Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας»

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

 

Κύριε Υπουργέ.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα ότι το μεγαλύτερο όπλο της χώρας είναι η εθνική της ομοψυχία.

 

Και η εθνική ομοψυχία ανανεώνεται και αντικατοπτρίζεται στην αδιαπραγμάτευτη βούληση -αλλά και εντολή - του ελληνικού λαού για ετοιμότητα και αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση δέχεται η πατρίδα μας.

 

Και αυτό ακριβώς κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση. Και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Ανταποκρίνεται καίρια και αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα που συναπαρτίζουν την εθνική μας ασφάλεια. Το υγειονομικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, το εθνικό.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Οι Λατίνοι έλεγαν: εάν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Και εννοούσαν ασφαλώς ότι όρος απαράβατος για να εξασφαλίζει κανείς την πολυπόθητη ειρήνη είναι να ενισχύει με κάθε τρόπο την αποτρεπτική του δυνατότητα έτσι ώστε να μη μπει κανείς ούτε καν στη σκέψη ότι μπορεί να σε πλήξει. Ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί δυνητικές αδυναμίες σου.

 

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα ανέκαθεν επεδίωκε και επιδιώκει την ειρήνη. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι τι επιδιώκει ο εξ ανατολών γείτονας. Ειδικά τώρα που ο προσωπικός νέο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

 

Το ζενίθ προκλητικότητας που ζήσαμε τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο αλλά και τον Αύγουστο στο Αιγαίο αποτελούν κορυφώσεις μιας επιθετικότητας η οποία συντηρείται καθημερινά τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Και μπορεί εμείς να θέτουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα την επίμονη επένδυση στη διπλωματία. Μια επένδυση που ήδη έχει φέρει καρπούς που δεν είχαν έρθει ποτέ μέχρι σήμερα. Όπως έγινε με τις συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και την χάραξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Όπως γίνεται με την επένδυση στα πολυδιάστατα σχήματα τριμερών και τετραμερών συνεργασιών με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο. Όπως γίνεται με την καλλιέργεια νέων ισχυρών συμμαχιών, όπως αυτή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικότερα με τον αραβικό κόσμο. Και φυσικά όπως γίνεται με τη στήριξη την οποία επιδιώκουμε και εξασφαλίζουμε από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας.

 

Και σε αυτό το πλαίσιο - για να κάνω μία επίκαιρη παρατήρηση - εμπίπτει και η επανέναρξη των διερευνητικών εντολών με την Τουρκία, το ξεκίνημα των οποίων ελπίζουμε να έχει ουσιαστική συνεισφορά στη βελτίωση των σχέσεών μας και να μην αποτελεί προσχηματική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

 

Επανέρχομαι στα της διπλωματίας, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα πολυεπίπεδο πλέγμα αδιάρρηκτων σχέσεων, βασισμένων στη διεθνή νομιμότητα και καλούμε όποιον θέλει να χτίσει το μέλλον των σχέσεων μας πάνω σε ακριβώς αυτή τη βάση.

 

Ωστόσο, πέρα από τη στήριξη των συμμάχων μας θεωρώ δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε εμείς έτοιμοι για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Η χώρα μας είναι ευλογημένη.

 

Έχει έναν γενναίο λαό που αγαπάει την πατρίδα του και εμπνέεται από αυτή.

 

Είναι μια όμορφη χώρα με καίρια γεωστρατηγική θέση.

 

Αλλά αυτή η θέση έχει και το τίμημά της.

 

Και αυτό δεν είναι άλλο από την υποχρέωση εξασφάλισης της ακεραιότητά της και της υπεράσπισής της απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή.

 

Υποχρέωσης να έχουμε τη χώρα πάντοτε επίκαιρα εξοπλισμένη με τρόπο που να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 

Και εμείς επιλέγουμε, στον παραλογισμό των απειλών να απαντάμε με ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ισχύος.

 

Γιατί πιστεύουμε ότι οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης.

 

Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα.

 

Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε εδώ για να εγκρίνουμε τρία σχέδια συμβάσεων προμήθειας.

