Βιβλίο, από τις εκδόσεις «Παπαζήση», το αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020 – 2050» του Μακάριου Λαζαρίδη
«Καβάλα 2020 – 2050. Φυσιογνωμία και βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού Καβάλας». Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, από τις εκδόσεις «Παπαζήση», το πρώτο βιβλίο της σειράς του εκδοτικού οίκου για την ανατομία της ελληνικής περιφέρειας.
Ανάμεσα στα άλλα, το συγκεκριμένο έργο, περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020 – 2050», το οποίο είχε παρουσιάσει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, στις 12 Ιουνίου 2019, στην Δημοτική Καπναποθήκη της Καβάλας.
Όπως είχε επισημάνει τότε και εξακολουθεί να το πιστεύει ακράδαντα και σήμερα, «η Καβάλα διαθέτει ένα πακέτο από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με σχέδιο, συνέργειες, εξωστρέφεια και καινοτομία μπορούμε να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολίτες του τόπου μας».
Το εν λόγω σχέδιο έχει εκπονηθεί από καθηγητές του Χαροκόπειου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διεθνούς Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Στόχος του είναι να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο Νομός Καβάλας.
Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «το ολοκληρωμένο σχέδιο για την Καβάλα του μέλλοντος μας αφορά όλους… Ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε εμπειρίες, ενώνουμε πολιτισμούς για να κάνουμε το Νομό Καβάλας πρότυπο ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Αξίζουμε καλύτερα και μαζί θα πετύχουμε πολλά», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά και γι’ αυτό το σκοπό ο ίδιος εξακολουθεί να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις σε καθημερινή βάση.
Το παρόν βιβλίο, που φιλοξενεί επίσης κείμενα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκου Δέμπα, της καθηγήτριας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κυρίας Ρόιδως Μητούλα, της Διευθύνουσας Συμβούλου της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. κυρίας Άννας Θυσιάδου, του οικονομολόγου κ. Παναγιώτη Αρχοντίκη και της υποψήφιας Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κυρίας ‘Ελενας Σαμουρκασίδου, καταδεικνύει στην ελληνική βιβλιογραφία τα ζητήματα που αφορούν στο Νομό Καβάλας.
Σε δήλωσή του για την κυκλοφορία του βιβλίου, το οποίο θα παρουσιαστεί τόσο στην Καβάλα όσο και στην Αθήνα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει:
«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον εκδοτικό οίκο “Παπαζήση” για την τιμή που μου έκανε να συμπεριλάβει το αναπτυξιακό σχέδιό μου “Καβάλα 2020 – 2050” στο πρώτο βιβλίο της σειράς για την ανατομία της ελληνικής περιφέρειας.
Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια με τις γνώσεις τους και την επιστημονική τους επάρκεια. Τις κυρίες Μητούλα, Θυσιάδου και Σαμουρκασίδου και τους κ. Δέμπα και Αρχοντίκη.
Και φυσικά, τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μου που από την πρώτη στιγμή έχουν αγκαλιάσει το όραμα και το σχέδιό μου για την Καβάλα.
Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια σημαντική συλλογική προσπάθεια για την αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.
Όλοι μας, ο καθένας με τον τρόπο του και τις δυνατότητές του, οφείλουμε να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ειδικότερα, το βιβλίο αναφέρεται στη φυσιογνωμία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού και απώτερος στόχος του είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η διερεύνηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών που έχει ο Νομός Καβάλας ώστε να αναπτυχθεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά. Δηλαδή να αναπτυχθεί βιώσιμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων του.
Απευθύνεται σε ερευνητές σχετικού με τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξη, τους φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και σε επαγγελματίες και διαχειριστές των παραπάνω σχετικών θεμάτων, οι οποίοι οργανώνουν και εφαρμόζουν στρατηγικά προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης πόλεων και περιφερειών.
Επίσης, μπορεί να αποτελέσει πιλοτικό εργαλείο και να βοηθήσει σε παρόμοιες έρευνες που θα γίνουν σε περιοχές που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του Νομού Καβάλας.
Αποτελεί δε μια σύγχρονη πηγή ενημέρωσης για κάθε πολίτη, καθώς τα θέματα της φυσιογνωμίας και της βιώσιμης ανάπτυξης των τόπων, του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού, καθορίζουν πλέον την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής πολλών πολιτών.