Ομιλία σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης

Ευχαριστώ θερμά την ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, που μου δίνει την ευκαιρία να μετέχω στην επίκαιρη αυτή συζήτηση για το «ρόλο των νέων στη μάχη των ιδεών». Πολύ περισσότερο σήμερα που η μάχη αυτή δεν αφορά στη νίκη ενός Κόμματος ή μιας Παράταξης. Αφορά στη σύγχρονη Ελλάδα, αυτή που σας αξίζει. Αφορά τη δική σας γενιά, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν. Είναι οι δικές σας ιδέες που θα χτίσουν την καλύτερη κοινωνία, την δυνατότερη οικονομία, την περήφανη Ελλάδα.

Και, γι’ αυτό ακριβώς, είναι χρέος απέναντι στην Πατρίδα μας. Στο μέλλον που θέλουμε. Χρέος που δεν μεταβιβάζεται και δεν αναβάλλεται. Μην κάνουμε λάθος: Οι ιδέες που επικρατούν σε μια κοινωνία είναι η δύναμη που έλκει τις εξελίξεις. Οι ιδέες ανοίγουν δρόμους. Οι ιδέες κινούν τον κόσμο. Και γι’ αυτό ακριβώς, οι νέες και οι νέοι έχετε τον πρώτο λόγο.

Φίλες και φίλοι,

Έχετε υποχρέωση να σταθείτε απέναντι στις ιδέες του χθες. Αυτές που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Που εξακολουθούν να απειλούν τη δική σας προοπτική. Που υπονομεύουν το αύριο της χώρας. Είναι ευθύνη, όχι απέναντι σε τρίτους, αλλά στον ίδιο σας τον εαυτό, να σηκώσετε ψηλά τη σημαία της ανανέωσης.
Να δυναμώσετε τη φλόγα των ιδεών που μας πάνε  σε μια νέα, καλύτερη Ελλάδα. Εσείς  μπορείτε να ταράξετε τα νερά. Συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο διάλογο.
Καταθέτοντας νέες προτάσεις. Με τόλμη. Έξω από το κουτί. Χωρίς τις αγκυλώσεις που δημιούργησαν το χθες. Εμείς κάναμε λάθη. Αυτά που μας έσπρωξαν στην κρίση. Εσείς μπορείτε να δώσετε λύσεις. Να δείξετε το δρόμο. Η δική σας κινητοποίηση, η  ενεργοποίηση του πιο ζωντανού κομματιού της κοινωνίας μας είναι απαρέγκλιτη συνθήκη για την ανόρθωση της Πατρίδας. 

Στα δικά σας πρόσωπα καθρεφτίζεται το αύριο της Ελλάδας. Με τις ιδέες, το ταλέντο, την όρεξη και το μεράκι σας είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα. Να αφήσουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν. Σας ακούμε. Στεκόμαστε δίπλα σας. Μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς, τους φόβους, τις ανησυχίες σας. Αλίμονο αν γυρίσουμε την πλάτη στο μέλλον. Συμφωνούμε - πιστεύω – ότι η Ελλάδα που καθημερινά βιώνετε, δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει. 

Διεκδικείτε, διεκδικούμε το δικαίωμα στο καλύτερο. Στην ποιότητα ζωής. Στην υπερηφάνεια. Με αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες, περισσότερες θέσεις εργασίας. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στις νέες τεχνολογίες. Την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την επιστημονική έρευνα. Με το Κράτος αρωγό και όχι τροχοπέδη στην εξέλιξη. Με θεσμούς που λειτουργούν απρόσκοπτα. 

Όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση: πολίτες ενεργούς, ενημερωμένους, ευσυνείδητους και απαλλαγμένους από ιδεοληψίες που μας δίχασαν για δεκαετίες. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι είμαστε ικανοί να πετύχουμε τα πάντα. Διχασμένοι είμαστε πάντοτε καταδικασμένοι σε οδυνηρές ήττες. Για αυτό, δεν πρόκειται να παίξουμε στο παιχνίδι του φανατισμού, της πόλωσης και του διχασμού που επέλεξαν οι κρατούντες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει σε λογικές του παρελθόντος, που έσπειραν μισαλλοδοξία και δίχασαν την κοινωνία. Και μόνο εσείς έχετε τη δύναμη να το φωνάξετε δυνατά.

