Στην εφημερίδα «Espresso» και τη δημοσιογράφο κα. Βίβιαν Μπενέκου

Πως ήταν εν τέλει, αυτό το «βάπτισμα του πυρός», σε εκλογές, κ Λαζαρίδη;

Πράγματι ένιωσα πρώτη φορά το «βάπτισμα του πυρός». Ο δρόμος βέβαια δεν μου ήταν άγνωστος. Τον ήξερα, τον είχα περπατήσει στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχα ήδη μάθει πολλά.

Τι καλό έμεινε, τι άσχημο ίσως έγινε; Ποιά τα συναισθήματα της ολοκλήρωσης του προεκλογικού αγώνα;

Είναι δύσκολη η μάχη του προσωπικού σταυρού. Απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεμνότητα. Απαιτεί σεβασμό σε όλους τους υποψηφίους και βέβαια σ’ αυτούς που κατεβαίνουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Οφείλουμε, άλλωστε, όλοι να βάζομε πάνω από το προσωπικό το κομματικό και πάνω από το κομματικό το εθνικό συμφέρον. Έτσι κινήθηκαν και έτσι θα συνεχίσω να κινούμαι.  

Πως κρίνετε το «κυνήγι του σταυρού», ως εμπειρία; Καλύτερο από τη δημοσιογραφία;

Το κυνήγι του σταυρού! Καμία σύγκριση, καμία σχέση με τη δημοσιογραφία. Με αγρότη που μαζεύει τους καρπούς των κόπων του θα παρομοίαζα την προσπάθεια αυτή. Ό,τι σπύρεις, θερίζεις. Οι συμπολίτες μας βαρέθηκαν το ψέμα και την υποκρισία, βαρέθηκαν τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις, βαρέθηκαν την έπαρση και την αλαζονεία. Απαιτούν σεβασμό, συναίσθηση ευθύνης, δουλειά. Απαιτούν όχι μόνο να μιλήσουμε, αλλά και να ακούμε. Αισθάνομαι λοιπόν ένας από αυτούς και έχω εμπιστοσύνη στην κρίση τους. 

Τι έχει πολύ ανάγκη ο νομός σας, για το οποίο θα παλέψετε στη Βουλή; Τι προτεραιότητες θα υπάρξουν;

Με βοήθεια από καθηγητές του Χαροκόπειου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του πρώην Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας κατήρτισα και παρουσίασα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020-2050» που στηρίζεται σε 5 άξονες. Ο  Νομός Καβάλας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, την Ενέργεια και ιδιαίτερα στα γεωθερμικά πεδία στις  περιοχές του Νέστου και του Παγγαίου, που αποτελούν ενεργειακούς «θησαυρούς» για το Νομό Καβάλας. Η αξιοποίησή τους μπορεί να συμβάλει ποικιλοτρόπως  στην αναβάθμιση της ζωής της τοπικής κοινωνίας.  Η δημιουργία θέσεων εργασίας  και οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στα γεωθερμικά πεδία παράγουν πλούτο, που θα διαμοιραστεί στο Νομό.  Παράλληλα, η αξιοποίηση της ενέργειας που παράγουν τα γεωθερμικά πεδία συμβάλλει καίρια σε περιβαλλοντικό επίπεδο, με δεδομένο πως η προστασία του φυσικού πλούτου θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον πανέμορφο Νομό μας.  Ήδη, η επένδυση στο πεδίο του Νέστου αποτελεί οδηγό  για τα οφέλη της γεωθερμίας στην κοινωνία και την οικονομία. Επιμένω ότι απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός, ρεαλισμός και ικανοί άνθρωποι για να μπορέσει ο Νομός Καβάλας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη.   Όχι για τους λίγους.  Για όλους τους πολίτες.  Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.  Ότι μπορούμε χάρη σε όλα όσα έχει να μας προσφέρει ο τόπος μας να καταστήσουμε την περιοχή μας αναπτυξιακό πυλώνα όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα,  αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εάν εκλεγείτε σε ποιόν τομέα θα θέλατε να αξιοποιηθείτε;

Η επιλογή των προσώπων στα οποία ο Πρωθυπουργός θα αναθέσει συγκεκριμένα καθήκοντα είναι αποκλειστικά δικό του προνόμιο. Από εκεί και πέρα ο αγώνας τώρα είναι για μια ισχυρή λαϊκή εντολή που θα κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό και τη Ν.Δ. κυβέρνηση. Όλα τα άλλα έπονται. Άλλωστε ο ίδιος ξέρει πολύ καλά και τι χρειάζεται και ποιος μπορεί να το κάνει. 

Τι Πρωθυπουργός πιστεύετε ότι θα είναι ο Μητσοτάκης εάν φυσικά έχει αυτοδυναμία;

Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν άνθρωπο που έχω τη χαρά και την τιμή να γνωρίζω 35 χρόνια η Ελλάδα μπορεί ν’ ανοίξει μια καινούργια σελίδα Ξέρω πολύ καλά ότι είναι καταρτισμένος, μεθοδικός και αποτελεσματικός. Δεν υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Δεν  πουλά  φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένα πράγματα και είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν πράξη όλα. Η δραστική μείωση της φορολογίας. Για να αναπνεύσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζόμενους και να μειωθεί η ανεργία. Η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες ποιοτικές, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Με τομές στο Κράτος ώστε να γίνει φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων.  Με παρεμβάσεις για την αύξηση της ρευστότητας που θα καταστεί κινητήριος δύναμη για τις επενδύσεις. Η τήρηση του νόμου και της τάξης θα ισχύσει  από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  Χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της. Και αναλαμβάνουμε ρητά τη δέσμευση αυτή. Εξάλλου, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε δυναμική ανάπτυξη σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Πατρίδα μας ξανά περήφανη. 

