«Για αύξηση έως και 100% στις αποζημιώσεις για τα ακτινίδια δεσμεύτηκε ο ΕΛΓΑ»

  • Μετά από παρέμβαση του βουλευτή στον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο η μεσοσταθμισμένη ζημιά που σήμερα βρίσκεται στους 2 τόνους το στρέμμα, θα κυμανθεί τελικά – μετά τις ενστάσεις - από 3,5 – 4 τόνους το στρέμμα   

Έως και το διπλασιασμό των αποζημιώσεων προς τους καλλιεργητές ακτινιδίων όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις διαδοχικές χαλαζοπτώσεις κατά τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο 2019 μέσω των ενστάσεων που θα υποβληθούν στις αρχικές εκτιμήσεις, φαίνεται να πετυχαίνει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μετά από παρέμβασή του στον ΕΛΓΑ.

Όπως έκανε γνωστό με επιστολή του προς τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου και προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών της περιοχής μετά τις αρχικές εκτιμήσεις του Οργανισμού για χαμηλές αποζημιώσεις, ο κ. Λαζαρίδης επισκέφθηκε τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και ζήτησε την άμεση παρέμβασή του.  

Συγκεκριμένα, του τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στις εκτιμήσεις μέσω των ενστάσεων που θα υποβληθούν για να καταβληθούν, τουλάχιστον, τα καλλιεργητικά έξοδα των αγροτών, κάτι που τελικά εξασφαλίστηκε.  

Όπως τον διαβεβαίωσε ο κ. Λυκουρέντζος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα εξετάσουν  θετικά τις ενστάσεις και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών θα γίνουν δεκτά. Έτσι, η μεσοσταθμισμένη ζημιά που σήμερα βρίσκεται στους 2 τόνους το στρέμμα, θα κυμανθεί τελικά – μετά τις ενστάσεις - από 3,5 – 4 τόνους το στρέμμα.

«Η επιτυχία αυτή, η αύξηση δηλαδή έως και 100% της αρχικής εκτίμησης, σίγουρα μπορεί να μην αποτυπώνει το πραγματικό εύρος των ζημιών, ωστόσο η παρέμβαση που μου ζητήσατε έγινε και έπιασε τόπο», αναφέρει ο κ. Λαζαρίδης στην επιστολή του προς τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου και υπενθυμίζει τη δέσμευση της Κυβέρνησης για σαρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ΕΛΓΑ μέσα από ένα νέο νόμο – πλαίσιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το φθινόπωρο του 2020.