Στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Οικονόμου

Κύριε Λαζαρίδη, και τώρα τι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η Κυβέρνηση;

Θέλουμε να προκηρυχθούν εκλογές αύριο το πρωί. Πριν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και πριν βρει την Πατρίδα μας άλλο κακό. Είναι επιτακτική ανάγκη να τελειώνει η αστάθεια και η αβεβαιότητα, που αποθρασύνει τους γείτονές μας και υπονομεύει την οικονομία μας. Όλοι άλλωστε αντιλαμβάνονται ότι μια Κυβέρνηση με δεκανίκια ούτε να τρέξει μπορεί, ούτε μακριά να πάει. Οι έξι που ανέλαβαν τη στήριξή της πρόδωσαν τα Κόμματά τους. Αναλαμβάνουν ταυτόχρονα όλοι τους τεράστιες ευθύνες στο κρίσιμο διάστημα  που ακολουθεί. Μπορεί να πήρε χθες ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, έχει πάρει όμως εδώ και καιρό ψήφο δυσπιστίας από ολόκληρη την κοινωνία. Οφείλει να θυμηθεί τι έλεγε ο ίδιος από τη θέση της Αντιπολίτευσης και να σεβαστεί τη βούληση του λαού, να σεβαστεί τη Δημοκρατία.  

Πως κρίνετε το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένου; Και τη στάση της Έλενας Κουντουρά, αλλά και της Κατερίνας Παπακώστα που προέρχονται από την ευρύτερη κεντροδεξιά;

Έχουμε μια στημένη παράσταση που απλά παίζεται νωρίτερα απ’ ό,τι είχε συμφωνηθεί. Δυστυχώς συνοδεύεται από παρατράγουδα που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Ο κ. Καμμένος με τη στάση του, δίνει στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία – υποτίθεται – πολεμά. Η κάθε μια και ο καθένας μας επωμίζεται την ευθύνη των αποφάσεών του. Θέλω να τονίσω αυτό μόνον: Προσωπικά, δεν θα θυσίαζα την προσωπική μου πορεία, τη στάση ζωής, την ιδεολογική μου θέση και την πολιτική μου υπόληψη, για μια καρέκλα. 

Ποιο είναι το δίδαγμα από τα πρόσφατα γεγονότα όσον αφορά στις κυβερνήσεις συνεργασίας; 

Πρωτ’ απ’ όλα πιστεύω – αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία - ότι θα έχουμε αυτοδυναμία στη Βουλή. Έχουμε ήδη πατήσει το κατώφλι της. Τα πρόσφατα γεγονότα θα πείσουν ακόμη περισσότερους Έλληνες να επιλέξουν μια ισχυρή και σταθερή Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα επιδιώξουμε – όπως τόνισε ο Πρόεδρός μας – ευρύτερες συνεργασίες, κοιτώντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.  

Η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές; Έχει βγάλει τα συμπεράσματά της από το παρελθόν για να κυβερνήσει σωστά;   

Όχι μόνο είμαστε πανέτοιμοι, αλλά απαιτούμε να προκηρυχθούν εκλογές σήμερα κιόλας, έτσι ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να κριθεί από μια νέα Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή. Και βέβαια έχουμε βγάλει ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα τόσο από τα λάθη όσο και από τα μεγάλα επιτεύγματα του παρελθόντος. Ξέρουμε που είμαστε ως χώρα, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, ξέρουμε  και πως να πάμε. Έχουμε όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα για την Πατρίδα μας. Έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας για την Ελλάδα που αξίζουμε, που θέλουμε και μπορούμε – να χτίσουμε. Ο Κυριακός Μητσοτάκης πείθει ολοένα και περισσότερους ότι ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε.

