Στην εφημερίδα «Μπαμ» και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Μανουσακάκη

Πως κρίνετε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία;

Ο  διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορεί παρά να προϋποθέτει αμοιβαία δέσμευση σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανόμενης της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας έσπευσε στην Άγκυρα κάτω από τον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που μεταδίδει σε διεθνές επίπεδο ότι είναι ο Πρωθυπουργός των υποχωρήσεων και των παραχωρήσεων. Φαίνεται μάλιστα ότι η  τουρκική πλευρά φρόντισε με τις προκλητικές ενέργειές της να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας πριν ακόμα φτάσει ο κ. Τσίπρας στην Άγκυρα με  δηλώσεις του προδίκασε ότι στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν θα συζητούνταν το θέμα της  «τουρκικής μειονότητας στην Θράκη», γεγονός που συνιστά τουρκική παρέμβαση σε εσωτερικά ελληνικά ζητήματα, αλλά και θέμα «Νησιών» δηλαδή θέμα δήθεν «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Επίσης την ώρα που ο κ. Τσίπρας έμπαινε στο αεροπλάνο, η Άγκυρα επικήρυξε τους 8 Στρατιωτικούς αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της Ελληνικής ανεξάρτητης δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Σε ό,τι αφορά αυτά που ακούσαμε από τους κυρίους Τσίπρα και Ερντογάν οι Έλληνες δεν γίναμε σοφότεροι. Η δήλωση ότι θα αναζητηθούν νέα πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης εμπνέει ανησυχία, αφού  το ζήτημα δεν είναι να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά να εφαρμοστούν πλήρως από την Τουρκία τα ήδη υπάρχοντα. Για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν υπήρξε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, αλλά ακούσαμε τον κ. Ερντογάν να βάζει το θέμα σε ανατολίτικο παζάρι αφού  εξίσωσε τον Οικουμενικό  Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη.
 
Το μακεδονικό ζήτημα έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Ωστόσο ποια είναι η άποψη σας για τους βουλευτές μπαλαντέρ που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να συνεχίσει την θητεία της;

Από το περασμένο Καλοκαίρι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διακήρυσσε ότι, ακόμα κι αν φύγει ο κ. Καμμένος, η Κυβέρνηση έχει τους βουλευτές που χρειάζονται τόσο για μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όσο και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αποκάλυπτε ουσιαστικά ότι η Κυβέρνηση είχε ήδη προετοιμάσει σχέδιο αποστασίας. Ο κ. Καμμένος, ωστόσο, προσποιούνταν πως δεν καταλάβαινε και της άφηνε το χρόνο που χρειαζόταν, τόσο για να ολοκληρώσει το έγκλημα των Πρεσπών ,όσο και για να βρει τα δεκανίκια που θα την πάνε λίγε μέρες παρακάτω. Έφτασαν τελικά στο σημείο που έξι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, απόλυτα συντονισμένοι από το Μαξίμου, έστειλαν δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής, που αναφέρει ότι θα ψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ό,τι κι αν αφορούν, ό,τι κι αν προβλέπουν. Έκαναν δηλαδή κάτι που ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κάνουν. Εκχώρησαν εν λευκώ τη ψήφο τους και κατ’ επέκταση τη συνείδησή τους. Τέτοιο ξεπούλημα, όμως, δεν γίνεται δεκτό από το Σύνταγμα. Πρόκειται για πρωτοφανές θλιβερό κατάντημα που δεν προσθέτει στην Κυβέρνηση παρά μόνο το στίγμα άλλης μιας πολιτικής αθλιότητας.  

Που πιστεύετε ότι οφείλεται η δημοκοπική συρρίκνωση των μικρών Κομμάτων; Θεωρείτε ότι έχουν μέλλον στη Βουλή;

Κάποια από τα Κόμματα αυτά - όπως οι ΑΝΕΛ - έχουν εξαϋλωθεί εξαιτίας της ανευθυνότητας, της ασυνέπειας, της πολιτικής αθλιότητας της ηγεσίας τους. Κάποια εξακολουθούν να δίνουν αγώνα επιβίωσης. Θέλω ωστόσο να τονίσω ότι στις κρίσιμες αυτές ώρες οι Έλληνες δεν έχουμε περιθώρια για σπατάλη της ψήφου μας. Η Κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνη και είναι ανάγκη να φύγει το ταχύτερο δυνατό. Είναι προπάντων ανάγκη να συντριβούν οι ιδέες που εκφράζει και οι πρακτικές που εφαρμόζει. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Κυβέρνηση με όραμα σχέδιο και πρόγραμμα για την Ελλάδα που θέλουμε. Και την Κυβέρνηση αυτή μπορεί να συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.
 
Ο Πάνος Καμμένος τώρα είναι πιο επικίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ ή για την Νέα Δημοκρατία με την πολιτική του συμπεριφορά;

Για τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Καμμένος είναι ανύπαρκτος και αμελητέος. Μπορεί ωστόσο να είναι επικίνδυνος για τον κ. Τσίπρα αφού μπορεί να έχει χαρτιά, sms και ντοκουμέντα που τον εκθέτουν. Εγείρεται βέβαια το ερώτημα σε ποια από τα χαρτιά αυτά δεν είναι συνένοχος και – άρα - για ποια μπορεί να μιλήσει. Μπορεί για παράδειγμα να αποκαλύψει τος σχέδιο εμπλοκής του Στρατού που προέβλεπε το Plan Β; Τι ακριβώς σχεδίαζε ο κ. Τσίπρας και τι έκανε ο ίδιος;

Ως υποψήφιος στην Καβάλα ποια είναι τα ζητήματα που θέλετε να προωθήσετε για την ανάπτυξη της περιοχής σας;

Η Καβάλα χρειάζεται νέα αντίληψη, φρέσκιες ιδέες, συγκροτημένο σχεδιασμό, οργάνωση και το κυριότερο, όχι λόγια, όχι υποσχέσεις, αλλά ρεαλιστικές προτάσεις και πολύ δουλειά. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Στην Καβάλα πολλά έπρεπε να γίνουν, ελάχιστα έγιναν. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά. Στις υποδομές, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στην ανάπτυξη. Θέλω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχουμε όλα αυτά.