«Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδα μόνα θέματα των διερευνητικών επαφών»

Το πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, οι οποίες επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, περιέγραψε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους κ. Ν. Ρογκάκο και Π. Στάθη.

 

«Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση, θα γίνουν εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου. Το νήμα θα πιαστεί από εκεί που έμεινε το 2016, όταν οι συνομιλίες διακόπηκαν με υπαιτιότητα της Άγκυρας, με ένα και μόνο θέμα. Την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

 

Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι «παραμένει κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα μίλια στο Αιγαίο, τα οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε στον κατάλληλο πολιτικό και διπλωματικό χρόνο. Μπορεί ο κ. Τσαβούσογλου να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που σας περιέγραψα. Και είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, εντός ή εκτός συνόρων, η Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεγαλώνει».

 

Αναφορικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού για τον κορωνοϊό, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το Ελληνικό Κράτος στον χώρο της υγείας και προχωρά, έστω με τις όποιες δυσκολίες, σύμφωνα με το σχεδιασμό. Το πρόβλημα του αριθμού των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φαρμακευτικών εταιριών, θεωρώ ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά και σύντομα θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός του καλοκαιριού, θα έχει χτιστεί το τείχος της ανοσίας και η επιστροφή στην σχετική έστω κανονικότητα θα αποτελεί γεγονός».