Ομιλία σε εκδήλωση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στην Αλεξανδρούπολη

Ευχαριστώ θερμά την ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, αλλά και συνολικά τις νέες και τους νέους της ΟΝΝΕΔ που μου δίνουν την ευκαιρία να μετέχω σήμερα στη συζήτηση για τη δυναμική της φοιτητικής και σπουδαστικής νεολαίας, που πρόσκειται στη μεγάλη φιλελεύθερη, δημοκρατική Παράταξή μας. Μια δυναμική που επιβεβαιώνεται χρόνια τώρα και μπορεί να συνιστά υπόδειγμα διδαχής. 
   
Πολύ περισσότερο όταν υπερβαίνει τις τάσεις στον ευρύτερο χώρο των νέων της Πατρίδας μας. Αλλά και τη δυναμική της Παράταξής μας. Η Δ.Α.Π. αναδεικνύεται κυρίαρχη δύναμη, τόσο τις περιόδους που η Νέα Δημοκρατία αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά της. Όσο και τις περιόδους που το Κόμμα περνά στην Αντιπολίτευση. Δίνει έμφαση στη συμμετοχή και τα καταφέρνει. Εμπνέει, ενώνει και κινητοποιεί. Βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα. Πρωταγωνιστεί στη μάχη των ιδεών. Και η μάχη αυτή είναι μείζονος σημασίας.
   
Γιατί δεν αφορά μόνο στις νίκες που καταγράφει. Αφορά στα θεμέλια της Ελλάδας που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε. Αφορά στο μέλλον που θέλουμε να διασφαλίσουμε. Η Δ.Α.Π. ποτέ δεν σερνόταν από το Κόμμα. Η Δ.Α.Π. πάντα έβγαινε μπροστά! Πάντα έφερνε καινούργιες ιδέες. Πάντα άπλωνε το χέρι πιο πέρα. Και από τις πρακτικές σας αυτές οφείλουμε όλοι να διδασκόμαστε. Οι νέοι μπορείτε να ταράσετε τα νερά, καταθέτοντας νέες προτάσεις. 
   
Χωρίς στεγανά που καθηλώνουν. Χωρίς αγκυλώσεις στο χτες. Χωρίς εξαρτήσεις. Η δική σας κινητοποίηση, η  ενεργοποίηση του πιο ζωντανού κομματιού της κοινωνίας μας είναι απαρέγκλιτη συνθήκη για την ανόρθωση της Πατρίδας. Στα δικά σας πρόσωπα καθρεφτίζεται το αύριο της Ελλάδας. Οι ιδέες, το ταλέντο, η όρεξη και το μεράκι σας είναι οι θεμέλιοι λίθοι πάνω στους οποίους μπορεί να χτιστεί η νέα Ελλάδα. 
   
Έχουμε χρέος  να σας ακούσουμε. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα σας. Έχουμε χρέος να μάθουμε τους προβληματισμούς, τους φόβους, τις ανησυχίες σας. Έχουμε όμως και την ευκαιρία να διδαχτούμε από εσάς. Εσείς έχετε τη συνταγή της νίκης. Εσείς μπορείτε να μεταλαμπαδεύσετε σε όλες τις νέες και τους νέους μας τις αρχές και τις αξίες για την Ελλάδα που αξίζουμε. Συμφωνούμε - πιστεύω - ότι η Ελλάδα 
που καθημερινά βιώνετε, δεν είναι η χώρα που μας αξίζει. 
   
Δεν είναι η Πατρίδα που ονειρεύεστε. Δεν είναι η Ελλάδα του μέλλοντος μας. Χρέος όλων είναι να διεκδικούμε διαρκώς μια καλύτερη Ελλάδα. Με ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Με νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την επιστημονική έρευνα. 
   
Με το Κράτος αρωγό και όχι χειραγωγό στη δημιουργία. Με θεσμούς που λειτουργούν απρόσκοπτα. Με πολίτες ενεργούς και ενημερωμένους. Απαλλαγμένους από ιδεοληψίες που μας δίχασαν για δεκαετίες. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι είμαστε ικανοί να πετύχουμε τα πάντα. Για αυτό, δεν πρόκειται να παίξουμε στο παιχνίδι του φανατισμού, της πόλωσης και του διχασμού που επέλεξαν οι κρατούντες. Δεν παίζουμε στο ταμπλό που διάλεξαν. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε λογικές του παρελθόντος, που έσπειραν μισαλλοδοξία και δίχασαν την κοινωνία. 
   
Ξέρετε πολύ καλά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι Κόμμα Ευρωπαϊκό, Πατριωτικό, Λαϊκό, Φιλελεύθερο. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ε.Ε. και εμείς την κρατήσαμε στην Ευρωζώνη την ώρα που άλλοι την έσερναν σε εθνική τραγωδία. Αποδείξαμε - και αποδεικνύουμε – ότι σε κάθε περίπτωση, βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα. Αγκαλιάζουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις. Και - μην το ξεχνάει κανένας - δεν χαρίζουμε πουθενά την κοινωνική ευαισθησία. Η έγνοια μας είναι πάντα σε αυτούς που άφησε πίσω η κρίση. Η πολιτική μας δημιουργεί εφαλτήρια για όλους. Λέμε παντού και πάντα την αλήθεια. 
   
Συμφωνούμε - πιστεύω - ότι ο Φιλελευθερισμός είναι η μήτρα από την οποία γεννήθηκαν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, η ισότητα ενώπιον των νόμων, η ισοπολιτεία, το Κράτος δικαίου, η σύγχρονη Δημοκρατία. Συμφωνούμε ότι ο φιλελευθερισμός, υπηρετεί την ελεύθερη έκφραση, την ελεύθερη  αξιοποίηση των δυνατοτήτων, των δεξιοτήτων, των γνώσεων και του ταλέντου του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Δεν αρκεί, όμως, να συζητάμε μεταξύ μας. Οφείλουμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Να συζητήσουμε, να ακούσουμε, να πείσουμε. 
   
Η μάχη των ιδεών που δίνετε σήμερα εσείς οι νέοι, η μάχη που δίνουμε όλοι οι Έλληνες είναι η πιο σημαντική στον αμείλικτο πόλεμο για το αύριο της Πατρίδας μας. Αυτοί που μας κυβερνούν έταξαν τα πάντα στους πάντες. Μοίρασαν ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις. Έλεγαν ότι αντιπροσωπεύουν το νέο. Υπόσχονταν στήριξη στους αδύναμους. Έκαναν τα αντίθετα. Απέδειξαν ότι αντιπροσωπεύουν την απάτη, τον κυνισμό, τον καιροσκοπισμό.
   
Εκφράζουν τη χειρότερη μορφή παλαιοκομματισμού. Ενσαρκώνουν την πιο ακραία μορφή λαϊκισμού. Φτωχοποιούν την αστική τάξη και πνίγουν την παραγωγική Ελλάδα. Γυρνούν τη χώρα δεκαετίες ολόκληρες πίσω. Δεν δίστασαν να θυσιάσουν ακόμη και τα εθνικά μας συμφέροντα για να πάρουν κάποιες επιπλέον μέρες εξουσίας.
   
Παρέδωσαν στους Σκοπιανούς όσα αρνούνταν ακόμη και να συζητήσουν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Κατέληξαν σε μια επαίσχυντη συμφωνία που εμείς δεν πρόκειται να κυρώσουμε ποτέ. Μια συμφωνία που δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Και γι’ αυτό ζητούμε ακόμη πιο επίμονα, ακόμη πιο επιτακτικά, εκλογές εδώ και τώρα.
   
Φίλες και φίλοι, 

Το νέο δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη συναλλαγή. Το νέο δεν συμβιβάζεται με χρεοκοπημένες λογικές. Το νέο είστε εσείς και οι ιδέες σας. Και δεν μπορούμε να χαρίσουμε τον όρο αυτό σε κανένα. Εσείς είστε η γενιά που μπορεί να δείξει το δρόμο στις επόμενες. Εσείς είστε η γενιά που θα αλλάξει τη ροή της ελληνικής Ιστορίας. Εσείς με τις ιδέες σας, τη δουλειά σας θα χτίσετε την Πατρίδα των προσδοκιών μας. Η πίστη μας στις αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της δημιουργίας, είναι ο μόνος δρόμος για να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. Απέναντι στο ψέμα, την απάτη και τις κάλπικες υποσχέσεις αντιτάσσουμε το ρεαλισμό, τη σκληρή δουλειά, την αξιοκρατία. Απέναντι στην πόλωση και το διχασμό, αντιτάσσουμε τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών.
   
Η ιστορία μας έχει δείξει ότι ενωμένοι μπορούμε τα πάντα. Για αυτό, βγαίνουμε στην κοινωνία οπλισμένοι με επιχειρήματα, με τόλμη και πίστη. Θέλουμε μαζί μας όλους εκείνους που υποφέρουν από την υπερφορολόγηση. 

