταν απεγνωσμένοι και αβοήθητοι. Αγνοώντας τον κώδικα δεοντολογίας, τα επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης και τις δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη, πολλές από τις εν λόγω εταιρείες δεν ήταν συνεργάσιμες και δρούσαν κατά το δοκούν, χωρίς να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες που θα έπρεπε, με μόνο γνώμονα το κέρδος με κάθε τρόπο.

 

Είναι μια εικόνα, η οποία ήρθε η ώρα να αλλάξει ριζικά.

 

Πρόκειται για μια από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου το οποίο γίνεται νόμος του Κράτους και που έρχεται να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια και τους ευάλωτους δανειολήπτες.

 

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, επιβάλλουμε ένα νέο πλέγμα λειτουργίας, με αυστηρούς όρους διαφάνειας στους servicers, θέτοντάς τους στενές χρονικά προθεσμίες για την προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών, αλλά και επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ μέχρι και το «λουκέτο» όσων παραβιάσουν τη νομοθεσία.

 

Πλέον η Κυβέρνηση κάνει service στους servicers υποχρεώνοντάς τους να παρέχουν, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κλπ. Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει όλα τα στοιχεία εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των εταιρειών, όπως κάνει σήμερα στο web banking της τράπεζάς του.

 

Και αν η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι τόσο σημαντική, άλλο τόσο σημαντική είναι η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», με στόχο την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Η τρίτη φάση του προγράμματος θα έχει ανώτατο όριο χορήγησης εγγυήσεων έως και 2 δις ευρώ και διάρκεια ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου να εξεταστούν αιτήματα που θα υποβληθούν από ελληνικές τράπεζες.

 

Από την έναρξη του προγράμματος, το 2019 το Δημόσιο έχει χορηγήσει εγγυήσεις συνολικού ύψους 18,7 δις ευρώ γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην μείωση του αποθέματος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στις τράπεζες, από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019 σε 8,6% τον Ιούνιο του 2023.

 

Και δεν μιλάμε μόνο εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, για την αξία του προγράμματος. Το «εξυμνεί», για παράδειγμα, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Επιτρόπου Didier Reynders, αρμόδιου για την πολιτική ανταγωνισμού.

 

Δήλωσε επί λέξει: «Το καθεστώς Ηρακλής έχει ήδη συμβάλει επιτυχώς στην άρση του βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Η επαναφορά του θα επιτρέψει τώρα στην Ελλάδα να παράσχει περαιτέρω εγγυήσεις σύμφωνες με τους όρους της αγοράς, οι οποίες δεν θα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να επικεντρωθούν στη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

 

Παράλληλα με τα παραπάνω, βελτιώνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός, θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων από μη τραπεζικούς φορείς, επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS) που αφορούν συναλλαγές χωρίς προμήθειες, ενώ γίνεται ακόμα πιο εύρυθμη και αποτελεσματική η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Πλέον ο οφειλέτης θα μπορεί να αποπληρώσει το τίμημα της κατοικίας του και να την επαναγοράσει ακόμη και πριν να συμπληρωθούν τα 12 έτη μίσθωσης, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τα ενοίκια που απομένουν για τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

 

Είναι πολλά τα σημεία της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που συμβάλλουν στην δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, με απόλυτο σεβασμό στους οφειλέτες και ενισχύοντας ταυτόχρονα και την οικονομία της χώρας.

 

Με ρεαλισμό, σχέδιο και με γνώμονα το κοινό καλό, προχωράμε μπροστά. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τον μοναδικό μας αντίπαλο, τα προβλήματα των πολιτών.