«Θέλω να ζω στη χώρα των νέων και όχι των χαμένων ευκαιριών»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να χειραγωγήσει μία κορυφαία θεσμική διαδικασία για πολιτικά οφέλη. Και είναι διπλό το κακό καθώς όχι μόνο έπαιξε με τους θεσμούς, αλλά σπατάλησε και μια ευκαιρία να κάνουμε μια γενναία προσπάθεια αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας». Αυτό τονίζει ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «capital.gr».  

 

Όπως εξηγεί, η Αξιωματική Αντιπολίτευση «χάρη των ιδεοληπτικών εμμονών και των κομματικών παρωπίδων» των στελεχών της, στερεί από τον ελληνικό λαό μια σειρά ζητημάτων που «απαντούν ευθέως στις πραγματικές αγωνίες της κοινωνίας αλλά και τις ανάγκες προσαρμογής της χώρας στην μετά κρίση εποχή, όπως σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ανοικτή παιδεία, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ελεύθερη τοπική αυτοδιοίκηση, ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

 

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ο κ. Λαζαρίδης, μετά από όσα έγιναν στην πρώτη φάση της αναθεώρησης με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή δεν ήταν εφικτή η συζήτηση για:

 

- Τη δυνατότητα να αγγίξουμε το οικονομικό μας Σύνταγμα, συμβάλλοντας στον γρήγορο

εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

-Τη δημιουργία περιβαλλοντικών ισοδυνάμων.

-Την επιβολή κανόνων καλής νομοθέτησης.

-Την προστασία της σύγχρονης πολιτιστικής μας ταυτότητας και της Ελληνικής γλώσσας, όπως π.χ.

 το κάνει το Γαλλικό Σύνταγμα.

 

-Και ασφαλώς δεν μπορέσαμε να αποσείσουμε το σκοταδιστικό κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Από την άλλη, με τη θεσμική, όπως λέει, «ωριμότητα που επέδειξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία δεν πάει εντελώς χαμένη» και στέκεται σε δύο ζητήματα που θεωρεί ότι πάνε τη χώρα μπροστά:

 

  1. Την συνταγματική κατοχύρωση μιας καινοτομίας, την οποία κανένα κόμμα ως τώρα δεν είχε τολμήσει να προτείνει. Η εξεταστική επιτροπή παύει να είναι προνόμιο μόνο για την πλειοψηφία, αλλά θα είναι και για την μειοψηφία (Άρθρο 68).
  2. Την ουσιαστική αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (Άρθρο 32).

 

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, αναφέρει ο κ. Λαζαρίδης, «δεν αποτελεί προνόμιο της ιδεολογικής κατοχύρωσης της εκάστοτε πλειοψηφίας. Αποτελεί υποχρέωση αντιμετώπισης αναχρονιστικών σκέψεων, πρακτικών και ιδεοληψιών. Προσωπικά, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, δεν θέλω να ζω στη χώρα των χαμένων ευκαιριών. Θέλω να ζω στη χώρα των νέων ευκαιριών».

 

Και προσθέτει: «Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ μας καταδίκασε να κάνουμε υπομονή ακόμα πέντε χρόνια. Μέχρι να έχουμε το δικαίωμα για την επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ευτυχώς για τους πολίτες και τους θεσμούς της χώρας είναι βέβαιο ότι και τότε Κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών, αλλά και στη θεσμική της ευθύνη απέναντι στην ιστορίας».