 

Αυτά αφορούν:

 

- Στην απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και των όπλων τους.

 

- Στα συναφή είδη και τις υπηρεσίες.

 

- Στην εν συνεχεία υποστήριξή τους (Follow On Support - FOS), μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και των κατασκευαστριών εταιρειών των ανωτέρω οπλικών συστημάτων.

 

Ερχόμαστε εδώ σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα από την εκκίνηση της όλης διαδικασίας, κυρώνουμε, και σε λίγους μήνες θα έχουμε και τα απτά αποτελέσματα αυτής της κύρωσης.

 

Την ένταξη, δηλαδή, των πρώτων έξι μαχητικών Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Και μάλιστα το μεγαλύτερο επίτευγμα, είναι ότι ταυτόχρονα με την παράδοση των αεροσκαφών προβλέπεται να έχουμε και τα όπλα. Δηλαδή, τα μαχητικά μας θα έρθουν μαζί με όλων των τύπων τα βλήματα. Και αυτή είναι εξαιρετική είδηση για την επιχειρησιακή τους απόδοση.

 

Και όλα αυτά μέσα από συμβάσεις που εξασφαλίζουν και εγγυώνται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια που πρέπει να αφορά μία τέτοιας σπουδαιότητας προμήθεια.

 

Ουδέποτε κρύψαμε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και απαιτητικές. Ωστόσο, ικανοποιούν πλήρως την ελληνική πλευρά μιας και καταφέραμε να καμφθούν οι αντιστάσεις που αφορούσαν στους όρους πληρωμών, στις εγγυητικές επιστολές, στη διαδικασία παραλαβής συμβατικού αντικειμένου, στην επιβολή προστίμου λόγω εκπρόθεσμης παράδοσης, στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω καθυστερημένης παράδοσης, στην ευθύνη έναντι τρίτων και στους όρους διαιτησίας και επίλυσης διαφορών.

 

Και για τους λόγους αυτούς οφείλω για ακόμα μία φορά να συγχαρώ και από αυτό εδώ το βήμα τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή το ΓΕΕΘΑ, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ιδιαιτέρως τον πολιτικό προϊστάμενο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Αυτή τη στιγμή η αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale και των όπλων που θα ενσωματώνουν είναι για την Άμυνά μας ό,τι είναι το εμβόλιο για την πανδημία.

 

Μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε τους όρους απέναντι στην αντιμετώπιση εκείνου που εκστομίζει καθημερινά προκλήσεις και απειλές.

 

Μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα στρατηγικά κατάλληλο όπλο κομμένο και ραμμένο στις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.

 

Μας δίνει την ευκαιρία να ανατρέψουμε θετικά για εμάς τις ποιοτικές ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή.

 

Με επιλογές που προσφέρουν άμεση επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και τεχνικά χαρακτηριστικά που θα προσδώσουν στη Πολεμική Αεροπορία μοναδικές ικανότητες εναέριας κυριαρχίας.

 

Προσφέρουν στην Πολεμική Αεροπορία μια ολοκληρωμένη και ώριμη τεχνολογικά σχεδίαση με μεγάλο εύρος όπλων και κυρίως στρατηγικών όπλων που κάνουν τη διαφορά (SCALP-EG, Exocet, MICA, Meteor).

 

Προσφέρουν συνδυασμό μεγάλης μεταφοράς οπλικού φορτίου με μια μεγάλη ακτίνα δράσης καθιστώντας το μαχητικό ιδανικό για αεροπορικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Η απόκτηση των γαλλικών Rafale, πέρα από το γεγονός ότι οικοδοµεί έναν άξονα που φέρνει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας σε παραλληλία με αυτά ενός από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους «παίκτες», και του μοναδικού πλέον μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, αποτελεί ακόμα μία στη σειρά των επιλογών για την αμυντική αναβάθμιση της χώρας. Όπως η επικαιροποίηση της αμυντικής μας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F - 16 με τρόπο που θα δώσει στην Ελλάδα ένα ποιοτικό πλεονέκτημα απέναντι στο ποσοτικό πλεονέκτημα της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, η Ελλάδα θα διαθέτει τα πλέον προηγμένα F - 16 στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.