Φίλες και φίλοι,

Ξέρετε πολύ καλά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι Κόμμα Ευρωπαϊκό, Πατριωτικό, Λαϊκό, Φιλελεύθερο. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ε.Ε. και εμείς την κρατήσαμε την ώρα που άλλοι την έσερναν σε εθνική τραγωδία. Σε κάθε περίπτωση βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα. Αγκαλιάζουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις. Προτάσσουμε την ελευθερία του ατόμου σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητάς του. Και – μην το ξεχνάει κανένας – δεν χαρίζουμε πουθενά την κοινωνική ευαισθησία. Λέμε παντού και πάντα την αλήθεια. 

Ο Φιλελευθερισμός είναι η μήτρα, από την οποία γεννήθηκαν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, η ισότητα ενώπιον των νόμων, η ισοπολιτεία, το Κράτος δικαίου, η σύγχρονη Δημοκρατία.

Ήταν η μια και μοναδική δύναμη που στάθηκε απέναντι στον κομμουνισμό. Είναι ο φιλελευθερισμός που σήμερα αντιστέκεται στην κάθε μορφή φασισμού. Γιατί πάνω απ’ όλα, υπηρετεί την ελεύθερη έκφραση, την ελεύθερη  αξιοποίηση των δυνατοτήτων, των δεξιοτήτων, των γνώσεων και του ταλέντου  του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Δεν αρκεί, όμως, να συζητάμε μεταξύ μας. Πρέπει να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Να συζητήσουμε, να ακούσουμε, να πείσουμε. Αλλά και να εδραιώσουμε την πίστη ότι οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε περήφανοι, αξιοπρεπείς, αυτάρκεις στο αύριο. 

Φίλες και φίλοι,

Η μάχη των ιδεών που δίνετε σήμερα εσείς οι νέοι, η μάχη που δίνουμε όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι η πιο σημαντική στον αμείλικτο πόλεμο για το αύριο της Πατρίδας μας. Αυτοί που μας κυβερνούν έταξαν τα πάντα στους πάντες. Εκλέχθηκαν με ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις. Έλεγαν ότι αντιπροσωπεύουν το νέο. Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι αντιπροσωπεύουν την απάτη, την αυταπάτη και το πιο παλιό απ’ το παλιό. Τη χειρότερη μορφή παλαιοκομματισμού. Την πιο ακραία μορφή λαϊκισμού. Την πιο νοσηρή αντίληψη προσωπικού βολέματος. Βαδίζουν στο πιο σκοτεινό χθες. Διχάζουν τους Έλληνες. Φτωχοποιούν την αστική τάξη και πνίγουν την παραγωγική Ελλάδα. Έχουν ταξικό μίσος και γυρνούν τη χώρα δεκαετίες ολόκληρες πίσω προκειμένου να παραμείνουν ελάχιστα ακόμη στην καρέκλα της εξουσίας. 

Φίλες και φίλοι,

Η αλλαγή, το πραγματικό νέο δεν έρχεται με λόγια. Θέλει σκληρή δουλειά. Πράξεις, πράξεις, πράξεις. Το νέο δεν συμβιβάζεται, δεν χωράει σε χρεοκοπημένες λογικές. Το νέο είστε εσείς και οι ιδέες σας. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και οι παρατρεχάμενοί τους. 
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους χαρίσουμε αυτόν τον όρο.
Δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα το νέο. Το νέο είστε εσείς.Είστε η γενιά που μπορεί και πρέπει να δείξει το δρόμο στις επόμενες. Είστε η γενιά που θα αλλάξει το ρου της ελληνικής ιστορίας. Με τις δικές σας ενέργειες, τις δράσεις, θα χτίσετε μια Πατρίδα, 
άξια των προσδοκιών όλων μας. Οι ιδεολογικές μας ρίζες δεν το επιτρέπουν. Η πίστη μας στις αξίες της ανθρώπινης ελευθερίας, της δημιουργίας, της φιλελεύθερης αντίληψης είναι ο μόνος δρόμος για να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. 

Εμείς έχουμε χρέος να δυναμώσουμε τη φλόγα της δημιουργικότητάς σας. Να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές σας. Εσείς μπορείτε να σταθείτε απέναντι στο ψέμα του λαϊκισμού, στην απάτη και τις κάλπικες υποσχέσεις. Σε όλα όσα βύθισαν την ελληνική κοινωνία στην κατάθλιψη, αντιτάσσουμε το ρεαλισμό, τη μετριοπάθεια, 
τη σκληρή δουλειά, την επιμονή στην αξιοκρατία, τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών.

Η ιστορία μας έχει δείξει ότι ενωμένοι μπορούμε τα πάντα. Διχασμένοι είμαστε ανήμποροι. Για αυτό, πρέπει να βγούμε στην κοινωνία οπλισμένοι με επιχειρήματα, με τόλμη και πίστη. Θέλουμε μαζί μας όλους εκείνους που υποφέρουν από την υπερφορολόγηση. Όλους εκείνους που έχτισαν μια ζωή και την βλέπουν να καταρρέει κομμάτι – κομμάτι,  ανήμποροι να αντιδράσουν. Όλους εκείνους που εξαπατήθηκαν από ψεύτικες υποσχέσεις. 

Σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται, δεν μας ταιριάζει η στασιμότητα. Δεν μας αντιπροσωπεύει η εξίσωση προς τα κάτω. Δεν μας εκφράζουν αναχρονιστικές κραυγές, που γυρνούν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, που διχάζουν και σπέρνουν μίσος στους Έλληνες. Η Ελλάδα ταλαιπωρείται σήμερα γιατί κάποια στιγμή επικράτησαν ολέθριες ιδέες. Ταλαιπωρείται από τα ψέματα, τις αυταπάτες, το λαϊκισμό. Η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανακύκλωσης του διχαστικού δημόσιου λόγου, των ανέφικτων υποσχέσεων, της μετακύλησης των ευθυνών.

Είναι χρέος απέναντι στην Πατρίδα μας, να παλέψουμε για την επικράτηση των ιδεών που εγγυώνται ένα καλλίτερο αύριο. Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις. Και τις προκλήσεις αυτές οφείλουμε 
να τις αντιμετωπίσουμε κατάφατσα. Χωρίς υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις. Αλλά με έγνοια στον άνθρωπο δίπλα μας. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ελλήνων.

Στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στην εργατικότητα, την εφευρετικότητα, το επιχειρηματικό μας δαιμόνιο. Στις καινοτόμες ιδέες, τις σύγχρονες συμπράξεις που μεγιστοποιούν την προσπάθεια. Εμείς πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Μπορούμε να χτίσουμε μια χώρα που θα ευημερεί στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο στις δικές της δυνάμεις. 

Στη δουλειά, τη γνώση, την εμπειρία και το ταλέντο των παιδιών της. Δεν είναι η μοίρα των νέων μας να φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να είναι αυτή η μοίρα του πιο δημιουργικού πυρήνα του ελληνισμού. Είναι άδικο, είναι κρίμα και πρέπει άμεσα να σταματήσει. Νέοι άνθρωποι,  πολλοί από αυτούς με ιδιαίτερο ταλέντο, όρεξη για δουλειά, σπουδές και γνώσεις επιλέγουν να φύγουν από την Πατρίδα τους. 

Αυτοί, όπως και εσείς, που δίνετε το δικό σας δύσκολο αγώνα εδώ, στην πατρίδα, όλοι σας παλεύετε για το καλύτερο. Σας καταλαβαίνω.Αρνείστε να  συμβιβαστείτε με αναχρονιστικκές λογικές, με το ρουσφέτι, τον ωχαδελφισμό, το σαθρό σύστημα που επιλέγει κολλητούς αντί για ικανούς. Σας πληγώνει η αδικία. Η ανεργία, η μιζέρια. Πάνω από μισό εκατομμύρια άξιοι Έλληνες, πολίτες που η χώρα επένδυσε πάνω τους 
εργάζονται και πληρώνουν φόρους στο εξωτερικό. Παρέχουν υπηρεσίες σε κοινωνίες άλλων κρατών. Και ενισχύουν τα ασφαλιστικά ταμεία άλλων κρατών. Όχι της Πατρίδας τους. Αυτό πρέπει άμεσα να πάψει. Αυτή η «αιμορραγία» θέτει σε κίνδυνο 
την ελληνική οικονομία και το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Φίλες και φίλοι,
 
Είναι, επιτέλους, η ώρα να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας. Να φέρουμε ανάπτυξη και νέες δουλειές. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για όλους. Να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική χώρα. Με νόμους που ισχύουν. Χωρίς εξαιρέσεις για συλλογικότητες που καταφεύγουν στη βία. Χωρίς άβατα και χωρίς διαρκείς παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.  Με ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Με την Πατρίδα μας να μπαίνει πάνω από όλα. 

Και με τις λέξεις ελευθερία και αλληλεγγύη να συνοδεύουν το όραμά μας. Γιατί κάθε κοινωνία που στερείται την ελευθερία και την αλληλεγγύη είναι μια κοινωνία 
καταδικασμένη να αποτύχει. 

Φίλες και φίλοι,

Πιστεύουμε στην Ελλάδα που αγωνίζεται. 
Πιστεύουμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που δημιουργούν. 
Πιστεύουμε στην αλληλεγγύη, την ισότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Με τη δική σας δύναμη, μπορούμε να σηκώσουμε και πάλι ψηλά την Ελλάδα!