Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα»

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Εάν η επανάσταση που χρειάζεται η χώρα είναι η επανάσταση της κοινής λογικής, τότε αυτή ξεκινάει σήμερα εδώ! Και το λέω αυτό γιατί οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας προς ψήφιση είναι αυτονόητα λογικές. Είναι κοινά αποδεκτές. Και είναι κοινωνικά απαιτητές. 

Γιατί; Διότι απλούστατα βάζουν στο επίκεντρό τους τον πολίτη. Διότι βάζουν τέλος σε στρεβλώσεις που του έκαναν τη ζωή ποδήλατο. Κάτι που, δυστυχώς, διέλαθε της προσοχής της προηγούμενης Κυβέρνησης. 

Το δεύτερο σημαντικό γνώρισμα όσων συζητάμε σήμερα, είναι ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα συνέπειας λόγων και πράξεων. Σήμερα, νομοθετούμε αρκετές από τις εμβληματικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Και με αυτό τον τρόπο αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι υπάρχουν και πολιτικοί που αυτά που υπόσχονται, αυτά τα κάνουν και πράξη. Έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών. Έτσι αποκαθίσταται η αξιοπιστία της πολιτικής. Έτσι πλουτίζει η Δημοκρατία.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω κωδικοποιημένα σε τι αναφέρομαι.

Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνομαι ότι αγνοείτε ένα πράγμα. Κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α. σημαίνει σταθερότητα. Και σταθερότητα σημαίνει ικανότητα εφαρμογής προγράμματος. Και αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση λογοδοσίας προς τους πολίτες. 

Άρα, ο κύκλος της δημοκρατικής διαδικασίας ολοκληρώνεται ομαλά. Σε εσάς, βέβαια, που είστε οπαδοί του ρητού του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» αυτό δεν είναι αρεστό. Σας χαλάει τη μαγιά.

Εσείς, που επενδύετε στην αστάθεια προφανώς και δεν θέλετε να αλλάξει κάτι. Εμείς, που επενδύουμε στη σταθερότητα, με την πρωτοβουλία μας αυτή απλά διορθώνουμε την ανακολουθία του νόμου σας 4555 μεταξύ της εκπεφρασμένης λαϊκής βούλησης και της κατανομής των εδρών (γεγονός που καθιστά τον αιρετό άρχοντα έρμαιο σκοπιμοτήτων, ενδεχόμενης συνδιαλλαγής, ίσως και εκβιασμών).

Ναι, λοιπόν, αλλάζουν τα δεδομένα. Αλλάζουν τα δεδομένα, όμως όχι από γινάτι. Τα αλλάζουμε προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας για την οποία εσείς δήθεν ενδιαφέρεστε
Και πέρα από αυτά, θα πρότεινα, κύριε υπουργέ, να δούμε όλοι μαζί και με νηφαλιότητα και άλλες προτάσεις που μας φέρνουν – θεωρώ - πιο κοντά στην ευκρινέστερη αποτύπωση της βούλησης του λαού, αλλά και ρεαλιστική δυνατότητα διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α. Άλλωστε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει εκτενής συζήτηση τόσο με την ΕΝΠΕ όσο και με την ΚΕΔΕ πριν φέρουμε νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ.

Βάζω, επιγραμματικά κύριε υπουργέ, κάποιες σκέψεις μου τις οποίες θεωρώ χρήσιμες στη δεδομένη συγκυρία.

Νομίζω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση:

-    Για επαναφορά της πενταετούς θητείας στους Ο.Τ.Α. και άμεση ανάληψη καθηκόντων των περιφερειαρχών και δημάρχων. Το μοντέλο χρονικής μεταβατικής περιόδου απέτυχε και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην αντιμετώπιση προβλημάτων των πολιτών. 

-    Για απεμπλοκή των εκλογών στους Ο.ΤΑ. από τις εθνικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές.

Προχωράω στο επόμενο ζέον ζήτημα. Το πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν θα πω πολλά. Θα κάνω μία ερώτηση, ορμώμενος και από προσωπική εμπειρία. 

Είναι αυτό το Πανεπιστήμιο, για το οποίο «ματώνει» οικονομικά κάθε ελληνική οικογένεια να στείλει το παιδί της. Είναι αυτό το Πανεπιστήμιο που θέλουμε; 

Το λέω γιατί δεν είναι ούτε μία ούτε δύο φορές που η μεγάλη μου η κόρη η Εβελίνα και οι συμφοιτητές της δεν έχει καταφέρει καν να μπουν ή να κάνουν μάθημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λόγω φαινομένων βαριάς παραβατικότητας. Και μιλάω για εμπόριο ναρκωτικών, παραεμπόριο, τη χρήση του πανεπιστημίου ως ορμητήριο ή καταφύγιο και βάση οργάνωσης και υποστήριξης εγκληματικών ενεργειών. 

Έχει αυτό καμία σχέση με το άσυλο ιδεών; Ρωτώ.

Για να μην μακρηγορήσω, κλείνω λέγοντας το εξής:

Είναι πολύ σημαντικό για έναν νέο βουλευτή, και ειδικότερα έναν βουλευτή της ελληνικής περιφέρειας να συμμετέχει στη συγκεκριμένη νομοθετική διαδικασία. Και αυτό απλούστατα γιατί θα μπορώ να αντικρύσω τους ψηφοφόρους μου στην Καβάλα στα μάτια.

Θα μπορώ να πάω στα καφενεία της Λεκάνης, της Ελευθερούπολης, της Χρυσούπολης, του Ποδοχωρίου και να πω εκεί στο φίλο μου τον Νίκο, τον Βασίλη, τον Ανδρέα, τον Αλέκο: Να! Ορίστε που το κάναμε αυτό για σας. Όπως ακριβώς το είχαμε εξαγγείλει. Χωρίς αλλά και αν!


Σας ευχαριστώ.