 

Με δημιουργία θετικού ντόμινο για ότι σημαίνει αυτό για την τόνωση της αμυντικής μας βιομηχανίας μέσα από την τεχνογνωσία που αποκτούμε και φυσικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γεγονός που ενισχύεται και από την αντίστοιχη αναβάθμιση του μικρότερου στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας των Mirage 2000 - 5. Και το γνωρίζω πολύ καλά καθώς, το Δεκέμβριο του 2019, είχαν την τιμή να είμαι εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σε εκείνο το σχέδιο νόμου.

 

Και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα ξαναβρεθούμε σε αυτή την αίθουσα για να επικαιροποιήσουμε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προβεί σε περαιτέρω αναβάθμιση των αμυντικών μας ικανοτήτων.

 

Με τις καίριες επιλογές της η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί κραταιές Ένοπλες Δυνάμεις με τρόπο που να απαντά στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και να παραμένουν επίκαιρες και στις προκλήσεις του αύριο.

 

Και με αυτό τον τρόπο συμπληρώνεται το τρίπτυχο ισχύος που στηρίζεται στην εθνική ομοψυχία, την αποτρεπτική ισχύ και την διπλωματική κυριαρχία.

Έτσι, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας μπορούν να αισθάνονται απόλυτα σίγουροι και ασφαλείς, καθώς η Κυβέρνηση τους αποδεικνύει καθημερινά τα οξυμμένα της αντανακλαστικά, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε εθνική ή υγειονομική πρόκληση που βρίσκεται απέναντί της κάνοντας τη χώρα και τους πολίτες της υπερήφανους.

 

Και αυτή ασφαλώς και είναι μια προσπάθεια εθνική. Και θα ήθελα εδώ να απευθυνθώ στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που μέχρι και χθες το απόγευμα δια του εισηγητή του εξέφραζε επιφυλάξεις, και να τους πω να μην κάνουν το εθνικό λάθος να ψηφίσουν παρών όπως έκαναν στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Η.Π.Α., όπως έκαναν στην αναβάθμιση των μαχητικών F- 16 και την υποστήριξη των Mirage 2000 – 5 και όπως έκαναν πρόσφατα με τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

 

Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, «παρών» σήμερα στη Βουλή σημαίνει «απών» από την εθνική συνεννόηση.

 

Ελπίζω, ειλικρινά και εύχομαι, με την ψήφο σας σήμερα να είστε επιτέλους παρόντες και στην επιβεβλημένη εθνική συναίνεση. 

 

Εμείς υπερήφανα ψηφίζουμε θετικά την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας. Όπως είπα και στην Επιτροπή, η σημερινή συζήτηση μπορεί να μείνει στην ιστορία.

 

Και η εν δυνάμει ιστορικότητα της παρούσας συνεδρίασης έχει, λοιπόν, να κάνει με το τι επιλέγει κανείς.

 

Επιλέγει τη μοναξιά του κομματικού στρουθοκαμηλισμού ή την προσχώρηση στη συλλογική αντίληψη του εθνικού συμφέροντος.

 

Σας καλώ, λοιπόν, για ακόμα μία φορά, να υπερψηφίσουμε όλοι το εν λόγω σχέδιο νόμου για έναν απλό λόγο. Για να μπορούμε να περάσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

 

Ότι όλοι εμείς οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού λέμε όλοι ομόφωνα ναι, σα μια γροθιά, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

 

Σκεφτείτε τι θετικό αντίκτυπο θα έχει κάτι τέτοιο στο ηθικό, αλλά και στις καρδιές και τα μυαλά εκείνων που τελικά θα τα χρησιμοποιήσουν. Στους ήρωες των αιθέρων μας. Στους μαχητές του Αιγαίου.

 

Ελάτε όλοι μαζί, να δώσουμε νέο νόημα στην εθνική μας ομοψυχία.

 

Σας ευχαριστώ.