Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020»

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

-Επιστρέφοντας στην κανονικότητα. 
-Από την υπερφορολόγηση στις φοροελαφρύνσεις.
-Από την αποεπένδυση στη προσέλκυση επενδύσεων.
-Από την ύφεση στην ανάπτυξη.
-Από την καχεξία στον δυναμισμό.

Θα μπορούσα να επιλέξω πολλούς τίτλους να ξεκινήσω την ομιλία μου. 

Η ουσία, βέβαια, είναι μία: 

Όχι λόγια και υποσχέσεις, μόνο πράξεις.

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ένας προϋπολογισμός δίνει το στίγμα πολιτικής της κάθε Κυβέρνησης. 

Είναι η πολιτικοοικονομική της ταυτότητα και σφραγίδα. Είναι το νέο σκηνικό στην οικονομική ζωή της χώρας. Μέσα και πέρα από τα σύνορά μας. Αλλά και στην κοινωνία, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους.

Και η δική μας συμβολή είναι η εξής: 

Σήμερα, εμείς, κλείνουμε τις παρενθέσεις. Βάζουμε τελεία στις υποθέσεις. Προσθέτουμε θετικό πρόσημο στην καθημερινότητα.  

Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα σελίδα για την δημιουργική έκφραση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Αυτές που για πάνω από δέκα χρόνια αναζητούσαν την ευκαιρία, τη δυνατότητα να προσφέρουν ελπίδα και προοπτική στον τόπο.

Και είναι προφανές ότι μία ομιλία προϋπολογισμού δεν μπορεί να γίνεται εν κενώ. Γίνεται πάντα σε συνάρτηση με τον προηγούμενο. Αλλά και με το βλέμμα στον επόμενο.
 
Και νομίζω ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός που ξεμπροστιάζει την προηγούμενη Κυβέρνηση. Πέρα από την ιδεοληπτική διάθεση που υπήρχε, αποκαλύπτει και τον ερασιτεχνισμό της προηγούμενης κατάστασης. 

Ερασιτεχνισμό και τυχοδιωκτισμό.

Υπό αυτή την έννοια είναι πράγματι συγκλονιστική η διαφορά σε όσα έλεγε πέρυσι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα λέει φέτος η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πέρυσι: Μείωση του αφορολόγητου, πετσόκομμα του ΕΚΑΣ, αύξηση σε εισφορές υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιβολή 29 νέων φόρων, κυρίως έμμεσων, που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι.

Φέτος: Μετά από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, με εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, σε καθεστώς αποεπένδυσης και με σημαντικό παραγωγικό κενό, ο προϋπολογισμός, για πρώτη φορά, εμπνέει αισιοδοξία.

Φέτος, μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου, έχουμε τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο ξεδιπλώνεται ένα νέο αφήγημα στην οικονομική μας πολιτική. Ένα αφήγημα που βασίζεται σε μια φιλοσοφία τελείως διαφορετική απ' αυτήν που επικράτησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
 
Πως και αυτή η αλλαγή;

Επιτρέψτε μου να το εξηγήσω.

Τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα φέτος γιατί γυρίσαμε το διακόπτη και όλα πλέον πάνε κατ’ ευχήν.

Είναι, πρώτον, γιατί τα προηγούμενα χρόνια οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού κράτησαν τη χώρα όρθια. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται.

Είναι, επίσης, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι τα δικά μας αποτελέσματα είναι αποτελέσματα σκληρής δουλειάς, ρεαλιστικού σχεδιασμού και ορθού οικονομικού μείγματος πολιτικής. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η στόχευση του προϋπολογισμού συμπυκνώνεται σε μία πρόταση: 

Επιτυγχάνουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, με ταυτόχρονη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής. Το αντίθετο μάλιστα. 

Πως επιτυγχάνεται αυτό;

Πρώτον. Με την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας και τη φοροελάφρυσνη που φέρνει περισσότερα έσοδα.
  
Δεύτερον. Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τρίτον. Με τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με κατάργηση πλασματικών ορίων δαπανών και τερματισμό έτσι της δημιουργίας αχρείαστων πλεονασμάτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ο προϋπολογισμός του 2020 δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα διευκολύνει την ισχυρή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Κεντρική αντίληψη αυτής της πολιτικής είναι, ότι η ευημερία θα έχει ισχυρότερα θεμέλια όταν κινητοποιηθούν οι επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

Ο προϋπολογισμός δομείται επάνω στην εκτίμηση της αύξησης του Α.Ε.Π. κατά 2,8%. Είναι μια εκτίμηση, ελαφρά μόνο πιο αισιόδοξη από την τελευταία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει μεγέθυνση 2,3% για το 2020.
 
Γιατί αυτή η αισιοδοξία, θα μου πείτε;

Η αισιοδοξία στις προβλέψεις μας δεν οφείλεται σε ιδεοληπτική προσδοκία. Δεν είναι ευσεβείς πόθοι. Εμείς άλλωστε έχουμε ήδη αποδείξει – μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα - ότι πολύ περισσότερα μπορούν να γίνουν σε αυτή τη χώρα, αρκεί να το θέλουμε. 

Η δουλειά μας μέχρι τώρα, η σκληρή δουλειά, φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Με τη θέσπιση του επιτελικού κράτους, με το νέο αναπτυξιακό νόμο, με τις απανωτές φοροελαφρύνσεις που θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, με τη στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αλλά και με τη διάσωση της ΔΕΗ και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Η δομική μας αλλαγή είναι ότι βασίζουμε το όραμά μας σε έμπρακτες αποδείξεις. 

Το δικό μας όραμα έχει ένα κουκούλι ασφάλειας και ένα συμβόλαιο εγγύησης  και αυτό περιγράφεται με δύο λέξεις: Σχέδιο και αποτελεσματικότητα.

Έτσι θωρακίζουμε το πολιτικό μας όραμα.

Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι, παράλληλα με τον αναπτυξιακό του προσανατολισμό, ο προϋπολογισμός δεν παραβλέπει και την ανάγκη να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, αλλά και την ανάγκη της ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων.
 
Στην ενότητα του κοινωνικού προϋπολογισμού που περιλαμβάνει τους λογαριασμούς για τα ασφαλιστικά ταμεία, την καταπολέμηση της ανεργίας, την υγεία και τις προνοιακές παροχές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2020 προβλέπεται να είναι θετικό κατά 1,8 δις. ευρώ, αυξημένο κατά 178.000.000 ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2019.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ας κάνουμε ένα άλμα χρονικό. Προϋπολογισμός 2021. Η αισιοδοξία που ξεκινάει να ανατέλλει φέτος θα λάμψει του χρόνου. Με ένα προϋπολογισμό ελεύθερο. Με περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές, με ένα πλήρως σταθεροποιημένο οικονομικό σύστημα, με περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, με δυναμική επενδυτική δραστηριότητα, με κοινωνικότερη οικονομική πολιτική.
 
Και αυτό γιατί είναι πλέον πασιφανές ότι υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία λειτουργεί, σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές προς όφελος όχι των λίγων ή των ημετέρων, αλλά όλων ανεξαιρέτως των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.

Και αυτή είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καλές γιορτές!

Σας ευχαριστώ.