«Οι σημαντικές προκλήσεις στα εθνικά θέματα βρίσκονται μπροστά μας»

Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας αναφέρθηκε ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης, Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,  μιλώντας, χθες, Δευτέρα 9 Ιουλίου, στην Καβάλα σε εκδήλωση του «Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης» για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια ως πυλώνες Δημοκρατίας και ανάπτυξης.

Στο ίδιο πάνελ ήταν ο Τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Τομεάρχης Άμυνας, βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Δυστυχώς», επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης, «στο τελευταίο διάστημα, η Κυβέρνηση εγκαινίασε μια πολιτική υποχωρήσεων και παραχωρήσεων, προφασιζόμενη την ανάγκη συνεργασίας με τους γείτονές μας. Δεν διαφωνούμε με το πρόσχημα που επικαλείται. Αντιθέτως μάλιστα. Δεν μπορούμε όμως να δεχόμαστε λύσεις που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρούν να λύσουν. Ούτε να εκχωρούμε την ιστορία αιώνων για τα συμφέροντα άλλων. Ούτε να καταστήσουμε κληρονόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκείνους που οι ίδιοι δηλώνουν Σλάβοι. Η συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμένος είναι εθνικά απαράδεκτη. Διότι επιτρέπει στους γείτονές μας όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να ονομάζονται από όλο τον κόσμο – με τη βούλα της Ελλάδας – Μακεδόνες. Διότι τους αναγνωρίζει “μακεδονική” εθνότητα και “μακεδονική” γλώσσα, πράγμα που δεν δέχτηκε καμιά ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν. Διότι παραπέμπει τη χρήση επωνυμιών και σημάτων σε διεθνή επιτροπή. Διότι δεν ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Διότι θυσιάζει το μοναδικό όπλο που είχε η Ελλάδα στα χέρια της, την απόφαση του Βουκουρεστίου. Και για όλους αυτούς τους λόγους – όπως ξεκάθαρα τόνισε ο Πρόεδρος του Κόμματός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να την επικυρώσουμε, όποτε κι αν έρθει στη Βουλή, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Ούτε τώρα ως Αντιπολίτευση, ούτε αύριο ως Κυβέρνηση του Τόπου».  


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο  Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στις εξ’ ανατολών προκλήσεις και απειλές, υπογραμμίζοντας: «Κρίσιμης σημασίας είναι και η διεκδίκηση – που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και γίνεται ολοένα και πιο πιεστική - περιοχών της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο, την Κάσο και την Κρήτη. Και η διεκδίκηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί, είτε με απόπειρα παρεμπόδισης κυπριακών και ελληνικών ερευνών στην κρίσιμη αυτή περιοχή, είτε με απόπειρα ερευνών από τουρκικά σκάφη, τα οποία είναι ήδη πανέτοιμα στα νότια τουρκικά λιμάνια. Οριοθετήθηκαν ήδη και παραχωρήθηκαν στην Τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαίων οικόπεδα που επικαλύπτουν περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και αναπτύχθηκαν πειρατικές ενέργειες σε βάρος εταιριών που δρούσαν για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επόμενο διάστημα μπορεί να είναι κρίσιμο. Η προκλητικότητα της Άγκυρας αφορά βέβαια και τις συνεχώς διευρυνόμενες μονομερείς και αυθαίρετες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Την απόπειρά της να ανατρέψει το status quo και να επιβάλει μια νέα τάξη πραγμάτων. Την αναθεωρητική και διεκδικητική στρατηγική της που εντείνεται και διευρύνεται συνεχώς». 

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς μας που κρατούνται παράνομα από την Τουρκία λέγοντας: «Πρόκληση συνιστά και η συνεχιζόμενη για 131η μέρα παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης. Του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη Χωρίς κατηγορία και χωρίς δίκη επιχειρούν να εκβιάσουν ολόκληρη τη χώρα. Θα ήθελα να αφιερώσουμε τη σημερινή μας εκδήλωση σε αυτά τα δυο παιδιά, με την υπόσχεση ότι η σκέψη μας είναι διαρκώς κοντά τους».

Καταλήγοντας ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε: «Μείζονος σημασίας για την Πατρίδα μας είναι η διαμόρφωση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Κατέστησε σαφή τη θέση μας αυτή ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και την προωθεί στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες. Είναι, άλλωστε, ουσιώδες βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Βήμα για μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη. Ισχυρή και δυναμική Ευρώπη, χωρίς κοινή άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ξεκάθαρο αυτό και είναι πάγια θέση μας».