Όλους εκείνους που έχτισαν μια ζωή και την βλέπουν να καταρρέει κομμάτι – κομμάτι,  ανήμποροι να αντιδράσουν. Όλους εκείνους που εξαπατήθηκαν από ψεύτικες υποσχέσεις. Όλους εκείνους που ήταν μαζί μας, αλλά πικράθηκαν κάποια στιγμή.
   
Σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται, δεν μας ταιριάζει η στασιμότητα. Δεν μας αντιπροσωπεύει η εξίσωση προς τα κάτω. Δεν μας εκφράζουν αναχρονιστικές κραυγές, που γυρνούν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Η Ελλάδα ταλαιπωρείται σήμερα 
γιατί κάποια στιγμή επικράτησαν ολέθριες ιδέες. Ταλαιπωρείται από το λαϊκισμό που λειτουργεί σαν το σαράκι που τρώει τα ρούχα μας. Η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανακύκλωσης του διχαστικού δημόσιου λόγου, των ανέφικτων υποσχέσεων, της μετακύλησης των ευθυνών.
   
Είναι χρέος απέναντι στην Πατρίδα μας, να παλέψουμε για την επικράτηση των ιδεών που εγγυώνται ένα καλλίτερο αύριο. Βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις. Και τις προκλήσεις αυτές οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε κατάφατσα. Χωρίς υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις. Αλλά με έγνοια στον άνθρωπο δίπλα μας. Με έγνοια για τον άνεργο. Με έγνοια γι’ αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα.
   
Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ελλήνων. Στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στην εργατικότητα, την εφευρετικότητα, το επιχειρηματικό μας δαιμόνιο. Εμείς πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Μπορούμε να χτίσουμε μια χώρα που θα ευημερεί στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Στη δουλειά, τη γνώση, την εμπειρία και το ταλέντο των παιδιών της. Δεν είναι η μοίρα των νέων μας να φεύγουν στο εξωτερικό. 
   
Δεν μπορεί να είναι αυτή η μοίρα του πιο δημιουργικού πυρήνα του Ελληνισμού. Το brain drain καταδεικνύει την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Νέοι άνθρωποι με ταλέντο, όρεξη για δουλειά, σπουδές και γνώσεις επιλέγουν να φύγουν από την Πατρίδα μας. Δεν μπορούν να συμβιβαστούν με αναχρονιστικές λογικές, με το ρουσφέτι, τον ωχαδελφισμό, το σαθρό σύστημα που επιλέγει κολλητούς αντί για ικανούς. Δεν αντέχουν την αδικία. Δεν αντέχουν τη μιζέρια, την κατάθλιψη. 
Πάνω από μισό εκατομμύρια άξιοι Έλληνες, παιδιά που η χώρα επένδυσε πάνω τους εργάζονται και πληρώνουν φόρους στο εξωτερικό. Παρέχουν υπηρεσίες σε κοινωνίες άλλων κρατών. Και ενισχύουν τα ασφαλιστικά ταμεία άλλων κρατών. Αυτή η «αιμορραγία» θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο την ελληνική οικονομία και το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και την ίδια την πατρίδα μας που γερνά επικίνδυνα. Είναι, επιτέλους, η ώρα να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας.
   
Να φέρουμε ανάπτυξη και νέες δουλειές. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για όλους. Να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική χώρα. Με νόμους που ισχύουν για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις για συλλογικότητες που καταφεύγουν στη βία. Χωρίς άβατα και χωρίς διαρκείς παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Με ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Με την Πατρίδα μας να μπαίνει πάνω από όλα. Και με τις λέξεις ελευθερία και αλληλεγγύη να συνοδεύουν το όραμά μας. Γιατί κάθε κοινωνία που στερείται ελευθερίας και αλληλεγγύης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Γιατί η Ελλάδα μπορεί καλύτερα. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.
   
Με την ΔΑΠ μπροστάρη πιστεύω ακράδαντα ότι θα πείσουμε τη νεολαία της πατρίδας μας ότι έχουμε σχέδιο για το αύριο. Για το κοινό μας μέλλον. Σχέδιο κοστολογημένο και εφικτό. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε. Με τους νέους Έλληνες μπροστά. Σας ζητούμε να γίνετε κοινωνοί αυτού του μηνύματος στη γενιά σας. Σε μια γενιά που ταλαιπωρείται. Στους νέους που απογοητεύτηκαν δικαιολογημένα αλλά που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα παρατήσουν. Είστε το δομικό συστατικό της Ελλάδας του αύριο.
   
Πιστεύουμε στη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Πιστεύουμε στην Ελλάδα που παράγει. Πιστεύουμε στην ανάγκη της αλληλεγγύης. Πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι  μαζί μπορούμε καλύτερα.