Ποιος θα ήταν ο συνολικός απολογισμός σας για την κυβερνητική τετραετία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

Μετά από 4 χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως δεν υπάρχει εξαγγελία που σεβάστηκε και θέση που δεν εγκατέλειψε. Σε κάθε περίπτωση και σε όλους τους τομείς διέπραξε τα αντίθετα εκείνων που υπόσχονταν. Πρόδωσε τους ψηφοφόρους του και ζημίωσε όλους τους Έλληνες. Και βέβαια κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ούτε το έγκλημα που διέπραξε το 2015 προκαλώντας τεράστιο οικονομικό κόστος στη χώρα. Ούτε όμως και τον κυνισμό που επέδειξε κατά την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Οφείλουμε ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε ότι στις μέρες που έρχονται μέχρι τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια προκειμένου να φανατίσει, να πολώσει και να διχάσει. Πάνω από όλα οφείλουμε να πορευόμαστε με συνεχή επαγρύπνηση απέναντι στους κινδύνους που καραδοκούν. Οι περίοδοι ουσιαστικής ακυβερνησίας - όπως αυτή που τώρα ξεκινά - είναι εξαιρετικά επικίνδυνες τόσο για τις εθνικές μας υποθέσεις όσο και για την οικονομία. Τα συμπτώματα που ήδη παρουσιάζονται είναι εξόχως ανησυχητικά.      

Υπήρξε έστω ένα θετικό;

Ουδέν κακό, αμιγές καλού. Κατέρρευσε οριστικά ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Όπως κατέρρευσε και ο μύθος της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε έμπρακτα τι σημαίνει να κυβερνά η Αριστερά. Απέδειξε πόσο βαρύ είναι το κόστος του λαϊκισμού. Απέδειξε ότι μόνη συνέπειά τους είναι η ασυνέπεια. Και όλα αυτά είναι ένα δίδαγμα για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Το μακεδονικό μπαίνει στην τελική ευθεία. Θα περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Όπως ξέρετε, εμείς  εξαντλήσαμε κάθε θεσμική δυνατότητα, καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας, για να αποτρέψουμε την υπογραφή της συμφωνίας και καταψηφίσαμε την πρόταση εμπιστοσύνης που μόλις ζήτησε. Δυστυχώς, ο κ. Καμμένος, προσποιούμενος πως δεν καταλαβαίνει τι κάνει, στήριξε τον κ. Τσίπρα και άφησε τον κ. Κοτζιά να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας. Έκτοτε συντελούνται μια σειρά τετελεσμένα όπως η πρόσκληση για ενταξιακές συνομιλίες των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και η συνταγματική αναθεώρηση. Απομένει τώρα η κύρωση από τη Βουλή  των Ελλήνων. Και φαίνεται ότι δυστυχώς υπάρχουν οι ελάχιστοι εκείνοι πρόθυμοι που θα συμπληρώσουν τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση του εθνικού εγκλήματος που εξυφάνθη από τον κ. Τσίπρα. 

Η Νέα Δημοκρατία  επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Παρά τις πιέσεις που δέχεται από το διεθνή παράγοντα;

Η Νέα Δημοκρατία θέλει τόσο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ όσο και την ένταξή τους στην Ε.Ε. Εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, έχει  καταστήσει σαφή τη θέση της για «μόνιμη», αμοιβαία αποδεκτή λύση. Τονίζω το μόνιμη με την έννοια ότι η λύση δεν θα πυροδοτήσει στο μέλλον τα ίδια ή νέα, χειρότερα προβλήματα. Θυμίζω την εθνική επιτυχία, του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι, να καταστήσει συμμαχική, την εθνική θέση και να αλλάξει τη φορά των πιέσεων. Είχαμε διεκδικήσει όχι μόνον λύση πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έχει δεχτεί υποδείξεις και έχει κάνει υποχωρήσεις που ούτε καν διανοήθηκε καμία άλλη Κυβέρνηση στο παρελθόν. Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στις συναντήσεις του με ηγέτες του Δυτικού Κόσμου ότι η λύση αυτή απορρίπτεται από την πλειονότητα των Ελλήνων και δεν γίνεται δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν αφήσαμε κατ’ επέκταση περιθώρια πιέσεων από κανέναν. Μόλις πρόσφατα η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι ανέπτυξε τις θέσεις της στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν κατάφερε να τον πείσει.