Στην εφημερίδα «Financial and Market Voice» και τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Μαραθιά

Πως ερμηνεύετε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών; Το περιμένατε;

Συνυπολογίζοντας τις δημοσκοπήσεις, αλλά και το κλίμα που εισέπραττα στις καθημερινές επαφές με τον κόσμο, είχα πει πως θα τρίβουν τα μάτια τους. Πετύχαμε μια σημαντική στρατηγική νίκη, προάγγελο της πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος και πιστεύω πως θα πετύχουμε στις 7 Ιουλίου. Και είναι στρατηγική η νίκη για τέσσερις λόγους: Πρώτον η διαφορά 9,5 μονάδων που πετύχαμε στις ευρωεκλογές είναι πρωτοφανής. Είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τη νίκη στις ευρωεκλογές του 2004, που ακολούθησαν ωστόσο την μεγάλη νίκη του Κώστα Καραμανλή στις εθνικές εκλογές. Δεύτερον, είναι η πρώτη φορά που μια κάλπη προκαλεί άμεσες πολιτικές εξελίξεις, αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Τρίτον, δημιουργεί ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες για τη Νέα Δημοκρατία η οποία εισέρχεται στη μάχη των βουλευτικών εκλογών με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Τέταρτον, επιβεβαίωσε την ορθότητα της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποφύγει την πόλωση που επιδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζοντας ότι μπορούσε έτσι να πετύχει συσπείρωση των προδομένων ψηφοφόρων του. 

Πιστεύετε ότι πλέον ότι η αυτοδυναμία είναι κοντά στις εθνικές εκλογές; Το «φαινόμενο» Βελόπουλος σας ανησυχεί;

Έχουμε ήδη πατήσει το κατώφλι της αυτοδυναμίας και ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός. Τονίζω μάλιστα ότι ο στόχος αυτός δεν είναι απλά και μόνο κομματικός, αλλά εθνικός. Η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να χάνει τον καιρό της. Χρειάζεται μια ισχυρή, σταθερή και αποτελεσματική Κυβέρνηση, αποφασισμένη να κινηθεί με σχέδιο, πρόγραμμα και όραμα για την Ελλάδα που θέλουμε, που αξίζουμε και μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί. Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συγκροτήσει μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και να είστε βέβαιοι πως αυτό θα πράξει. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες χωρίς να ρωτούμε τι ψήφισαν στο παρελθόν. Μόνη έγνοια μας είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες.

Διαφορετικά, ποιο σενάριο εκτιμάτε ότι είναι πιο κοντά σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει, εδώ και πολύ καιρό, ότι ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας, θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις. Άλλα σενάρια τη στιγμή αυτή δεν υπάρχουν.

Είστε σύμβουλος επικοινωνίας του Κυρ. Μητσοτάκη και ένας εκ των στενότερων και διαχρονικών στενών του συνεργατών. Τι θα τον συμβουλεύατε ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι η στρατηγική που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δικαιωθεί. Είναι λοιπόν δεδομένη η στρατηγική μας και δεν αλλάζει. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Συνεχίζουμε σταθερά, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, μετριοπάθεια. Με ευθύνη, αλήθεια, ειλικρίνεια.  Στο διάστημα που απομένει, θα εξηγήσουμε όσο καλύτερα γίνεται το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα που αξίζουμε. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές, δεν θα μπούμε στο παιχνίδι της πόλωσης και του φανατισμού. 

Το κυβερνών κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) σας κατηγορεί για πρόγραμμα βγαλμένο από τα συρτάρια του Δ.Ν.Τ. Πως το σχολιάζετε; Συνδυάζονται «νεοφιλελεύθερες» λογικές και «λαϊκό» πρόγραμμα στα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής;

Αντιμετωπίσαμε στο διάστημα που πέρασε μια καλά συντονισμένη απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώσει τις θέσεις μας για να εξαπατήσει τους πολίτες. Παρακολουθήσαμε την απόπειρά του να εξαγοράσει τις ψήφους των συνταξιούχων. Παρακολουθήσαμε απόπειρες πόλωσης, φανατισμού και διχασμού των Ελλήνων. Απέτυχαν παταγωδώς. Αποδείξαμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη στασιμότητα, δεν δεχόμαστε τη φοροσφαγή, αλλά και δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανένα. 

Ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν κρύβουν μια «ρεβανσιστική»  διάθεση με αφορμή υποθέσεις Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι μόνο. Ποια είναι η θέση σας; 

Ρεβανσισμός δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση για κανένα ζήτημα. Δεν πρόκειται να αντιγράψουμε πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες ωστόσο θα μάθουν την αλήθεια για όσες σκευωρίες αποτόλμησε η Κυβέρνηση και το παρακράτος που έστησε.