«Χαλαζική προστασία από αέρος - Μύθοι και πραγματικότητα»

Τους λόγους για τους οποίους μέχρι στιγμής δεν έχει ενταχθεί η Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα, καθώς και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, προσδιορίζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Η Φωνή του Νέστου». 

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή, όπως τονίζει, αποτελούν το πρόσφατο χαλάζι που έπληξε, κυρίως, την περιοχή της Χρυσούπολης, αλλά και κάποιες παρεμβάσεις τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, «που - αντί να απολογούνται - μας κουνάνε και το δάχτυλο! Ή για να το πω πιο λαϊκά. Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Όπως καταγγέλλει ο κ. Λαζαρίδης, «η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και φυσικά οι τρεις βουλευτές στην Π.Ε. Καβάλας, οι κ. Εμμανουηλίδης, Μορφίδης και Παπαφιλίππου, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να ενταχθεί ο νομός μας στην χαλαζική προστασία. Το αντίθετο έκαναν. “Ναρκοθέτησαν” την περιοχή, τους αγρότες μας και φυσικά την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας στις 4 Ιουλίου 2019 – τρεις μέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές– ολοκληρώσει το διαγωνισμό, χωρίς η Π.Ε. Καβάλας να είναι μέσα! Μας “ναρκοθέτησαν” μάλιστα για τα επόμενα πέντε χρόνια! Άρα, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει. 

Από εκεί και πέρα, επισημαίνει, «ξεκίνησε ένας “μαραθώνιος” με τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ για να μπορέσουμε να βρούμε την ενδεικνυόμενη λύση, σε μια σύμβαση που έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ξεκίνησε να υλοποιείται».  

Υπογραμμίζει δε το γεγονός ότι «τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι κ. Βορίδης – Λυκουρέντζος είναι απολύτως θετικοί στην ένταξη της Καβάλας, πάντα εντός του πλαισίου, των περιορισμών και των προβλημάτων (κρατήστε το αυτό) που έχει μια πενταετής σύμβαση».

Ο κ. Λαζαρίδης εστιάζει σε τρία (3) βήματα που θα πρέπει να γίνουν, ώστε επιτέλους να ενταχθεί η Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα: 

Βήμα 1ο: Το άρθρο 3 της σύμβασης δίνει το δικαίωμα στον ΕΛΓΑ να προσθέτει επιπλέον περιοχές προστασίας. Λέει συγκεκριμένα: «Ο ΕΛΓΑ διατηρεί το δικαίωμα χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση να προσθέτει επιπλέον περιοχές προστασίας με τροποποίηση ή μη των περιοχών που απεικονίζονται στις Προσθήκες Ι και ΙΙ, σε γειτονικές περιοχές εντός της εμβέλειας των πλέον αξιόπιστων μετρήσεων των μετεωρολογικών ραντάρ…».

Βήμα 2ο: Στο Άρθρο 20 της σύμβασης δίνεται η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ τροποποίησης της σύμβασης με τις προϋποθέσεις του Άρθρου 132 του Ν. 4412/2016. 

Βήμα 3ο: Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ΚΑΠ και πιο συγκεκριμένα μέσα από το μέτρο 5.1.

«Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ έχουν δεσμευτεί ότι, μόλις ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που συνδέονται με την υλοποίηση της σύμβασης, θα κινηθούν προς την κατεύθυνση των βημάτων αυτών», σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης. 

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι, μετά την ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της ανακατασκευής της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου, και η δεύτερη προτεραιότητα που είχε θέσει εξ αρχής μαζί με τους αγρότες στο ΤΟΕΒ της Χρυσούπολης την επομένη ημέρα των Εθνικών Εκλογών του 2019, δηλαδή η ένταξη της Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα, θα γίνει πραγματικότητα.