Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

 

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Και ο κ. Τσίπρας αιχμάλωτος στον πανικό που του προκαλούν τα εσωκομματικά προβλήματα και η αποστροφή της κοινωνίας, την «πάτησε»  άλλη μια φορά. Ας τα πούμε λοιπόν λιανά -που λέμε και στην Καβάλα.

 

Η χώρα μας αντιμετωπίζει την ώρα αυτή δύο πολύ σοβαρές και κρίσιμες για το μέλλον της εξωγενείς προκλήσεις, καθώς από την έκβασή τους  θα κριθεί η πορεία μας στα επόμενα πολλά χρόνια.  Από τη μια είναι οι αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας  από την Κύπρο έως την Κρήτη και από την Κρήτη έως τον Έβρο. Προκλήσεις που επιβάλλουν να είμαστε όλοι ενωμένοι και σε εγρήγορση. Από την άλλη είναι η νέα επέλαση του κορονοϊού  που επιβάλλει πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεσή του και προκαλεί παρενέργειες σε βάρος της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων.

 

Και όλα αυτά η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα αγνοεί. Τους γυρίζει την πλάτη. Δείχνει πόσο μακριά στέκεται από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν όλους τους Έλληνες. Στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις εσωκομματικές τριβές  καταφεύγει σε υποκριτική,  στείρα, αντιπαραγωγική τακτική. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση  με τη θεσμική της υποχρέωση.  Επιδεικνύει πολιτική υποκρισία.  

 

Ισχυρίζονται ότι η Κυβέρνηση βάζει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Και το λένε αυτό, ποιοί; Εκείνοι που με το τρίτο μνημόνιο δεσμεύτηκαν να βάλουν τέλος στην προστασίας της. Εκείνοι που με διαδοχικούς νόμους έβαλαν τέλος στο πλαίσιο που υπήρχε. Εκείνοι που από το «κανένα σπίτι  στα χέρια τραπεζίτη» και τη «σεισάχθεια» έκαναν  25.672 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εκείνοι που επέβαλαν αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμπόδιζαν πλειστηριασμούς και κουβαλούσαν στη ΓΑΔΑ αποστασιοποιημένους συντρόφους τους. 

 

Όλοι αυτοί στρέφονται τώρα εναντίον ενός πτωχευτικού κώδικα που διορθώνει κακώς κείμενα δεκαετιών με τρόπο ρεαλιστικό, δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο. Πώς; Με πρόνοιες για πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση και νέο ξεκίνημα. Είτε ρυθμίζοντας με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές, είτε παρέχοντας μία «2η ευκαιρία» για όσους έχασαν την πρώτη. Με κοινωνική ευαισθησία αφού η πρώτη κατοικία προστατεύεται ως πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας  των ευάλωτων νοικοκυριών. Με δικαιοσύνη μέσα από ελέγχους  για αποφυγή αξιοποίησης των ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

 

Με ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή  σε έως 240 δόσεις, για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο. Με κρατική επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, για 5 έτη, προκειμένου να ανταπεξέλθει ο οφειλέτης στη συνολική ρύθμιση χρεών και να διασώσει ολόκληρη την περιουσία του.

 

Φέρνουμε ένα πολύ πιο δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο το οποίο επιλύει οριστικά το πρόβλημα και δεν το πετάει απλά κάτω από το χαλάκι, όπως κάνατε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σε τόσες περιπτώσεις. Και εσείς αντί για μια υπεύθυνη ματιά, παριστάνετε τους έκπληκτους  και τους δήθεν επαναστατημένους.  Εάν δεν είναι αυτά κραυγαλέα δείγματα πολιτικής υποκρισίας, τότε τι είναι; Εάν αυτά δεν είναι δείγματα αντιφάσεων  και αναξιοπιστίας τότε τι είναι; Εάν αυτά δεν δείχνουν έλλειμμα υπευθυνότητας και μάλιστα σε κρίσιμες ώρες τι δείχνουν;

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Υπάρχει σήμερα ένας Πρωθυπουργός  -ο Κυριάκος  Μητσοτάκης- και μια Κυβέρνηση, -η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- η οποία απλώνει μεθοδικά με αυξημένα αντανακλαστικά προσαρμοστικότητας ένα στρατηγικό δίχτυ ασφαλείας πάνω από την ελληνική οικονομία και ολόκληρη την κοινωνία.  Μια Κυβέρνηση, η οποία έχει εκπονήσει ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πακέτο 59 μέτρων, που συνολικά θα ξεπεράσει τα 24 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Μια Κυβέρνηση, που έχει θωρακίσει αποτελεσματικά το σύστημα υγείας και η οποία καθημερινά αποδεικνύει την κοινωνική της ευαισθησία. Με μέτρα για την προστασία των ανέργων, των πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων.

 

Με στήριξη όσων πλήττονται  και τη ρευστότητα που απαιτείται για τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να διακινδυνεύει το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.  Μια Κυβέρνηση που παρά την αρνητική συγκυρία μεταμορφώνει το φορολογικό τοπίο μειώνοντας φόρους και εισφορές. Θεσπίζοντας εισαγωγικό συντελεστή 9%  και αύξηση του αφορολόγητου για κάθε τέκνο. Μειώνοντας κατά 22% και απαλλάσσοντας από τον ΕΝΦΙΑ τους κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών. Μειώνοντας τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, από το 28% στο 24%, και τη φορολογία διανεμόμενων κερδών, από το 10% στο 5%. Μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές  κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες  και παρέχοντας στις δύσκολες αυτές ώρες στήριξη  και διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις  και εργαζόμενους.

 

Αυτή βέβαια είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια Κυβέρνηση η οποία με την πολιτική της υπευθυνότητας και τη γλώσσα της αλήθειας εμπνέει και θα συνεχίσει να εμπνέει του Έλληνες. Από τη μια υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα και από την άλλη  ανευθυνότητα και πολιτικός καιροσκοπισμός. Από τη μια πραγματική έγνοια για την Ελλάδα και την κοινωνία  και από την άλλη η απόπειρα εξαπάτησης και ο εμπαιγμός. 

 

Από τη μια ο αγώνας για λύσεις στα προβλήματα  και από την άλλη τα προβλήματα στις λύσεις. Και τα πυροτεχνήματα για να καλύψουν τη γύμνια και την ένδεια πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων. Αυτή είναι και θα είναι στο διηνεκές η ειδοποιός διαφορά μας. Και η διαφορά αυτή θα μετατρέψει και τη πρόταση μομφής σε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της. 

 

Σας ευχαριστώ.