Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κ. Ο. και της Κ. Δημόσιας Διοίκησης»

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Καταρχάς επιτρέψτε μου κάποια ελάχιστα δευτερόλεπτα συγκίνησης. Αλλά και εν συναίσθησης των ευθυνών μου, ως νέου βουλευτή Καβάλας. Ευθύνες απέναντι στους πολίτες της Καβάλας, τους οποίους και ευχαριστώ για την τιμή που μου έκαναν να με στείλουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στους πολίτες της πατρίδας μας, στην άσκηση της πολιτικής, στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι. 

Δεν είναι κράτος αυτό! Αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, δεν κάνεις τίποτα… Δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρωπαίοι εμείς… Αυτοί, μόνο την καρέκλα τους κοιτάνε… Εμάς, δεν μας κοιτάει κανείς… Κάνε με εμένα πρωθυπουργό και θα τα αλλάξω όλα σε μια μέρα… Αυτές είναι φράσεις που άκουσα κατά κόρον στα καφενεία των Φιλίππων, της Νικήσιανης, της Κεραμωτής, της Παναγίας της Θάσου, στην εκλογική μου περιφέρεια, την Καβάλα. Και είμαι σίγουρος ότι τα έχετε ακούσει και εσείς στις δικές σας εκλογικές περιφέρειες.

Τι κάνουμε σήμερα εδώ; Σήμερα ανταποκρινόμαστε σε αυτό για το οποίο παραπονιέται τόσα χρόνια, όλη η Ελλάδα! Σήμερα τους δίνουμε ένα σαφή και χειροπιαστό λόγο να πιστέψουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Ότι το κράτος δεν είναι εχθρός. Είναι σύμμαχος. Ότι δεν λειτουργεί για μερικούς, αλλά για όλους. Ότι δεν είναι ένας σκοτεινός θάλαμος δημιουργίας συμφεροντολογικών εξαρτήσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. 

Είναι η ώρα, όλοι μας, να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ και ένα μεγάλο ΝΑΙ. Ένα μεγάλο ΟΧΙ στη συνέχιση των κακών πρακτικών του παρελθόντος. Των πρακτικών που συνηθίζουμε να αποκαλούμε παθογένειες του συστήματος. Και ένα γενναίο ΝΑΙ, σε αυτό που φάνταζε αδιανόητο για την Ελλάδα μας. Στο μετασχηματισμό του κράτους από ένα απρόσωπο, πλαδαρό, δαιδαλώδες σύστημα, σε ένα ευέλικτο και δυναμικό όργανο παραγωγής πολιτικής. Οι ενστάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δείχνουν ποιος θέλει να πάει μπροστά και ποιος θέλει να μείνει κολλημένος στο παρελθόν. Ποιος πραγματικά προοδευτικός και ποιος είναι βαθιά συντηρητικός.

Λέει, λοιπόν, υποκριτικά η Αντιπολίτευση: Δημιουργούνται νέες τεράστιες δομές στον πρωθυπουργό και αυξάνεται ο αριθμός των μετακλητών στα υπουργεία. Λάθος: Ο προβλεπόμενος αριθμός μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης μειώνεται κατά 28%. Για την ακρίβεια από σύνολο 150, πέφτει σε 108.

Επιπλέον:

- Μειώνεται ο αριθμός των μετακλητών της Κεντρικής Διοίκησης κατά 11%. 
- Επέρχεται μείωση στις θέσεις των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων από 93 σε 58, με εξοικονόμηση 1,8 εκ. ευρώ ετησίως.
 
Λέει η Αντιπολίτευση: Εφόσον μεταφέρονται αρμοδιότητες στη δημοσιοϋπαλληλία περιορίζεται ο ρόλος των υπουργών και δυσκολεύει η δημοκρατική τους λογοδοσία. Λάθος: Με το νομοσχέδιο εισάγεται ενιαίος βαθμός υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, προερχόμενου από την ίδια τη διοίκηση. Δηλαδή, δημοσίου υπαλλήλου καριέρας που αναδεικνύεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Μιλάμε δηλαδή για ουσιαστική, λειτουργική αποκομματικοποίηση της διοίκησης και όχι ψευδεπίγραφη αποκομματικοποίηση τύπου «Κλάπα», όπου οι κομματικοί γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ έγραφαν τις προκηρύξεις, συμμετείχαν στις διαδικασίες και τελικά επιλέγονταν ως μόνιμοι γραμματείς. 

Βάση του δόγματος ΣΥΡΙΖΑ «έχουμε την Κυβέρνηση, πρέπει να πάρουμε και την εξουσία». Ουσιαστικά γλυτώνουμε το Κράτος από την πλήρη κομματικοποίηση. Τη χώρα την έσωσαν οι πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή κάνει πράξη αυτό που έλεγε από το 2004 όταν και εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής.

Λέει η Αντιπολίτευση: Απομειώνουμε τους κανόνες Διαφάνειας – Λογοδοσίας Λάθος: Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Αναφέρω ενδεικτικά ότι όλοι οι πολιτικοί Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς θα αξιολογούνται τακτικά μέσω συμβολαίου απόδοσης που θα υπογράφουν.
 
Λέει η Αντιπολίτευση: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που συγχωνεύει τα προηγούμενα ελεγκτικά σώματα, κομματικοποιείται λόγω του μεταβατικού διορισμού του πρώτου διοικητή. Λάθος: Η σύσταση της Αρχής αποτελεί την πιο εμβληματική διαρθρωτική μεταρρύθμιση στη Μεταπολίτευση στους τομείς της δημόσιας λογοδοσίας, της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το γεγονός και μόνο ότι ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου μιλά από μόνο του.

Ας μάθουν, λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες την αλήθεια.

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεσμικών αντίβαρων με:

•    Άμεση εμπλοκή και αποφασιστική αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 
•    Πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης, που θα επιλεγεί με δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό, που ελέγχει και μπορεί να παύσει τον Διοικητή. 
•    Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου και Ερευνών που δεν υπάρχει σε κανέναν από τους 6  καταργούμενους  φορείς. 
•    Δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) για πρώτη φορά σε δημόσιο φορέα για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία των Εσωτερικών Ελεγκτών από τον Διοικητή και το Συμβούλιο Διοίκησης. 
•    Επιλογή του Διοικητή με ανοιχτό διαγωνισμό και ανεξάρτητη επιτροπή.

Και επειδή ο χρόνος με πιέζει, καταθέτω στα πρακτικά αυτό ακριβώς για το οποίο η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί την σημερινή Κυβέρνηση. Την απόδειξη της υποκρισίας. Τους νόμους με τους οποίους προσωπικά οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επέλεγαν τους επικεφαλής των ελεγκτών.  

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, πριν από δευτερόλεπτα μόλις, εκφώνησα λέξεις -κλειδιά που περιγράφουν σχεδόν το σύνολο των παθογενειών του Ελληνικού κράτους. Κομματικοποίηση, γραφειοκρατία, πολυνομία, πολυδιάχυση αρμοδιοτήτων. Με το παρόν σχέδιο νόμου όλα αυτά αλλάζουν.  Όλα αυτά, με απλά λόγια, θα μας περάσουν σταδιακά από το koumparos.gov σε ένα πραγματικό open.gov. Και αυτό που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απλά το πρώτο βήμα. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα για να φτάσουμε εκεί που όλοι θέλουμε. 

Κύριε Πρόεδρε.

Κλείνοντας. Υπάρχει ένας αναγεννησιακός πίνακας του Λορεντζέτι, με το όνομα «Η Αλληγορία της Καλής και της Κακής Διακυβέρνησης» (The Allegory of Good and Bad Government).  Εάν περιμένετε να δείτε κάποιο δημόσιο πρόσωπο, κάποιου είδους κυβερνητικής σύσκεψης, κάποιο βασιλιά ή πρίγκιπα, θα απογοητευτείτε. Αυτό που θα δείτε είναι μία μεσαιωνική πόλη με τα τείχη και τους πύργους της, μπροστά από τα οποία υπάρχουν αγρότες και άλλοι επαγγελματίες που απερίσπαστα πραγματοποιούν τις εργασίες τους. Τι θέλει να μας πει ο ζωγράφος; Ότι η σωστή διακυβέρνηση είναι εκείνη που εξασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε όλοι να μπορούν να κάνουν απλά τη δουλειά τους. Αυτό ακριβώς κάνουμε και εμείς σήμερα εδώ.

Εάν εσείς νομίζετε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, μην το ψηφίσετε. Αν όχι, ελάτε όλοι μαζί να ζωγραφίσουμε ένα σύγχρονο πίνακα καλής διακυβέρνησης, όπως αυτός του Λορεντζέτι. Για να μην βρίσκει κανείς άλλοθι στη μιζέρια του στρουθοκαμηλισμού. Για να σταματήσουμε να θεωρούμε την πολιτική, ατομικό τσιφλίκι του καθενός. Για να μη χρειαστεί να αναρωτηθούμε και πάλι στο μέλλον «πώς φτάσαμε μέχρι εδώ».

Σας ευχαριστώ πολύ.