«Τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια»

Συνάντηση με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, κ. Αλέκο Ιωσηφίδη και Απόστολο Βαγενά, αντίστοιχα, είχε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

 

Με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες επέστρεψαν οι μαθητές στα θρανία εξαιτίας της πανδημίας, οι δύο Διευθυντές ενημέρωσαν τον κ. Λαζαρίδη για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του νομού, καθώς και τα νέα δεδομένα με τα οποία αυτά λειτουργούν. Η γενική εικόνα, όπως τον διαβεβαίωσαν, είναι καλή, τα κενά σε εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό και τα όποια εναπομείναντα προβλήματα αντιμετωπίζονται. 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία και την προσπάθεια που γίνεται σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου η υγειονομική κρίση να μην επηρεάσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Επεσήμανε δε πως, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζουν πιστά τις συστάσεις της Επιτροπής των ειδικών επιστημόνων, που θέλουν τα σχολεία ανοιχτά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως εξήγησε, είναι μικρής πιθανότητας η μετάδοση του ιού μεταξύ των παιδιών, αλλά και από παιδί σε ενήλικα. Κατά συνέπεια, ακολουθώντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αποτελούν, με τα τωρινά δεδομένα, σημεία με αυξημένη δυναμική διασποράς του ιού.

 

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Λαζαρίδης παρέθεσε επίσημα στοιχεία, αποδομώντας τις ανυπόστατες κατηγορίες του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα οποία, στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26 - 30 είναι μόλις το 3% του συνόλου των τμημάτων σε όλη την Ελλάδα.

 

Αναφέρθηκε δε στις έγκαιρες πρωτοβουλίες του Υπουργείου προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίοι διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά το φετινό σχολικό έτος, διορίστηκαν 4.485 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ενώ αφού εξασφαλίστηκαν επιπλέον πιστώσεις 318.000.000 ευρώ, προσελήφθησαν 32.291 αναπληρωτές, έναντι 24.505 πέρυσι και 19.524 το 2018.