Ομιλία στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Καβάλα

Καβαλιώτισσες και Καβαλιώτες συμπατριώτες μου,

Φίλες και φίλοι,

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε κάθε μια και κάθε έναν από εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή εκδήλωση. Το συναίσθημα είναι μοναδικό. Και είστε εσείς που το χαρίζετε απλόχερα μέσα από την καρδιά σας. Το βλέπω στα μάτια σας, βλέπω τις αξίες που μας ενώνουν, νοιώθω τη δύναμη που μας σπρώχνει μπροστά. Στις καλύτερες μέρες που αξίζετε. Εσείς και τα παιδιά σας. Βρισκόμαστε εδώ γιατί μοιραζόμαστε αγωνίες, προσδοκίες, οράματα και πάνω απ’ όλα την ελπίδα. Για την αγαπημένη μας Καβάλα, για ολόκληρη την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα μιλήσω για το χθες. Τους είδαμε, τους μάθαμε και τους ξέρουμε πια. Ευτέλισαν ιδέες, εξαθλίωσαν οικογένειες, κατάστρεψαν επιχειρήσεις. Απαξίωσαν την ιστορία της Μακεδονίας μας. ‘Έπαιξαν με το όνομά της. Καταρράκωσαν και καταρρακώνουν την εθνική μας υπερηφάνεια. Φτάνει πια! Στόχος δικός μας είναι να δούμε την κοινωνία μας να ευημερεί. Τις οικογένειές όλων των συμπατριωτών μας να ζουν με αξιοπρέπεια. Να μεγαλώνουν τα παιδιά μας συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας. Τους νέους μας να γυρίζουν στην Πατρίδα.

Τους νέους μας να βγαίνουν στην κοινωνία με διαβατήριο τις γνώσεις και το ταλέντο τους. Με ευκαιρίες μπροστά τους. Με δυνατότητες να κάνουν κάτι δικό τους. Με περιθώρια για νέες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Στόχος δικός μας είναι να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη όλων των Ελλήνων. Να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα που μας αξίζει. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια ικανή κυβέρνηση. Αποφασισμένη να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν άνθρωπο που έχω τη χαρά και την τιμή να γνωρίζω 35 χρόνια. 

Και ξέρω πολύ καλά ότι είναι αποφασισμένος, καταρτισμένος, μεθοδικός και αποτελεσματικός. Δεν υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Δεν πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένα πράγματα
και είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν πράξη όλα. Έχουμε όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα για την Πατρίδα μας. Άμεση επιδίωξή μας είναι να χτίσουμε ένα ελκυστικό και γόνιμο αναπτυξιακό περιβάλλον.

- Με δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.
- Με ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. 
- Με Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που δεν θα μένει στα χαρτιά.
- Με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 
- Με σημαντικές φορολογικές μειώσεις.
- Μειώνουμε το φόρο εισοδήματος, το φόρο στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα, 
τον Φ.Π.Α., τον ΕΝΦΙΑ. Δεσμευόμαστε, παράλληλα,
- Να στηρίξουμε τη νέα και τη νεανική επιχειρηματικότητα
- Να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σ’ εκείνους που γονάτισαν από την κρίση.
- Να αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις για να αποκτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν.
- Να δώσουμε αέρα ελευθερίας, ευκαιρίες δημιουργίας, δυνατότητες προόδου σε όλους τους Έλληνες. 

Δεσμευόμαστε να χτίσουμε τις προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες -καλύτερα αμειβόμενες- δουλειές.
   
Ναι,  και εδώ στην Καβάλα. Αρκετά περιμέναμε, αρκετά υπομείναμε. Μόνο έτσι θα έχουμε ανάταξη της οικονομίας και ανάταση της κοινωνίας. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φίλες και φίλοι,

Δεσμευόμαστε ότι η  τήρηση του νόμου και της τάξης θα ισχύσει από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της. 

Εξάλλου, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο, να επιστρέψουμε τα Πανεπιστήμιά μας 
στους φοιτητές και τους καθηγητές τους. Δεσμευόμαστε να σηκώσουμε ψηλά τη δημόσια Παιδεία και να τη συνδέσουμε με την αγορά εργασίας. Να μην παράγουμε άνεργους πτυχιούχους. Να μοιράζουμε πτυχία για τις κορνίζες μας στους τοίχους.
   
Δεσμευόμαστε για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες, εδώ στην Καβάλα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
   
Διατηρούμε όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Αυξάνουμε τους πόρους και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Παίρνουμε ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Στεκόμαστε απέναντι στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της πατρίδας μας ,την υπογεννητικότητα.

