Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο»

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Όταν, επί ΣΥΡΙΖΑ, άκουγε κανείς τον όρο αυτό, ήταν βέβαιο ότι θα εκλάμβανε τον τίτλο ως μία «στρογγυλεμένη» διατύπωση για την επιβολή νέων φόρων.

Τα νέα όμως είναι καλά. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνά πια. Δεύτερον, αυτό το Σχέδιο Νόμου το οποίο θα ψηφίσουμε αύριο μειώνει φόρους.

 Επαναλαμβάνω - μειώνει φόρους. Δεν τους αυξάνει. Και η μείωση αφορά τους πολλούς. Κυρίως αυτούς που επωμίσθηκαν, συχνά σε δυσανάλογο βαθμό,  το βάρος της οικονομικής κρίσης


Αρχίζω ξανά, λοιπόν.

Φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Πράξη πρώτη.
 
31 Ιουλίου 2019. Ξεκινά η χαλάρωση της ιδεοληπτικής θηλιάς που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει στο λαιμό όλων των Ελλήνων. Πως;

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ, κομβική για την μεσαία τάξη.
 
Μεσοσταθμικά στο 22%.
 
Αποτέλεσμα: περίπου 4.000.000 συμπολίτες μας είδαν τη διαφορά στις τσέπες τους μέσα στον Σεπτέμβριο. Νωρίτερα μάλιστα απ’ ότι είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. 

-Νέα ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων. Μέτρο επίσης σημαντικό για τη μεσαία τάξη. Και αν προσθέσετε και την κατάργηση των capital controls, στην πράξη όχι στα λόγια αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τότε γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η ανάσα που δώσαμε σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, πράξη δεύτερη.

5 και Δεκεμβρίου 2019. 

Μειώνονται αντί να αυξάνονται - όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια - οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για συνταξιούχους και αγρότες. 

Στηρίζεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας. Θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένους επενδυτές. 

Αυτό κάνουμε.

Ο βασικός πυλώνας των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. 

Συνεχίζω. Μείωση φόρου, εισαγωγική κλίμακα από το 22% στο 9%. Πρώτοι μεγάλοι ωφελημένοι οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και οι αγρότες. 

Ας δούμε τι σημαίνει αυτή η μείωση για την τσέπη ενός αγρότη στο Μυρτόφυτο του Παγγαίου ή στις Πηγές του Νέστου. Ένας αγρότης, λοιπόν, με εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ το χρόνο. 

Τώρα, θα πληρώνει 630 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 910 ευρώ. Και αν προστεθεί και το κέρδος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τότε το όφελός του ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ! 

Συνεχίζω. 1.000 ευρώ αφορολόγητο επιπλέον για κάθε παιδί.
  
Συνεχίζω. Σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολόγηση της επιχείρησης, 24% από 28%. 

Συνεχίζω. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Να ξέρετε το εξής. Αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι απλά κάποιες φοροελαφρύνσεις για να πούμε ότι μειώσαμε τους φόρους. 

Είναι ο στοχευμένος τρόπος με τον οποίο θωρακίζουμε τις αξίες μας. 
Αλλά και κάνουμε πράξη το όραμά μας για δυναμική ανάπτυξη για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Για καινοτόμα επιχειρηματικότητα που πάνω απ΄ όλα κινητροδοτεί τη νέα γενιά.

Για κοινωνικά δίκαιη πολιτική, που επιμερίζει και δεν ξεχωρίζει, που διορθώνει και δεν ισοπεδώνει.
 
Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. 

Η καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα δίνει την ευκαιρία στον πρόεδρο Σταύρο Αρβανιτάκη και στα μέλη του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής, στην εκλογική μου περιφέρεια την Καβάλα, να λειτουργήσουν, επιτέλους, καλύτερα αποτελεσματικότερα, ανταγωνιστικότερα, ποιοτικότερα.

Ακόμη οι συγκεκριμένοι πανηγυρίζουν καθώς μειώνουμε από 10% σε 5% το ετήσιο μίσθωμα των εκτάσεων για τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς. 