Πως σχολιάζετε τις τουρκικές προκλήσεις;

Ζούμε σε δύσκολους και ταραγμένους καιρούς. Η ευρύτερη γειτονιά μας διανύει φάση αστάθειας, αναταραχής, αβεβαιότητας. Η Κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη, αποδείχτηκε μικρή  μπροστά στις προκλήσεις. Αντί να αξιοποιήσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου έφερε την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών που αδικεί την Πατρίδα,  την Ιστορία, την εθνική μας κληρονομιά. Αντί να προειδοποιήσει τα Τίρανα πως ο δρόμος τους, για τη Ευρώπη περνά από εδώ ανέχτηκε την  αποθράσυνση της αλβανικής ηγεσίας που θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα της εκεί ελληνικής μειονότητας. Οι προκλήσεις των εξ’ Ανατολών γειτόνων μας  ξεπερνούν κάθε όριο. Οφείλουμε να τους στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα. Ναι στο διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ναι στη συνεργασία, αλλά με σεβασμό στα δίκαιά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε ούτε ίντσα από τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι προσδοκίες των πολιτών είναι μεγάλες. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα για να δει τις αλλαγές ο κόσμος στην τσέπη του;

Ζητούμε ισχυρή λαϊκή εντολή, για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο ακυβερνησίας που θα έσερνε τον τόπο σε κινδύνους εθνικής περιπέτειας. Και δεύτερο για να εφαρμόσουμε άμεσα και πλήρως το πρόγραμμά μας. Με αυτή την προϋπόθεση η Νέα Δημοκρατία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και ναι ο κόσμος θα δει απτά αποτελέσματα στην τσέπη του. Η μείωση στους φόρους θα ισχύσει στο ακέραιο και οι νέες επενδύσεις θα φέρουν χιλιάδες νέες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. 

Οι γυναίκες της οικογένειάς σας συμμετείχαν αυτήν την περίοδο στο τρέξιμο; Γκρίνιαξαν καθόλου ή όχι;

Είμαι ένας άνδρας που έχει μάθει να ζει με τη γυναίκα και τις κόρες του, για τη γυναίκα και τις κόρες του και από τη γυναίκα και τις κόρες του. Το δυσκολότερο κομμάτι της απόφασής μου να πολιτευτώ στην Καβάλα ήταν η απουσία τους κατά μεγάλα διαστήματα από τη ζωή μου. Η Νάνσυ, η Εβελίνα και η Κωνσταντίνα υπήρξαν από την πρώτη στιγμή τα στηρίγματά μου. Έχουν αποδεχτεί ότι είμαι αναγκασμένος να λείψω από κάποιες στιγμές της ζωής τους, γιατί σέβονται και μοιράζονται το πάθος μου να βοηθήσω τον τόπο μου, τον οποίο τα κορίτσια έχουν μάθει από πολύ μικρή ηλικία να αισθάνονται και δικό τους. Νοιώθουν οι ίδιες Καβαλιώτισες κι έτσι καταλαβαίνουν τη λατρεία μου για την πόλη, το νομό. Μάλιστα η Εβελίνα είναι από την πρώτη σχεδόν στιγμή της προεκλογικής περιόδου μαζί μου, ενώ η Νάνσυ και η Κωνσταντίνα περνούν τα μεγαλύτερα δυνατά διαστήματα στην Καβάλα, με δεδομένο ότι η μικρή μου ετοιμάζεται τώρα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Με ποιους παρέα θα δεις τα αποτελέσματα; Θα είστε στο Μοσχάτο ή στην Καβάλα;

Δεν τίθεται θέμα. Το Μοσχάτο είναι ο χώρος στον οποίο θα βρίσκεται πάντοτε ένα κομμάτι της καρδιάς μου. Στα γραφεία του κόμματος έχω ζήσει μερικά από τα εντονότερα συναισθήματα της πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Όμως τώρα πια το επίκεντρο της πολιτικής μου δραστηριότητας, η βάση μου, το σπίτι μου είναι η Καβάλα. Τον καρπό των κόπων μας θα δρέψουμε μαζί με την οικογένεια, τους συνεργάτες και τους πολιτικούς μου φίλους στο γραφείο μου στο κέντρο της Καβάλας.


Είναι έτοιμα τα τσιπουράκια σε περίπτωση νίκης;

Κατ’ αρχάς να πω ότι δεν ξέρω, αν είναι τυχαία η ερώτηση, αλλά το τσίπουρο, το κρασί και η ρετσίνα είναι τα αγαπημένα μου ποτά. Αυθεντικά, κλείνουν όλη την Ελλάδα μέσα τους. Τα αρώματα, το φως, το μόχθο των αγροτών μας. Όμως όχι, το βράδυ της νίκης -και αυτή είναι βέβαιη- δεν είναι για τσίπουρα. Η Κυριακή είναι μία αφετηρία. Η αφετηρία της επόμενης ημέρας, της Ελλάδας της ανάπτυξης, των ευκαιριών, της Ελλάδας του χαμόγελου. Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, απαιτείται πρώτα απ’ όλα πρόγραμμα και αυτό υπάρχει. Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την Ελλάδα του αύριο. Μετά όμως χρειάζεται δουλειά. Σκληρή δουλειά από όλους μας που θα φέρουμε το βάρος της ευθύνης της πραγματοποίησής του. Άρα η ημέρα της νίκης και οι επόμενες αυτής θα είναι γεμάτες δουλειά και όχι πανηγυρισμούς. Το πρώτο τσίπουρο θα το πιω με την πρώτη δεκάδα νέων παιδιών από αυτά που ξενιτεύτηκαν απελπισμένα και θα επιστρέψουν στην πατρίδα χαμογελαστά, γιατί θα βλέπουν το μέλλον τους εδώ.