«Η Κυβέρνηση διαρκώς δίπλα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις»

Τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν εργαζόμενους και επιχειρήσεις της Καβάλας και ειδικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συζήτησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, κ. Μ. Δέμπα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Επιμελητήριο, χθες, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

 

Ο κ. Λαζαρίδης συμμερίστηκε την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου που βιώνει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, επανέλαβε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για επιβολή και άρση των περιοριστικών μέτρων σχετίζονται με τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και υπογράμμισε τη στήριξη που παρείχε και συνεχίζει να παρέχει η Κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστεί η περιπέτεια με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για όλους.

 

Υπενθύμισε δε την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η μείωση ή ακόμα και μηδενισμός της προκαταβολής φόρου, η μείωση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου όλων των δανείων και η αναστολή πληρωμών αξιογράφων.

 

Ο κ. Λαζαρίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση, έκανε την εξής δήλωση:

 

«Από την πρώτη στιγμή της πρωτόγνωρης αυτής πανδημίας, η Κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα, προκειμένου να μην αφήσει κανέναν μόνο του.

 

Η πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ανακοινώθηκε από τις 9 Μαρτίου 2020, στη συνέχεια υπήρξε διεύρυνση των δικαιούχων για να καλυφθεί κάθε φάση της υγειονομικής κρίσης και οι νέες ανάγκες που προέκυπταν.

 

Και αυτή η στήριξη συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

 

Ενδεικτικά αναφέρω:

 

1. Τη χρηματοδότηση από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανέρχεται στα 1,5 δις ευρώ, ποσό που ανεβάζει την κρατική ενίσχυση στις πληττόμενες επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα αυτό στα 7 δις ευρώ.

 

2. Την κατάθεση στη Βουλή του μέτρου της κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

 

3. Το εγγυοδοτικό πρόγραμμα που τίθεται σε εφαρμογή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια ύψους 30.000 - 50.000 ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

4. Τη νομοθέτηση της διάταξης που θα προβλέπει ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου.

 

Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη.

 

Έτσι, όταν τελειώσει η πανδημία, όλοι μαζί θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την επανεκκίνηση που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία μας».