Και αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής. 

Εμείς αποδείξαμε ότι οι δεσμεύεις μας ήταν πολιτικό συμβόλαιο τιμής με τον πολίτη. Χωρίς πισωγυρίσματα.  Χωρίς αναβολές. 

Να είστε βέβαιοι λοιπόν ότι θα υπάρξουν και άλλες πράξεις στο έργο της φορολογικής ελάφρυνσης και συνεπώς της ανάπτυξης σε αυτήν τη χώρα. 

Και δεν είναι μόνο η πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εντός του επόμενου χρόνου θα υπάρχουν και άλλες φοροελαφρύνσεις. Που θα αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης. 
 
Θυμίζω τη  δέσμευσή του τον Σεπτέμβριο του 2017, στην Δ.Ε.Θ., ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την εξασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος για τουλάχιστον μία πενταετία. 

Σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων. 

Με μεθοδευμένες παρεμβάσεις υλοποιεί ένα προς ένα μέτρα που αλλάζουν την καθημερινότητα όλων και την εικόνα της Ελλάδας. 

Και φυσικά, η κλιμάκωση της νέας φορολογικής πραγματικότητας θα περιλαμβάνει και τον τελικό στόχο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για δύο συντελεστές Φ.Π.Α., στο 22% και στο 11%, σε βάθος τετραετίας.

Αυτά μπορούν να θεωρούνται δεδομένα μιας και η συνέπεια λόγων και πράξεων αυτής εδώ της Κυβέρνησης δεν είναι προς απόδειξη. 

Είναι μια καθημερινή πραγματικότητα που τη ζουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ψηφίζουμε θα κάνουν το τοπίο πραγματικά ευέλικτο, λειτουργικότερο και ελκυστικότερο για τα νοικοκυριά, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις. 

Θα ανακουφίσουν της μεσαία τάξη από τη λαίλαπα της παράλογης φορομαστίγωσης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.

Και ενδεχομένως να συμφωνούσαμε ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα αποτελούσε αφορμή για πανηγυρισμούς. 

Αλλά τονίζω το «υπό κανονικές συνθήκες». Και οι συνθήκες, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν ήταν κανονικές.

Όχι μόνο γιατί η χώρα βίωσε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά γιατί όλοι - και πολύ περισσότερο η μεσαία τάξη - υπέστη τις σκληρές, άδικες, παράλογες συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τιμωρήθηκε σκληρά η μεσαία τάξη. Στοχοποιήθηκε ιδεολογικά ή καλύτερα επικηρύχθηκε ιδεοληπτικά.  Έγινε αντικείμενο κατατρεγμού, στο όριο του αφανισμού. 

Το παραδέχεστε και εσείς οι ίδιοι. Ή τουλάχιστον η εσωκομματική αντιπολίτευση στον κ. Τσίπρα υπό τον Τσακαλώτο. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Έρχεται όμως η ώρα της αποκατάστασης. Της δημιουργικής ανάτασης. Όχι των πολλών, αλλά όλων.

Για πρώτη φορά, υπάρχει Κυβέρνηση που κοιτάει στα μάτια την Ελληνική κοινωνία οριζόντια. 

Γιατί τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα αποτελούν τον κορμό της χώρας. Είναι οι πνεύμονες της καθημερινής ζωής. 

Να είστε βέβαιοι ότι στο τέλος της ημέρας εμείς θα μοιράσουμε μέρισμα συνολικής ανάπτυξης. Μέσα από τη ορθολογική διαχείριση και όχι τις ακραίες πρακτικές της υπερφορολόγησης. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε υπερήφανοι για την ιδεολογική μας συνέπεια. Αλλά και για την πολιτική μας πρακτική.  

Ναι! Σχεδιάζουμε και λειτουργούμε στην υπηρεσία της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας. Κάτι που εσείς δεν κάνατε.

Και υλοποιούμε τις πολιτικές μας προθέσεις αφοσιωμένοι στο κοινό μας μέλλον. Και το μέλλον ξεκινάει τώρα.

Σας ευχαριστώ