Φίλες και φίλοι,
   
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με σχέδιο και όραμα και για το Νομό Καβάλας. Τα μεγάλα λόγια και οι κούφιες υποσχέσεις. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά δεν αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας. Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός, ρεαλισμός και ικανοί άνθρωποι για να μπορέσει ο Νομός μας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη. Όχι για τους λίγους. Για όλους τους πολίτες. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Ότι μπορούμε να καταστήσουμε την περιοχή μας αναπτυξιακό πυλώνα. Όχι  μόνο για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
 
Έχω ήδη παρουσιάσει συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020 – 2050». Εκπονήθηκε από καθηγητές του Χαροκόπειου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας. Είναι κοστολογημένο και απολύτως εφαρμόσιμο. 

Αναπτύσσεται σε πέντε άξονες: 
   
Πρώτον, είναι αναγκαίο να δώσουμε νέο περιεχόμενο στην γεωργική ανάπτυξη. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Έχουμε ήδη καθυστερήσει αρκετά. Οφείλουμε άμεσα να συνδυάσουμε πολλαπλασιαστικά τομείς, πόρους και υπηρεσίες. Η παραγωγή υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων. Η εξωστρέφεια είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να επιστρέψει η ανάπτυξη στον τόπο μας. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι συνέργειες και η ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων είναι το μέλλον.

Δεύτερον, αναβαθμίζουμε τις μεταφορές και το εμπόριο. Με νέους οδικούς κόμβους, νέες αποθηκευτικές υποδομές και τερματικούς σταθμούς. Μπορούμε να εξελίξουμε το Νομό μας σε εμπορικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή.
 
Βασικές προτεραιότητες αποτελούν μεταξύ άλλων:
 
-  Η ολοκλήρωση των υποδομών στο Λιμάνι Φίλιππος Β 
-  Η  πεδινή σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι 

Επίσης, ο E61 είναι αναγκαίο να συνδέει όχι μόνο την Καβάλα με τη Δράμα και την Εγνατία Οδό, αλλά  και το λιμάνι με τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ευρώπη. Ακόμη στα έργα υποδομών εντάσσουμε την περιμετρική Καβάλας, 

-Την Περιμετρική Παληού. 

-Την ανάπλαση της περιοχής του Φάρου στην Παναγία.

-Τη συντήρηση των διατηρητέων της Παναγίας. 

-Το έργο του νερού από τον ΤΑP στους Φιλίππους.

Τρίτον, αναδεικνύουμε την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα του Νομού μας.  Το «Δακτυλίδι Πολιτισμού», που σχηματίζεται από το μνημείο των Φιλίππων, τη Λυδία και τη Via Egnatia, αποτελεί κύρια στόχευση της Νέας Δημοκρατίας.

Αφενός, η αξιοποίησή του θα αποφέρει περισσότερα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών. Αφετέρου, η θεαματική ανάπτυξη, θα αυξήσει τις θέσεις μόνιμης και ποιοτικής απασχόλησης. 
   
Τέταρτον, στηρίζουμε, με όλες τις δυνάμεις μας τις στρατηγικές επενδύσεις. Δίνουμε έμφαση στην ενέργεια. Ξέρουμε άλλωστε ότι τα γεωθερμικά πεδία στην περιοχή του Νέστου και του Παγγαίου αποτελούν ενεργειακούς «θησαυρούς» για το Νομό μας. Η αξιοποίησή τους μπορεί να συμβάλλει ποικιλοτρόπως  στην αναβάθμιση της ζωής της τοπικής κοινωνίας. Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στα γεωθερμικά πεδία παράγουν πλούτο, που θα διαμοιραστεί στο Νομό. Παράλληλα, η αξιοποίηση της ενέργειας που παράγουν τα γεωθερμικά πεδίασυμβάλλει καίρια στην  προστασία του φυσικού πλούτου, που  είναι η βασική πρώτη προτεραιότητά μας. 
   
Πέμπτον, εκσυγχρονίζουμε την τουριστική στρατηγική και το τουριστικό προϊόν. Είναι επιτέλους η ώρα ο πανέμορφος Νομός μας να γίνει  «Προορισμός». Με συντονισμένες ενέργειες, αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε:

-Τις ομορφιές του τόπου μας.
-Τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.
 
Με στόχο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για όλη την τοπική κοινωνία.  Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο θρησκευτικός τουρισμός,  αλλά και οι υποδομές, όπως οι μαρίνες, κρίνονται αναγκαίες. Για να μπορέσει ο τόπος μας να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει, στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. 

