Ομιλία σε συνάντηση με νέους

Αισθάνομαι πάντοτε μεγάλη χαρά όποτε μου δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσω και να συζητήσω με νέους ανθρώπους. Για τους προβληματισμούς τους για το αύριο. Για τις δυσκολίες στην καθημερινότητα. Για την Παιδεία μας. Για την εργασία. Για την Ελλάδα μας. 

Οι νέοι είστε όλα όσα ονειρευόμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι. Ως γονιός δεν έχω μεγαλύτερη έγνοια από τα παιδιά μου. Και θέλω να με πιστέψετε όταν σας λέω ότι νιώθω μέσα μου τις αγωνίες σας, τους φόβους αλλά και τις ελπίδες σας, το όραμά σας να κάνετε την κοινωνία μας καλύτερη, πιο ανοιχτή, πιο ανθρώπινη.  

Ξέρω καλά ότι στα χρόνια της κρίσης πολλοί νέοι άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα. Δεν το επέλεξαν. Τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς. Αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο τους, τις οικογένειές τους, τους φίλους του για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. 

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε. Πιστεύουμε στους νέους ανθρώπους. Και θέλουμε να τους δούμε να ζουν και να εργάζονται στην πατρίδα τους. Είστε το μέλλον αυτού του τόπου. Είστε το μέλλον μας.

Τι χρειάζεται, όμως, για να καταφέρουμε να σας κρατήσουμε εδώ; Η απάντηση είναι δουλειές, δουλειές, δουλειές. Χρειαζόμαστε επενδύσεις. Κεφάλαια που θα μπουν στην αγορά και θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Για να μπορείτε να εργαστείτε στην Ελλάδα. Να προσφέρετε στην πατρίδα σας. Να φτιάξετε εδώ οικογένειες. Και να στηρίξετε με τις ασφαλιστικές σας εισφορές το σύστημα συντάξεων. Γιατί μόνο εσείς μπορείτε, ουσιαστικά, με τη δουλειά σας να στηρίξετε τους γονείς και τους παππούδες σας. Για να μπορούν αυτοί να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Πέρα από την αγορά εργασίας, έχουμε ανάγκη τους νέους δίπλα μας στις μεγάλες τομές που θέλουμε να κάνουμε για την κοινωνία. Με πρώτη και καλύτερη την δημόσια Παιδεία. 

Έχουμε ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση στη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού, την κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Με αξιολόγηση παντού. Με νέα αντικείμενα. 

Για να διδάσκονται οι νέοι προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος, ήδη από το δημοτικό. Να αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για τη στείρα παπαγαλία. Με ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Γιατί η παιδεία είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας. Και το παιδί που μεγαλώνει στα ορεινά του Νέστου ή στην Νικήσιανη πρέπει να ξέρει, ότι αν δουλεύει σκληρά, θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με αυτό που μεγαλώνει στις μεγάλες πόλεις.

Και, φυσικά, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Η αξιολόγηση των ιδρυμάτων θα καθορίζει και εν μέρει τη χρηματοδότηση που θα λαμβάνει το καθένα. 
 
Όταν απευθυνόμαστε στους νέους, εμείς οι πολιτικοί, πρέπει πάντοτε να τους κοιτάμε στα μάτια. Και να τους λέμε την αλήθεια. Ξέρω πολύ καλά ότι η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας δεν επιτρέπει σε πολλά νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια. Νέοι άνθρωποι που αγαπιούνται και θέλουν να κάνουν παιδιά φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να τα μεγαλώσουν. Είναι δέσμευσή μας να σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο.

Κάθε ζευγάρι που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί θα λαμβάνει 2.000 ευρώ. Είναι το ελάχιστον που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να φτιάξουν μια οικογένεια.

Επίσης, θα αυξήσουμε το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Όλα τα βρεφικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες θα υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.

Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό θα ενισχύεται με κουπόνι 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, προκειμένου να μπορεί κάθε οικογένεια να επιλέγει τον βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

Επιπλέον, θα θεσμοθετήσουμε τη δυνατότητα να επιλέγουν οι νέες μητέρες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας.

Δεν μπορούμε να παραμείνουμε άλλο απαθείς απέναντι στον κίνδυνο της υπογεννητικότητας. Η στήριξη των νέων ζευγαριών είναι χρέος μας απέναντι στην πατρίδα. 

Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μπορείτε να κυνηγήσετε τα όνειρά σας. Να κάνετε πραγματικότητα όσα αγαπάτε. Είστε μια γενιά καταρτισμένη και άκρως συνειδητοποιημένη. 

Γνωρίζω ότι δεν ακούτε κούφιες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Και ξέρετε καλά ότι μόνο μέσα από σκληρή δουλειά, επιμονή και δημιουργικότητα μπορεί κανείς να πάει μπροστά.

Κλείνοντας:

Ξέρω πολύ καλά ότι είστε εξαιρετικά καχύποπτοι απέναντι στην πολιτική, αλλά διατηρείτε ταυτόχρονα μέσα σας την έμφυτη αισιοδοξία της νέας γενιάς. 

Σας καλώ να κρατήστε την αισιοδοξία και να αφήστε στην άκρη την καχυποψία. 

Και θέλω να θυμάστε πάντα ότι το μέλλον τελικά διαμορφώνεται από αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν και όχι από αυτούς που απέχουν. 

Μη δώσετε ποτέ τη δυνατότητα σε κάποιους να αποφασίσουν για το μέλλον σας χωρίς τη δική σας συμμετοχή

Δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο στην εισαγωγική αυτή τοποθέτησή μου. 

Είμαι εδώ για να σας ακούσω και να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.