«Μετά την πανδημία, σε συνάντηση με τον κ. Βορίδη, θα αναζητήσουμε λύση για τα σπαράγγια»

Τη διαβεβαίωση ότι, μόλις λήξει η ισχύς των περιοριστικών μέτρων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, προκειμένου να αναζητηθεί λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει, έδωσε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης σε Ομάδες Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών της Επαρχίας Νέστου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επιστολή προς τον κ. Βορίδη που του κοινοποίησε ο εκπρόσωπος των Ομάδων κ. Σαραντίδης, ο κ. Λαζαρίδης κάνει γνωστό ότι επικοινώνησε με τον Υπουργό με τον οποίο συζήτησε εκτενώς τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς, δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της συγκομιδής των σπαραγγιών εν μέσω της πανδημίας. 

Όπως αναφέρει ο κ. Λαζαρίδης στην απαντητική του επιστολή, την οποία  κοινοποίησε και στον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου, πέρα από την κατανόηση που του εξέφρασε ο κ. Βορίδης, εκείνο το οποίο συμφώνησαν είναι ότι «με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα κανονίσουμε συνάντηση στην Αθήνα, προκειμένου από κοινού και εκ του σύνεγγυς να αναζητήσουμε την επίλυση του προβλήματος για το 2018, αλλά και για το τρέχον έτος».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει απευθυνόμενος στις Ομάδες Παραγωγών, «θα ήθελα από την πλευρά μου να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένω στη διάθεσή σας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τόσο τα τρέχοντα αλλά και όποια άλλα ζητήματα ανακύψουν από εδώ και στο εξής». 


Υπογραμμίζει δε το γεγονός ότι «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει και θα συνεχίσει να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βγούμε γρηγορότερα από αυτή την δύσκολη κατάσταση, αλλά και να χτίσουμε από κοινού μία ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για την επόμενη μέρα».
 

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020
                                       
Αρ. Πρωτοκόλλου: 75

Προς 
Αγροτικό Σύλλογο Νέστου

Φίλε Σάββα.

Πριν λίγες ημέρες γίναμε κοινωνοί της ανακοίνωσης των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες του Νέστου, σχετικά με τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών για τις ζημιές που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλο τον Δήμο από τις διαδοχικές χαλαζοπτώσεις κατά τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο 2019.

Εκτιμήσεις, οι οποίες σύμφωνα με εσάς, αλλά και την κοινή λογική, δεν ήταν ικανοποιητικές ούτε ως προς τα κιλά, ούτε ως προς τα ποσοστά ζημιάς των ακτινιδίων. 

Στο πλαίσιο αυτό, και αφού ενημερώθηκα εκτενώς τόσο επίσημα από τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου όσο και από μεμονωμένους αγρότες, επισκέφθηκα την περασμένη Πέμπτη 12 Μαρτίου το διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. 

Τον ενημέρωσα εκτενώς για τα δεδομένα, ζήτησα την άμεση παρέμβασή του, έτσι ώστε να υπάρξουν αλλαγές στις εκτιμήσεις μέσω των ενστάσεων που θα υποβληθούν για να καταβληθούν, τουλάχιστον, τα καλλιεργητικά έξοδα των αγροτών.

Ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι σε συνεννόηση με τους αρμοδίους του ΕΛΓΑ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. 

Έτσι, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, ο κ. Λυκουρέντζος με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να εξεταστούν θετικά οι ενστάσεις.

Είμαι πεπεισμένος ότι μετά από αυτό, τα δίκαια αιτήματα των αγροτών θα γίνουν δεκτά, καθώς γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθούν, όπως με διαβεβαίωσε και ο κ. Λυκουρέντζος.

Κατά συνέπεια η δικαίωση των αγροτών θα αποτυπωθεί στην εξέταση των ενστάσεων. Επίσης, εκτιμώ, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, η μεσοσταθμισμένη ζημιά που σήμερα βρίσκεται στους 2 τόνους το στρέμμα, θα κυμανθεί τελικά – μετά τις ενστάσεις - από 3,5 – 4 τόνους το στρέμμα.

Η επιτυχία αυτή, η αύξηση δηλαδή έως και 100% της αρχικής εκτίμησης, σίγουρα μπορεί να μην αποτυπώνει το πραγματικό εύρος των ζημιών, ωστόσο η παρέμβαση που μου ζητήσατε έγινε και έπιασε τόπο. 

Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω τη δέσμευση της Κυβέρνησης για σαρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ΕΛΓΑ μέσα από ένα νέο νόμο – πλαίσιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το φθινόπωρο του 2020.

Παραμένω στη διάθεση όλων σας και παρακαλώ όπως ενημερώσεις τους αγρότες για τις ενέργειές μου.


Φιλικά


 
Μακάριος Β. Λαζαρίδης