Φίλες και φίλοι,

Η Καβάλα διαθέτει ένα πακέτο από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι προφανές ότι έχει όλες τις δυνατότητες για την προοπτική που της αξίζει. Που σας αξίζει. Μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η πόλη μας, εδώ και αρκετά χρόνια, παρά τις φιλότιμες μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων φορέων, δεν μπόρεσε να βρει τον βηματισμό της . Δεν μπόρεσε να χαράξει, ενιαία αποδεκτή στρατηγική ανάπτυξης. 
Βολοδέρνει διαρκώς ανάμεσα στο δίλημμα βιομηχανική ή τουριστική ανάπτυξη. 
Είναι επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε τη δημιουργία ενός φορέα που θα χαράσσει 
με την βοήθεια ειδικών αυτό ακριβώς που λείπει: ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Η πόλη μας έχει μεταξύ άλλων την ανάγκη ενός νέου αθλητικού κλειστού γηπέδου. Αλλά και χώρο που  θα χρησιμοποιείται για συνέδρια και εκδηλώσεις. Είναι έκδηλη η απουσία και των δυο. Το στάδιο Ανθή Καράγιαννη είναι το εμβληματικό στάδιο της πόλης. Είναι το στάδιο πρωταθλητών και Ολυμπιονικών του Στίβου. Αλλά και ο χώρος που έχει γράψει – και θα γράψει ξανά - τη δική του ιστορία ο ΑΟΚ. Είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί. 
Φίλες και φίλοι,
Στις 7 Ιουλίου σας διαβεβαιώ ότι θα στείλουμε ηχηρό μήνυμα, μέσα και έξω από τα σύνορά μας. Είναι πολύ σημαντικό το βράδυ της Κυριακής. Γιατί εσείς θα αποφασίσετε αν ο τόπος θα έχει σταθερή Κυβέρνηση, με ορίζοντα 4ετίας. Και όχι μόνο! Και αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το εξασφαλίζουν.  Η χώρα δεν αντέχει το κενό εξουσίας. Δεν μπορεί να μείνει η χώρα ακυβέρνητο καράβι στις άγρια κύματα που σηκώνονται γύρω μας. Η Ελλάδα δεν αντέχει την ασυνεννοησία. Τα κομματικά παζάρια. Δεν χρειάζεται άλλες περιπέτειες.
Γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να μην λείψει κανείς από αυτή την εκλογική μάχη. 
Να μη δώσουμε περιθώριο ούτε στην αποχή, αλλά ούτε και στην επιλογή μικρότερων Κομμάτων, που δεν έχουν όραμα και σχέδιο για το αύριο, που θα είναι χωρίς ρόλο την επόμενη μέρα. ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΧΑΜΕΝΗ!

Φίλες και φίλοι,

Το βράδυ της Κυριακής θα είμαστε νικητές. Εσείς θα έχετε νικήσει. Εσείς θα έχετε δώσει ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τη δύναμη να  εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας από τη Δευτέρα κιόλας. Με προσήλωση και αποφασιστικότητα. Δίπλα σε Κάθε Καβαλιώτισσα και κάθε Καβαλιώτη. Για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Σας καλώ να δώσετε στη Νέα Δημοκρατία τη δύναμη να κτίσει την Ελλάδα που μας αξίζει. Σας καλώ να δώσετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή και τη δύναμη να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά στην Ευρώπη. Να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας. Να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλά! Με όπλο μας την ισχυρή ανάπτυξη, και τις ανεξάντλητες δυνατότητες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Με αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν επενδύσεις, και νέες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Φίλες και φίλοι,

Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
 
- Στους αγωνιστές της Παράταξης, που την κράτησαν όρθια σε δύσκολους καιρούς. - - Στους παλιούς φίλους, που κάποια στιγμή μπορεί να πικράθηκαν.
- Στους συμπολίτες μας, που χτες μπορεί να έκαναν άλλες επιλογές.
- Στηn αδικημένη νέα γενιά, που αναζητά μια ελπίδα να πιαστεί  και να τραβήξει μπροστά. 

Στις 7 Ιουλίου, αποφασίζουμε για την Ελλάδα, για το μέλλον των παιδιών μας. Να είμαστε, να είστε όλες και όλοι εκεί. Στις 7 Ιουλίου, ενώνουμε  τις δυνάμεις μας για τον ίδιο στόχο: Ισχυρή λαϊκή εντολή για την Ελλάδα που αξίζουμε! Εντολή για ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Εντολή για κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Εντολή για Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εντολή για να πάει επιτέλους η Καβάλα μπροστά. Στις 7 Ιουλίου σας καλώ να γυρίσουμε σελίδα. 
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ.

Όλες και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. 

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. 

Πάμε μπροστά, πάμε δυνατά, 

ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΨΗΛΑ!