Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού  με τίτλο: «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών καθώς  και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού»

 

Κύριε Πρόεδρε.

 

Κυρία Υπουργέ.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Πολιτισμός. Ένα δημόσιο κοινωνικό, αγαθό άμεσα συνυφασμένο με τις αξίες και τα ιδανικά της κοινωνίας, την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας.

 

Το πραγματικό πρόσωπο της πατρίδας μας, μέσα από το οποίο, αναδεικνύεται η κλασική μας κληρονομιά, συνδεόμενη με την Ελλάδα του αύριο, της δημιουργίας και της εξωστρέφειας.

 

Τα οφέλη του, τεράστια και σε πολλούς τομείς. Στην οικονομία, στη βιωσιμότητα των πόλεων, στην υγεία, στην εξωτερική πολιτική. Και όμως, μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με τέτοιο σπουδαίο πολιτισμό, εισάγει περισσότερα πολιτιστικά προϊόντα, αξίας 181.000.000 ευρώ, από όσα εξάγει, σχεδόν 110.000.000 ευρώ. Ο πολιτιστικός τομέας απασχολεί το 3% των εργαζόμενων στη χώρα, ωστόσο παράγει το 1,4% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

 

Η περίοδος 2015 - 2019 αποδεικνύεται ότι ήταν καταστροφική και για τον πολιτισμό μας. Ήταν τότε που, όπως σωστά υπενθύμισε η υπουργός, κυρία Μενδώνη, η Kυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε 10.560 μνημεία στο Υπερταμείο, έχασε τεράστια κονδύλια από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και καταδίκασε την αρχαιολογική υπηρεσία σε απαξίωση και σε αγρανάπαυση.

 

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Το όραμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδεδειγμένα  στο επίκεντρό του τον πολιτισμό. Η ασκούμενη πολιτική του πολιτισμού, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και εμπόδια, ανοίγει χώρο στην ελεύθερη έκφραση και δημιουργία, ενώ προβάλει και αναδεικνύει τα μοναδικά μας ιστορικά μνημεία.

 

Παράλληλα, αποτελεί για την Κυβέρνησή μας μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, αναζωογόνησης περιοχών και αναπτυξιακό εργαλείο συνεισφέροντας, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό και στην απασχόληση.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Η εκλογική μου περιφέρεια, η Καβάλα, αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα για το τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση και η συγκεκριμένη Υπουργός στον τομέα του Πολιτισμού την τελευταία πενταετία.

 

Αφού πρώτα εκπονήθηκε ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό σχέδιο, αναζητήθηκαν και βρέθηκαν κονδύλια, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση τα περισσότερα έργα να έχουν υλοποιηθεί και κάποια να «τρέχουν» ακόμη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Σχεδόν 12.000.000 ευρώ, ναι 12.000.000 ευρώ, δαπανήθηκαν ή έχουν εξασφαλιστεί, δημιουργώντας ένα σημαντικό απόθεμα «πολιτικής πολιτισμού», κρίσιμο και για την τοπική οικονομία.

 

Ενδεικτικά αναφέρω, την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, της «Επιδαύρου της Βορείου Ελλάδος», σύμφωνα με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 2.500.000 ευρώ, την αποκατάσταση της Βασιλικής Β’ στον ίδιο χώρο, την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Θάσου, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 4.000.000 ευρώ.

 

Την ίδια στιγμή, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρούν σημαντικά έργα, όπως η πυρόσβεση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ. Μάλιστα στο σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, εξασφαλίζεται, χωρίς αντάλλαγμα, η κυριότητα των αναγκαίων  ακινήτων  στον συγκεκριμένο χώρο για την υλοποίηση της κατασκευής και εγκατάστασης της πυρόσβεσης.

 

Και μιας που αναφέρομαι στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προτείνω, κυρία Υπουργέ, τη δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς το υπάρχον κάθε άλλο παρά περιποιεί τιμή στην ιστορία μας.

 

Σημαντικά έργα, επίσης, είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου εντός του εξωτερικού περίβολου του Φρούριου Καβάλας και η αναβάθμιση των υποδομών της δημοτικής πινακοθήκης Καβάλας, με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1.000.000 ευρώ.

 

Αυτά είναι που έχουν γίνει, κυρία Υπουργέ. Φυσικά υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν και θέλω τη δέσμευσή σας ότι θα συμβάλλετε αποφασιστικά, όχι μόνο οικονομικά, καθώς δεν απαιτούν όλα χρήματα, αλλά πρωτίστως με τις γνώσεις και την εμπειρία σας.

 

Θα σας αναφέρω, ενδεικτικά, πολιτιστικά αποθέματα της Καβάλας, που έχουν ανάγκη τη στήριξή σας.

 

Η Καβάλα, όπως γνωρίζετε κυρία Μενδώνη, στα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ήταν η «Μέκκα του Καπνού» για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σήμα κατατεθέν του πλούσιου καπνικού παρελθόντος της είναι, φυσικά, οι καπναποθήκες, οι περισσότερες από τις οποίες όμως σήμερα απειλούνται με κατάρρευση. Πρέπει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Καβάλας, να βρούμε την ενδεδειγμένη λύση.  

 

Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο θέμα, που έχουμε συζητήσει και ξέρω ότι αναζητάτε λύση. Αναφέρομαι στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και τον παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης.

 

Και τα δυο κινδυνεύουν με κλείσιμο, αν δεν υπάρξει λύση από το δικό σας υπουργείο και φυσικά και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τονίζω ότι στο Μουσείο βρίσκεται ο μοναδικός μοναστηριακός θησαυρός των Καππαδοκών προσφύγων, με τεράστια θρησκευτική, ιστορική, αλλά και εθνική αξία.

 

Όσον αφορά στο Κάστρο του Παλαιοχωρίου, στο χωριό Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου, γνωστό ως το Κάστρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Φοβάμαι να πω ότι το μόνο που θα υπάρχει σε λίγα χρόνια από αυτό είναι ένας σωρός από πέτρες και οι φωτογραφίες από τους κατά καιρούς επισκέπτες του χώρου. Είναι το τελευταίο βυζαντινό οχυρό του Παγγαίου που στέκεται ακόμη όρθιο, αλλά σύντομα θα αποτελεί θλιβερή ανάμνηση, αν δεν υπάρξει φροντίδα από την Πολιτεία.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες του νομοσχεδίου – δεν έχω άλλωστε και το χρόνο – που ενισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ίδια ώρα που η χώρα αποκτά για πρώτη φορά πολιτιστική πολιτική στον τομέα της μουσικής τέχνης με επίκεντρο το ελληνόφωνο τραγούδι.

 

Το έχει κάνει άλλωστε με επάρκεια η εισηγήτρια μας και συμπατριώτισσά μου, η κυρία Αγγελική Δεληκάρη.

 

Θέλω μόνο να πω τούτο.

 

Σε ένα περίπου μήνα, στις 21 Μαΐου, θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, που έχει ανακηρυχτεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Ίσως είναι κοινότυπο, αλλά πραγματικά θα πρέπει να το πιστέψουμε: Οφείλουμε να γιορτάζουμε και να έχουμε καθημερινά στη ζωή μας τον πολιτισμό και όχι μόνο μία μέρα το χρόνο, με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις.

 

Και να το κάνουμε όλοι μαζί, χωρίς ναι μεν, αλλά.

 

Υπάρχουν τόσα άλλα ζητήματα για να διαφωνήσουμε. Όχι όμως εδώ.

 

Στο πλαίσιο αυτό σας καλώ να υπερψηφίσουμε το παρόν σχέδιο νόμου, που προάγει τον πολιτισμό μας και δίνει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.