Ομιλία σε εκδήλωση των Γραμματειών Οικουμενικού Ελληνισμού και Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε.

Η Νέα Δημοκρατία – η Παράταξη που πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τη θεμελίωση της πολιτικής ομαλότητας στην Πατρίδα μας –πιστεύει στην ανάγκη διαρκούς αναβάθμισης των θεσμών. Πιστεύει στη βελτίωση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας. 
  
Πιστεύει σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και  πολιτικής. Αλλά και στη διεύρυνση της συμμετοχής των Ελλήνων στα κοινά. Και βέβαια στη διευκόλυνση εκείνων που έχουν δικαίωμα ψήφου να προσέρχονται στις κάλπες. Και αυτό αφορά πρωτίστως εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά έχουν την κατοικία τους στο εξωτερικό. 
  
Χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εισάγει στο εκλογικό μας σύστημα ρυθμίσεις οι οποίες να επιτρέπουν στους Έλληνες εκλογείς που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο  κατοικίας τους. Στις πρεσβείες και τα 
κατά τόπους προξενεία. Καταθέσαμε σχετικό νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της Αντιπολίτευσης και δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία. Καταθέσαμε, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετική πρόταση νόμου  - και μάλιστα δυο φορές – τα τελευταία τρία χρόνια. Η Κυβέρνηση όμως και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έφεραν το θέμα ούτε καν προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος. Καταθέσαμε για τρίτη φορά την ίδια πρόταση όταν η Κυβέρνηση έφερε ρύθμιση για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών. Ούτε και τότε, ωστόσο, συμφώνησε. 
   
Επικαλέστηκε άγνοια σημαντικών πτυχών του ζητήματος και απέφυγε κάθε συζήτηση επί της ουσίας. Δεσμεύτηκε πάντως, κάτω από τη γενικευμένη πίεση, να συγκροτήσει επιτροπή που θα μελετήσει το ζήτημα και θα επανέλθει σε ένα τρίμηνο.  Και είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο.  Χωρίς να εμπιστευόμαστε τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Και χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο εκλογών πριν υπάρξει καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Διότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Η Κυβέρνηση είναι ήδη σε αποδρομή. Η Κυβέρνηση καταρρέει. 
   
Φίλες και φίλοι, 

Η επιμονή της Κυβέρνησης πρώτα να αρνείται κάθε συζήτηση και μετά να παραπέμπει το θέμα σε κάποια επιτροπή, άρα στις καλένδες, είναι ερμηνεύσιμη. Φοβάται την κρίση των Ελλήνων, που κατοικούν στο εξωτερικό και έχουν εμπειρία σε σύγχρονα κράτη και σύγχρονες δημοκρατίες. Όπως φοβάται και την  ετυμηγορία των νέων που κορόιδεψε και έδιωξε από τη χώρα. Τι λέει σε αυτούς τους 500.000 νέους που έφυγαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια; Γιατί θέλει να δυσκολεύει τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη δική τους ζωή; Γιατί φοβάται την κρίση τους; Και κάτι ακόμα: Η άρνηση της Κυβέρνησης να δεχθεί την τροπολογία που καταθέσαμε  θεμελιώνει μια βαθιά αντιδημοκρατική διάκριση: Συνδέει ουσιαστικά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με την οικονομική τους ισχύ. Όποιος έχει λεφτά μπορεί να πάρει το αεροπλάνο να γυρίσει  και να ψηφίσει. Όποιος δεν έχει, στερείται του δικαιώματος να αποφασίσει για το μέλλον του. Ο κ. Τσίπρας αρνείται να δώσει στους Έλληνες του εξωτερικού μια δυνατότητα που έδωσε ακόμα και ο Ερντογάν στους εκτός Επικρατείας Τούρκους.
  
Εμείς θέλουμε όλους τους εκτός Ελλάδας εκλογείς συμμέτοχους στην κριτική των λαθών μας και αρωγούς στην υπέρβασή τους. Θέλουμε τους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας συνεργάτες στην οικοδόμηση μιας χώρας σύγχρονης, περήφανης και ισχυρής. Δημιουργικής και αισιόδοξης. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή τους στις εκλογές δεν είναι μόνο μια γέφυρα πάνω από σύνορα  και αποστάσεις. Είναι ο κρίκος που τους συνδέει με την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Γιατί οι Έλληνες που σήμερα ζουν στο εξωτερικό, είναι  επιχειρηματίες που αύριο θα επενδύουν στη χώρα μας. Είναι διπλωμάτες και αξιωματούχοι σε διεθνείς οργανισμούς με πολύτιμες γνώσεις. Είναι και τα παιδιά που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και θέλουν – όπως θέλουμε κι εμείς – να επιστρέψουν για να μεταφυτεύσουν τις εμπειρίες και τη δημιουργικότητά τους στην Ελλάδα. Και όλους αυτούς τους θέλουμε δίπλα μας. 
   
Τους θέλουμε συμμέτοχους στις αποφάσεις για το αύριο. Θέλουμε να πάμε, επιτέλους, όλοι μαζί μπροστά. Και αυτό θα γίνει πράξη από τη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως κατ’ επανάληψη τόνισε ο Πρόεδρος του Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η αλλαγή των εκλογικών νόμων. Τόσο εκείνου που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και εκείνου που αφορά στις βουλευτικές εκλογές.  Και δεσμευόμαστε ρητά και ξεκάθαρα: Στο νέο εκλογικό νόμο που θα ψηφίσουμε αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και  θα δώσουμε  στους Έλληνες του εξωτερικού την αυτονόητη δυνατότητα  να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. 
   
Θα δώσουμε στα νέα παιδιά που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης να μετέχουν στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το κοινό μας μέλλον. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απόφασή μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουν στην Πατρίδα. Και οι προϋποθέσεις αυτές είναι τρεις: Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους και ιδίως για τη νέα γενιά. Δεν αρκεί λοιπόν στην προσπάθεια αυτή ούτε η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα υλοποιήσουμε αμέσως.
   
Χρειάζεται να προσελκύσουμε νέες άμεσες επενδύσεις, αλλά και να στηρίξουμε νέες επιχειρήσεις. Να δώσουμε έμφαση στη νέα και νεανική επιχειρηματικότητα προωθώντας κατάλληλα προγράμματα. Και να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον εφαρμόζοντας μια νέα οικονομική πολιτική. Αυτή, άλλωστε, είναι η κορωνίδα του κυβερνητικού προγράμματός μας όπως κατ’ επανάληψη το ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα το εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο στην ομιλία του προς τις παραγωγικές ομάδες κατά τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ. 
   
Οι νέοι μας θα γυρνούσαν στην Ελλάδα αρκεί να έβλεπαν ότι η πατρίδα τους αλλάζει προς το καλύτερο. Θέλουν να επιστρέψουν και να δουλέψουν σε επαγγέλματα που έχουν σπουδάσει. Να αναγνωριστούν οι κόποι τους να λάβουν ανώτατη εκπαίδευση χωρίς διαφθορά και δίχως να χρειάζεται να είναι συγγενείς ή «κολλητοί» κάποιου πολιτικού ή παράγοντα. Οι νέοι θα επέστρεφαν εάν έβλεπαν ότι η Ελλάδα τους αντιμετωπίζει με σεβασμό. Ότι το Κράτος τους στηρίζει. Ότι οι διαδικασίες γίνονται αξιοκρατικές και οι προκυρήξεις πάψουν – επιτέλους – να είναι «φωτογραφικές». Ότι η πολιτική κατάσταση δεν προκαλεί ανασφάλεια αλλά αντίθετα, χαράσσεται μια πορεία με σχέδιο – ολοκληρωμένο και κοστολογημένο – για ένα καλύτερο αύριο. Για τους νέους ανθρώπους αλλά και τις γενιές που έρχονται.          
   
Το brain drain στοίχισε πολύ ακριβά στην Ελλάδα. Οι μεγαλύτεροι είδαν τα παιδιά τους να φτιάχνουν τις βαλίτσες τους και να τους αποχαιρετούν. Χωρίς ελπίδα ότι θα γυρίσουν άμεσα. Κόστισε, όμως, και οικονομικά.  Υπολογίζεται ότι η φυγή των επιστημόνων την περίοδο 2008 - 2016 έχει κόστος 15 δις ευρώ. Τόσα ξόδεψαν συνολικά το Κράτος και οι ελληνικές οικογένειες για να προσφέρουν – μέσω των σπουδών – ένα καλύτερο μέλλον στη νέα γενιά. 
   
Η ανάκαμψη της χώρας απαιτεί επένδυση στο ταλέντο, τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα των νέων Ελλήνων. Η έρευνα και η καινοτομία είναι πυλώνες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θέλουμε να έχουμε. Και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία του κρατικού με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τις επιχειρήσεις. Είναι αδιανόητο να αδιαφορούμε για τη σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή και την ανάπτυξη. Οφείλουμε, με όρους διαφάνειας στο Κράτος, να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Ως πότε θα καταστρατηγούμε το ΑΣΕΠ; Ως πότε θα εφαρμόζουμε τη Διαύγεια περιστασιακά και μόνο; Ως πότε θα προστατεύουμε επίορκους; Ως πότε θα αποφεύγουμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους πολίτες ισότιμα; 
   
Και κάτι ακόμη. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απόλυτη δέσμευσή μας. Για να κατορθώσουμε να χτίσουμε ένα ισχυρό παραγωγικό μοντέλο με ορίζοντα πολλών δεκαετιών απαιτείται προσύλωση, σχέδιο και ολοκληρωμένη στρατηγική. Με ένα αυστηρό και μακροπρόθεσμο φορολογικό πλαίσιο. 
   
Δεσμευόμαστε στο πλαίσιο αυτό:- Για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%.  Από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας, με πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια.- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%..- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από το 22% στο 9%.- Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.  
   
Κυρίες και κύριοι, 

Ζούμε τις τελευταίες μέρες ενός καθεστώτος που διακηρύσσει ότι λειτουργεί για τους πολλούς, αλλά δεν υπηρετεί παρά μόνο τα χατίρια λίγων κομματικών πελατών. Ξέρουμε ότι μεθοδεύουν την πιο βρώμικη προεκλογική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία μας. Ξέρουμε ότι θα επιδοθούν σε πόλεμο λάσπης. Ξέρουμε ότι επενδύουν στο φανατισμό, την πόλωση, το διχασμό. Δημαγωγούν ότι τελείωσαν τάχατες τα Μνημόνια, ενώ ψήφισαν επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ, για τα επόμενα δυο χρόνια. Προπαγανδίζουν για παροχές την ώρα που έκοψαν όλα τα κοινωνικά επιδόματα! Το ΕΚΑΣ, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, τα πολυτεκνικά επιδόματα.
   
Κάνουν πολιτική με το ψέμα και την απάτη. Και τώρα που η κλεψύδρα της θητείας τους τελειώνει, γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι, όλοι και πιο κυνικοί όλο και  πιο επικίνδυνοι. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Ούτε και να σιωπήσουμε όμως. Εμείς αυταπάτες δεν έχουμε. Εμείς επενδύουμε στην αλήθεια. Εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα και εμπιστευόμαστε τους Έλληνες. Είμαστε εδώ για να ξαναβάλουμε τη χώρα  στο δρόμο της δημοκρατικής ομαλότητας και της ασφάλειας. Είμαστε εδώ για να βάλουμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης  και της κοινωνικής συνοχής.  Έχουμε πίστη στην Ελλάδα και εμπιστοσύνη  στους Έλληνες. Είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε τη μεγάλη ευθύνη για την αναγέννηση της Πατρίδας μας, μαζί με όλες τις δημιουργικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. 
   
Έχουμε  όραμα και σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντός μας. Ενώνουμε και δεν διχάζουμε τους Έλληνες. Γι’ αυτό αισιοδοξούμε. Για την Ελλάδα που σηκώνεται ξανά και πηγαίνει ψηλότερα. Για την Ελλάδα που κατακτά ξανά τη θέση που της αξίζει. Για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Γιατί αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα.