«4 μήνες ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε εμπειρίες και οδηγούμε την Καβάλα ψηλά»

Όταν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου παρουσίασα το αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφερειακή Ενότητά μας «Καβάλα 2020 - 2050», στο τέλος της ομιλίας μου αναρωτήθηκα αν η Καβάλα έχει μέλλον.
 
Και η απάντηση που έδωσα ήταν ναι. Ναι διότι έχει σχέδιο. Περιέγραψα μάλιστα τις  4 λέξεις που κτίζουν το μέλλον της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, οι συνέργειες και η καινοτομία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Καβάλα με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Τέσσερις μήνες τώρα ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε εμπειρίες, έτσι ώστε να οδηγήσουμε την Καβάλα εκεί που της αξίζει. Να την οδηγήσουμε ψηλότερα, προς όφελος των πολιτών.
 
Πάμε να δούμε τώρα αναλυτικά, τι κατάφερα, τι καταφέραμε – στο πλαίσιο του ενοποιητικού οράματος - αυτούς τους τέσσερις μήνες για την Καβάλα μας και τι προγραμματίζουμε.
 
-Κατάφερα και επικαιροποιήσαμε, με την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη – και τον ευχαριστώ - το πρόγραμμα ανακατασκευής της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο φάκελος επαναπροωθήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στη συνέχεια, αναμένεται η τυπική έγκριση χρηματοδότησής του και, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης, θα ενημερωθεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας, η οποία θα υλοποιήσει το έργο.
 
Με την υλοποίηση του έργου, επιπλέον των κινδύνων που θα αποφευχθούν από την αποκατάσταση της φθοράς, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει και εξοικονόμηση νερού περίπου 20% με αποτέλεσμα την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και ωφελημένους 8.000 παραγωγούς - μέλη του ΤΟΕΒ και λοιπούς κατοίκους της περιοχής.
 
-Η αλλαγή στη διοίκηση του ΕΛΓΑ φέρνει πλέον πιο κοντά την ένταξη και της Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα κάτι που θα θωρακίσει τον ισχυρό πρωτογενή τομέα και τις δυναμικές καλλιέργειες του νομού μας. Με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό κ. Μ. Βορίδη και τους υφυπουργούς κ. Κ. Σκρέκα και Φ. Αραμπατζή έχουμε περάσεις αρκετές ώρες προετοιμάζοντας αυτήν την ιστορική θα μπορούσα να πω ένταξη στην από αέρος προστασία των παραγωγών. Μαζί φυσικά και με την εταιρία που έχει αναλάβει αυτό το έργο.
 
-Καταφέραμε, μετά από χρόνια, από την 1η Νοεμβρίου, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλα – Πρίνος – Καβάλα, για τους χειμερινούς μήνες να έχει και πάλι τρία δρομολόγια. Με αυτόν τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα των Καβαλιωτών, το οποίο συμβάλλει σε μια πιο εύκολη καθημερινότητα και το οποίο δεν ήταν κατορθωτό μέχρι σήμερα από την προηγούμενη Κυβέρνηση, γίνεται πραγματικότητα από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σας θυμίζω ότι ήταν μια δέσμευσή μου από τον Οκτώβριο του 2018. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός κ. Γ. Πλακιωτάκης και ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος του Σ.Α.Σ. κ. Β. Κυριαζόπουλος, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο δίκαιο αίτημα που τους κατέθεσα έγκαιρα, έτσι ώστε να βρεθεί η λύση.
 
-Προχωράμε στην ίδρυση και λειτουργία δυο νέων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Το ένα στα Λιμενάρια και το άλλο στην Κεραμωτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γ. Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση και τους δημάρχους Θάσου και Νέστου κ. Λ. Κυριακίδη και Σ. Μιχαηλίδη για την άριστη συνεργασία που είχαμε για να πετύχουμε το σκοπό μας.
 
-Μετά από συνεχείς επαφές με τον υφυπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για την δημόσια περιουσία κ. Απ. Βεσυρόπουλο είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την προγραμματική συμφωνία Δημοσίου και Δήμου Καβάλας για την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου, μετά από σχεδόν μια δεκαετία χαμένων ευκαριών. Πριν λίγες ημέρες ο κ. Βεσυρόπουλος μας δέχτηκε μαζί με τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θ. Μουριάδη και όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω οι υπηρεσιακοί βρίσκοντας σε καθημερινή σχεδόν επαφή.
 
