«Μπήκε “το νερό στο αυλάκι” για την ανάδειξη της ιστορικής χερσονήσου της Παναγίας»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη βελτίωση της προσβασιμότητας μέρους της ιστορικής συνοικίας της Παναγιάς, που περιελήφθη στο υπό αξιολόγηση πρόγραμμα «Leader Αλιείας 2014 - 2020». Την είδηση  έκανε γνωστή ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΕΡΑ Καβάλας» και το δημοσιογράφο κ. Σ. Ασβεστά. 

 

Όπως εξήγησε ο κ. Λαζαρίδης, «ταυτόχρονα, εντός του 2021, θα έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση της χερσονήσου της Παναγίας μέσω του εργαλείου διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που ονομάζεται Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (Β.Α.Α.), προκειμένου στη συνέχεια να μελετηθεί η προσβασιμότητα στα εξωτερικά τείχη, είτε μέσω κάποιου ανελκυστήρα, είτε με κυλιόμενες σκάλες. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, κυρία Δαδάκη αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι πλέον απολύτως αναγκαίο. Όταν σε ένα παγκόσμιο μνημείο όπως η Ακρόπολη, πριν από λίγες μέρες, την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, με την ευαισθησία που τον διακρίνει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, εγκαινίασε το ασανσέρ, νομίζω είναι λάθος να συζητάμε αν θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο στην Παναγία. Προφανώς και θα το κάνουμε, πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο που θα μας υποδείξει η αρχαιολογία».

 

Για την εξελισσόμενη διαδικασία, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, υπάρχει  συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και υποστήριξη από τις κυρίες Ελ. Σαμουρκασίδου και Ι.  Χατζηβαρύτη, ενώ παράλληλα, έχει έρθει σε επαφή με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, «ο οποίος είναι απολύτως θετικός», όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης.

 

Εξάλλου, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας, όπως είπε ο Βουλευτής, θα υπάρξει συνάντηση του κ. Μουριάδη με τον κ. Μέτιο, ούτως ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

 

«Έχω συζητήσει το θέμα της ένταξης ενός σημαντικού κομματιού της ιστορικής συνοικίας και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου της Παναγίας, κ. Φώτη Λαζαρίδη και τα μέλη του. Σιγά σιγά, μπαίνει “το νερό στο αυλάκι”, ώστε να καταφέρουμε να αναμορφώσουμε τη χερσόνησο της Παναγίας και να την παραδώσουμε στους κατοίκους και στους τουρίστες αναβαθμισμένη, εκσυγχρονισμένη και βεβαίως πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαζαρίδης είχε δεσμευτεί τον Δεκέμβριο του 2019, μετά την απόρριψη από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ευρωπαϊκού προγράμματος ύψους 4.000.000 ευρώ, πως θα εξετάσει κάθε δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο για να αναδειχθεί η χερσόνησος της Παναγίας.

 

Έργο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο φρούριο  

 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το έργο «Εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμεΑ στο χώρο του Φρουρίου Καβάλας (Ακρόπολη)», με φορέα υλοποίησης τη «Δημωφέλεια», που θα αξιολογηθεί στο πρόγραμμα «Leader Αλιείας 2014 - 2020», αποτελείται από δύο υποέργα:

 

  • Το πρώτο, με τίτλο «Πρόσβαση κεντρικής εισόδου Φρουρίου μέσω αναβατορίου πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία», αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση μίας επικλινούς αυτόματης πλατφόρμας σκάλας εξωτερικού τύπου, προϋπολογισμού 20.000  ευρώ.
  • Το δεύτερο υποέργο, με τίτλο «Εργασίες διαμόρφωσης εσωτερικού περιβόλου και χώρου θεάτρου του Φρουρίου για την προσβασιμότητα ΑμεΑ» αφορά παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους του φρουρίου, προϋπολογισμού 51.100 ευρώ.

 

H συνοδευτική φωτογραφία είναι αρχείου, πριν από την έναρξη της πανδημίας.