Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις»

Κύριε Πρόεδρε.

 

Κύριε Υπουργέ.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Όλοι μιλάμε για αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα. Ας αναρωτηθούμε, αυστηροποίηση, όμως, σε σχέση με τι ακριβώς;

 

Στην προσπάθειά μου να απαντήσω αυτό το ερώτημα, να ξεκινήσω λέγοντας ότι έχουμε μια δομική διαφορά με την προηγούμενη Κυβέρνηση.

 

Στο δικό σας DNA είναι το μπάχαλο και το χάος, ενώ στο δικό μας είναι η τάξη και η νοικοκυροσύνη.

 

Πως αποδεικνύεται αυτό;

 

Κατ’ αρχήν από τα όσα λέτε και κάνετε τις τρεις τελευταίες ημέρες μετά την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Έφτασε στο σημείο, χθες, ο κ. Τζανακόπουλος να μας πει ότι «δεν βρήκαν και καλάζνικοφ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο»!

 

Ξεκινάω, όμως, για να σας αποδείξω ότι είστε με το μπάχαλο και το χάος, από το 2008.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αποδοκίμασε όσα έγιναν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.

 

Να θυμίσω τα «Αντικάλαντα 2008» που στις 24 Δεκεμβρίου 2008 δημοσίευε η επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή».

 

«Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις / Στο Σύνταγμα, στο Σύνταγμα τι ωραία που αρπάζεις! / Μπάτσους γεμάτο στα κλαδιά / Και διμοιρίες στη σειρά / Ω έλατο, ω έλατο δε θα μου τη γλιτώσεις / Βρε θα σε κάψω μια βραδιά / Κι ας έχει μπάτσους στα κλαδιά».

 

Ενώ ο κ. Τσίπρας δικαιολογούσε όσα έγιναν εκείνη την περίοδο: «Το κύριο είναι να δούμε γιατί αυτές οι χιλιάδες νέοι άνθρωποι βγαίναν και διαδήλωναν στους δρόμους... Μπορεί να προέβαιναν και σε πράξεις οριακά βίαιες αλλά το ζήτημα είναι να βρούμε τις αιτίες».

 

Ας περάσουμε τώρα στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και «17 Νοέμβρη».

 

-Ο Γεράσιμος Μπαλαούρας δήλωνε τον Ιανουάριο του 2016 πως η «17Ν» είχε ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου.

 

-Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη κατηγορούμενων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Για την οικονομία του χρόνου κ. Πρόεδρε, καταθέτω τα ονόματά τους στα πρακτικά και λέω μόνο ότι ανάμεσά τους ήταν ο Νίκος Μανιός και ο Παναγιώτης Λάμπρου.

 

Και δεν είναι μόνο η «17Ν».

 

Αναφέρομαι και στις συνομιλίες που είχε κατέθεσε στην Εισαγγελία ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, ο δικός σας υπουργός, για τις υπόγειες σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες.

 

Σας θυμίζω ότι σε αυτούς τους διαλόγους, τους οποίους καταθέτω αυτούσιους στα πρακτικά, υπήρχε συναλλαγή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων στους οποίους έλεγε ότι «θα φέρουμε τα νομοθετήματα που θέλετε»!  

 

Στη συνέχεια ας περάσουμε στην πολιτική κάλυψη που παρείχατε στη βία στα πρώτα χρόνια του «αντιμνημονίου».

 

Κορυφαία είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα στις 26 Οκτωβρίου 2011, δύο μέρες πριν την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν ξεκίνησε ποτέ. «Η αντίδραση έχει φτάσει και στις παρελάσεις... Δεν θα μπορούν να σταθούν ούτε σε κοινωνική εκδήλωση αν συνεχίσουν έτσι», είχε πει ο κ. Τσίπρας επιδεικνύοντας μαντικές ικανότητες!

 

Και ασφαλώς ποιος μπορεί να ξεχάσει τους σε εισαγωγικά «πολιτικούς ακτιβιστές» του Ρουβίκωνα.

 

Θυμίζω δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τζανακόπουλος: «Ακτιβιστική ενέργεια η εισβολή του Ρουβίκωνα στη Βουλή».

 

Κουρουμπλής: «Σε κάθε κοινωνία χρειάζονται και κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης».

 

Φίλης: «Δεν είναι επίθεση τα τρικάκια και οι μπογιές, είναι ακτιβιστικές ενέργειες».

 

Και όλα αυτά, όταν στο αποκορύφωμα της ανεξέλεγκτης δράσης του Ρουβίκωνα ήταν η ευθεία απειλή που εξαπέλυσαν προς τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Και ασφαλώς να μην ξεχάσουμε και το περίφημο ερωτηματολόγιο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο βαφτίζονται αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις οι οργανωμένες κλοπές από σούπερ μάρκετ και η συμμετοχή σε βίαια επεισόδια. Καταθέτω τις επίμαχες ερωτήσεις στα πρακτικά.

 

Και φυσικά δεν φείδεστε ευκαιριών να επικαιροποιείτε το ενδιαφέρον σας για προστασία στους μπαχαλάκηδες μέσα από δηλώσεις τύπου Λάππα «τι αδίκημα διαπράττει αυτός που κουβαλάει μια μολότοφ»;

 

Η κορωνίδα όμως όλων – και για την οποία είμαι βέβαιος ότι πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδόμυχα υπερήφανοι - είναι οι βόλτες που έκοβε στις αρχές του χρόνου ο αρχιτρομοκράτης Κουφοντίνας στους δρόμους της  Αθήνας. Στους ίδιους δρόμους που είχε στήσει καρτέρι θανάτου στα θύματά του. Να, δείτε το για να το θυμηθείτε και αυτό. Και κρατήστε το και στα πρακτικά.

 

Ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη «17Ν».

                           

Χωρίς αιδώ, χωρίς τύψεις, χωρίς μεταμέλεια.

 

Επανέρχομαι, λοιπόν, στο αρχικό μου ερώτημα. Αυστηροποίηση ως προς τι ακριβώς;

 

Ως προς την ασυδοσία της ιδεολογικής ασυλίας;

Ως προς την ανοχή σε εκτεταμένα περιστατικά βίας και ανομίας;

Ως προς την στήριξη σε κάθε λογής μπαχαλάκηδες και ταραξίες;

Ως προς την ευτέλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας;

 

Αν είναι για αυτά, δεν πρέπει να μιλάμε για αυστηροποίηση. Πρέπει να μιλάμε για επαναφορά της λογικής και του μέτρου και αποκατάστασης του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

 

Εμείς δημιουργούμε με το σημερινό νομοσχέδιο συνθήκες πραγματικής νομιμότητας.

 

Με αυτόν τον τρόπο σταματάμε το φλερτ της προηγούμενης Κυβέρνησης με την ανομία και την ανωμαλία.

 

Και επιτέλους οι Έλληνες πολίτες από εδώ και πέρα, με αυτά που σήμερα θα ψηφίσουμε, θα μπορούν να κυκλοφορούν, να εργάζονται και να δημιουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σύγκριση με τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

 

Ευχαριστώ.