Ομιλία σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης

Φίλες και φίλοι.

Ποιος θα το περίμενε! Όταν πριν από μόλις δύο μήνες οι Έλληνες έδειχναν έμπρακτα την ένθερμη αποδοχή τους στην πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που ζούμε σήμερα. Τι δηλαδή; Να ερχόμαστε εδώ, λίγο πριν από τη Δ.Ε.Θ. και να σας λέμε ΟΧΙ τι ΘΑ κάνουμε. Αλλά τι έχουμε κάνει.

Δεν νομίζω ότι έχει ξανασυμβεί να ανεβαίνει κλιμάκιο βουλευτών της Κυβέρνησης –της όποιας Κυβέρνησης- και να κάνει απολογισμό έργου στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε. Ήδη! Μέσα σε μόνο δύο μήνες!
 
Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί εμείς μπορούμε να κοιτάξουμε τους ψηφοφόρους μας και τους συνομιλητές μας στα μάτια και να τους πούμε: Να, ορίστε. Δεν ήταν προεκλογική υπόσχεση. Ήταν πολιτική δέσμευση. Και την υλοποιήσαμε:
 
- Η Κυβέρνηση στελεχώθηκε τάχιστα και αξιοκρατικά.
- Τα πρώτα νομοσχέδια έθεσαν τις βάσεις για ένα επιτελικό και ευέλικτο κράτος.
- Έθεσαν τις βάσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Και από εκεί και πέρα:

- Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ.
- Βάλαμε τέλος στα capital controls, 
- Αποκαθιστούμε την τάξη στα πανεπιστήμια μας.
- Ξεκλειδώνουμε επενδυτικά σχέδια-σύμβολα, όπως το Ελληνικό.
- Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να διαχυθεί η ανάπτυξη σε όλη της Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Τα πρώτα μας βήματα ήταν βήματα συνέπειας και αποφασιστικότητας. Συνέπειας αναφορικά με όσα υποσχεθήκαμε και αποφασιστικότητας για ισχυρή ανάπτυξη και πολλές και καλές δουλειές. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Να σας διαβεβαιώσω ότι τα μανίκια θα παραμείνουν σηκωμένα. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε πως οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ισχύουν στο ακέραιο. 

Ότι δουλεύουμε όλοι για να προβάλλει πιο γρήγορα το αύριο που θέλουμε και μπορούμε να διασφαλίσουμε. Οι πολίτες δικαιούνται και απαιτούν από την Πολιτεία: 

- Να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς, στα σπίτια, στις δουλειές, στις γειτονιές τους. 
- Να έχουν αναβαθμισμένα δημόσια σχολεία για τα παιδιά τους. 
- Να ανήκουν τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές και τους καθηγητές τους και όχι στους μπαχαλάκηδες και τους ναρκέμπορους. 
Γιατί εμείς μοιραζόμαστε τον ίδιο ορισμό της ασφάλειας. Είναι ένα δικαίωμα για το οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε εκπτώσεις. Επίσης, οι πολίτες δικαιούνται - και απαιτούν -:

- Να θέσουμε το κράτος στην υπηρεσία τους.
- Να έχουν βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας. 
- Να μην ταλαιπωρούνται σε ατελείωτες ουρές. 
- Να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
 
Δεν είναι υπόσχεση. Είναι υποχρέωση που η νέα Κυβέρνηση θέλει και μπορεί να εκπληρώσει. Όπως επίσης είναι απόφασή μας να μειώσουμε φόρους, για να πάρει ανάσα η κοινωνία και νέα δυναμική η οικονομία. Είναι απόφασή μας:

- Να διαμορφώσουμε ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον , που δεν θα μπλοκάρει, αλλά θα υπηρετεί την επιχειρηματικότητα. 
- Να προωθήσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνησης και να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία.
- Να τονώσουμε τη ρευστότητα στην αγορά. 
- Να διευρύνουμε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 
- Να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
- Να βάλουμε στο φουλ τις μηχανές της ανάπτυξης. 
- Να φέρουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες -και καλύτερα αμειβόμενες- θέσεις εργασίας. 

Μόνον  έτσι θα έχουμε περισσότερους πόρους με λιγότερους φόρους. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση  του ασφαλιστικού συστήματος. Μόνο έτσι θα πετύχουμε ανάταξη τα οικονομίας και ανάταση της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων. Γιατί εμείς δεν έχουμε αλλεργία στις επενδύσεις. Έχουμε αλλεργία στην ανεργία.

Φίλες και φίλοι.

Αυτό που θεωρώ εξόχως σημαντικό είναι το εξής: Πέρα από τα μεγάλα, πέρα από τα ηχηρά, πέρα από τα γενικά. Οφείλουμε να δούμε τα προβλήματα της κάθε γωνιάς της Ελλάδας με μεγεθυντικό φακό. Να μπορέσουμε να φέρουμε μικρές, άμεσες και γρήγορες νίκες στην καθημερινότητα όλων μας. Και παντού.
 
Αυτό είναι το στοίχημα. Έτσι θα μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε: Ναι! Εμείς πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν. Γιατί; Διότι  έχουμε το όραμα. Έχουμε το σχέδιο. Έχουμε τους ανθρώπους. Έχουμε τη βούληση. Και επειδή τα έχουμε όλα αυτά, τότε θα έχουμε και το αποτέλεσμα.

Στις εκλογές κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών με το πρόγραμμά μας για καλύτερη Ελλάδα. Τώρα ήρθε η ώρα της δουλειάς.  Είναι ώρα να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας και όλοι μαζί να δουλέψουμε για ένα κοινό όραμα ευημερίας και προκοπής.
Επειδή όλοι στην πολιτική - αλλά και στη ζωή - κρινόμαστε από τα αποτελέσματα των πράξεων μας και όχι από τις καλές μας προθέσεις, δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε. Για να επιστρέψει η αξιοπιστία στη χώρα μας και η υπερηφάνεια σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα.

Για να μπορέσουμε να εκφράσουμε και πάλι, αυθεντικά την ιδεολογία του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο και να εκπροσωπήσουμε όλο το φάσμα του μεσαίου χώρου,  με οδηγούς το μέτρο και το ήθος. Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και πάλι,  μέση αστική τάξη, τον ελεύθερο επαγγελματία, το μικρομεσαίο επιχειρηματία.

Να αναδείξουμε και πάλι, την Ελληνική μας Παιδεία, με τις ιστορικές της καταβολές ως μέσο διαμόρφωσης της συνείδησης της νεολαίας  αλλά και ως μέτρο του πολιτικού μας πολιτισμού. Για να υπερασπιστούμε και πάλι αποτελεσματικά, τα εθνικά μας θέματα, όπως ταιριάζει στην ιστορία του Τόπου και στην παράδοση των αγώνων του Λαού μας.

Και εδώ από την Θράκη. Την Θράκη της ιστορίας, της παράδοσης, των αγώνων και των νικών, θα ήθελα να στείλω και εγώ ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα χώρα. Την Τουρκία. Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη. Επιδιώκουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν είμαστε μόνοι! 

Να μπορέσουμε επιτέλους να δείξουμε ότι ο πλούτος της χώρας βρίσκεται στην Περιφέρειά της. Να αναδείξουμε με υπερηφάνεια τα προϊόντα μας και να τα συνδέσουμε με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Αυτό, το χρωστάμε στον τόπο μας, το χρωστάμε στην ιστορία μας, μα το κυριότερο το χρωστάμε σε όλους τους Έλληνες. Αυτό το μέλλον θέλουμε και αυτό αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι το χτίζουμε μαζί.

Σας ευχαριστώ.