Ομιλία στις Διαρκείς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, αξιοζήλευτη γεωγραφική θέση και ποιοτικές πρώτες ύλες, άπλετες επενδυτικές ευκαιρίες. Έτσι περιγράφουν οι ξένοι επενδυτές τη χώρα μας. Γιατί ο όμως δεν έρχονται; Ρητορικό το ερώτημα. Όλοι γνωρίζουμε το γιατί. 

Γραφειοκρατία, διαρκείς αλλαγές της φορολογίας, διοικητικές αγκυλώσεις, προβληματικές ψηφιακές υποδομές, μεγάλο μη μισθολογικό κόστος, αδιαφάνεια στο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Και αυτά είναι τα δομικότερα, χωρίς να λείπουν και επιμέρους μικρότερα εμπόδια. Το αποτέλεσμα: Μη ανταγωνιστική και συνεπώς μη ελκυστική χώρα για επενδύσεις. 

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η χώρα μας απώλεσε 16 θέσεις στο δείκτη World Economic Forum –Competitiveness Index την περίοδο 2008 – 2016 και κατατάσσεται 28η σε σχέση με τις 28 χώρες της Ε.Ε.

Παράλληλα, απώλεσε 6 θέσεις στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας την περίοδο 2016 - 2017, ενώ καταλαμβάνει τη 27η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Η απόκλιση σε σχέση με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή σε επιμέρους δείκτες και γίνεται αντιληπτή και συγκριτικά. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως προς το ΑΕΠ περιορίστηκαν στο 11,1% από 12,9% το 2017. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πτώσης, το 2007, οι επενδύσεις αντιστοιχούσαν στο 26% του ΑΕΠ. 

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι δείκτες που το αποδεικνύουν αυτό. Πάνω απ’ όλα υπάρχει ο δείκτης της κοινής λογικής και του αυτονόητου. Και με γνώμονα αυτόν κινούμαστε εμείς εδώ σήμερα.

Το ζητούμενο δεν είναι να μπούμε σε ένα blame game για το ποιος έφταιξε. Όλοι φταίξαμε. Το ζητούμενο είναι να πάρουμε τη γενναία απόφαση να τα διορθώσουμε. 

Με το παρόν σχέδιο νόμου θεωρώ ότι περνάμε πλέον και επίσημα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Με αυτό το σχέδιο νόμου αποδεικνύουμε ότι εμείς δεν έχουμε αλλεργία στις επενδύσεις. 

Αποδεικνύουμε τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία βάζει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον πυρήνα των πολιτικών της επιδιώξεων.

Με ποια στόχευση;

Να βάλουμε τέλος σε δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε όσα αφορούν αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα.

Να ενισχύσουμε τις ψηφιακές μας απαιτήσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών και δημιουργούμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Να διορθώσουμε την αποσπασματικότητα στη νομοθέτηση και στις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις για να μπορούμε να «περάσουμε» μία νέα ενιαία και ελκυστική εικόνα για τη χώρα.

Να θωρακίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και την εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων.

Δεν θα μπω σε μια ενδελεχή απαρίθμηση των θετικών επιπτώσεων που περιέχονται στα άρθρα του σχεδίου νόμου, λόγω έλλειψης χρόνου.
 
Απλά θα σταθώ στη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που εκπονήθηκε επί τούτου και θα συνοδεύει το νομοσχέδιο στη Βουλή, η οποία αναφέρει ότι εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο Α.Ε.Π. θα είναι συν 5 μονάδες στα επόμενα 10 χρόνια. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η απλοποίηση των διαδικασιών, η γρήγορη προώθηση των αδειοδοτήσεων, η πολιτική σταθερότητα είναι ζητήματα στα οποία θα πρέπει να σταθούμε ώστε να βελτιώσουμε το κλίμα για τους επενδυτές. 

Θέλουμε να τους πείσουμε ότι θα τους παράσχουμε το αναγκαίο περιβάλλον ώστε να είναι αποδοτικές οι επενδύσεις τους. Για να γίνει αυτό πρέπει να πείσουμε τους εαυτούς μας πρώτα απ’ όλα ότι έχουμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε πράξη.

Και αυτή η Κυβέρνηση την έχει. 

Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία. Ας την εκμεταλλευτούμε.

Σας ευχαριστώ.