-Σε συνεργασία και συνεχείς επαφές με την ηγεσία του Υπουργού Υγείας, τον υπουργό κ. Β. Κικίλια και τον υφυπουργό κ. Β. Κοντοζαμάνη, έχουμε θέσει τρεις βασικές προτεραιότητες για τις δομές υγείας στην Π.Ε. Καβάλας. Ποιες είναι αυτές;
 
•    Η δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, που αποτελεί προεκλογική μου δέσμευση και που πρώτος έβαλε τη δημιουργία του στην δημόσια κουβέντα 

 
•    Η ουσιαστική λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Παραλίας Οφρυνίου με τις προσλήψεις δύο  οργανικών θέσεων γιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας και δύο οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού 

 
•    Η αναβάθμιση του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας σε Ογκολογική Κλινική μικρής εμβέλειας, όπως ζήτησε πρόσφατα ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Νομού Καβάλας. 
  
Επίσης, η ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και φυσικά τις κενές θέσεις προσωπικού που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης και Πρίνου, που μας κληρονόμησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ. 
 
-Μετά από συνεχείς συσκέψεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού κ. Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Χ. Θεοχάρη, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να ξεμπλοκάρουμε την μεγάλη επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών. Μια επένδυση 30.000.000 ευρώ, αλλά κυρίως υψηλής έντασης εργασίας. Διακόσιοι μόνιμοι υπάλληλοι 12 μήνες το χρόνο και 800 – 1.000 έμμεσες θέσεις εργασίας που θα αλλάξουν το τουριστικό προϊόν όχι μόνο της περιοχής του Δήμου Παγγαίου, αλλά συνολικά της Καβάλας. Γνωρίζω ότι ο επενδυτής βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη ρύθμιση και των τελευταίων λεπτομερειών.
 
-Σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, συμπολίτη μας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, προωθούμε την αναβάθμιση αρχικά και τη λειτουργία στη συνέχεια του μετεωρολογικού ραντάρ της Χρυσούπολης που παραμένει πάνω από 7 – 8 χρόνια ανενεργό.
 
-Ακόμη σε συνεργασία πάλι με τον κ. Παναγιωτόπουλο και μετά από αναθέρμανση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες κ. Δ. Λυμπεράκη και Γ. Ζωγραφάκη, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες εκπαίδευσης πιλότων στην Ευρώπη, της Egnatia Aviation, βρισκόμαστε σε επαφή με το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και την αρμόδια διεύθυνση του Γ.Ε.Α., την Δ2, για το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Υπενθυμίζω, ότι το ενδιαφέρον αυτό υφίσταται από το 2010, τότε δεν βοηθήθηκε από τις τοπικές αρχές, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Μια επένδυση πάνω από 10.000.000 ευρώ, που θα δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας, οφείλουμε όλοι να τη στηρίξουμε.
 
-Πριν λίγες ημέρες συναντηθήκαμε μαζί με τον Δήμαρχο Καβάλας με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο. Στην πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε μας ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της υδροδότησης των έργων του δήμου, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» με το ποσό των 3.000.000 ευρώ, έργο το οποίο θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση του νερού και στη βελτίωση της ποιότητάς του.
 
-Επιταχύναμε, τέλος, και θα πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους τόσο οι νομιμότοκες αποζημιώσεις για τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού από τον ποταμό Στρυμόνα μέχρι την Ν. Πέραμο όσο και οι πληρωμές των τόκων στους δικαιούχους.
 
Κλείνοντας αυτήν την ενότητα θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους ανθρώπους εκείνους που στο πλαίσιο του ενοποιητικού οράματος για το οποίο έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη ότι έχει ανάγκη η Καβάλα για να προχωρήσει μπροστά, συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθειά μου, σε αυτήν την προσπάθειά μας.
 
Αναφέρομαι στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κ. Αντωνιάδη, τους Δημάρχους Καβάλας, Νέστου, Θάσου και Παγγαίου, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μ. Δέμπα, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Β. Λεμονίδη, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γ. Γραμμένο, τον Πρόεδρο του Ο.Λ.Κ. κ. Γ. Φιλόσογλου και τη διευθύνουσα σύμβουλο κ. Α. Θυσιάδου.


Σε πολύ μικρό διάστημα αποδείξαμε ότι η Καβάλα έχει δυνατότητες. Αποδείξαμε ότι πλέον η Καβάλα έχει πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.