Στην εφημερίδα «Kontra» και τη δημοσιογράφο κυρία Σοφία Λιάκου
Χαρακτηρίζετε το σκάνδαλο της Novartis εκτός από οικονομικό και πολιτικό. Πώς προκύπτει ότι πρόκειται για σκευωρία;
Μία υπόθεση, η οποία εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα, πρώην υπουργούς, πρώην πρωθυπουργούς χωρίς ενδείξεις ή αποδείξεις ενοχής. Μία υπόθεση η οποία «κρεμά στα μανταλάκια» υπολήψεις κορυφαίων λειτουργών του δημόσιου βίου. Μία υπόθεση, η οποία, εξαντλείται στη θεατρικότητα του στησίματος των καλπών στη Βουλή. Η υπόθεση Novartis - με όποιο τρόπο και αν ξεκίνησε - εξελίχθηκε σίγουρα σε ξεκάθαρη πολιτική σκευωρία. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει η Δικαιοσύνη να έχει την απόλυτη θεσμική υποχρέωση για όλες τις πιθανές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να πούμε ότι το νέο ήθος που θέλουμε να φέρουμε στην πολιτική ζωή του τόπου δεν είναι μία διαιώνιση πολιτικής βεντέτας απέναντι στον τέως πρωθυπουργό. Κάτι τέτοιο θα τραυμάτιζε την πολιτική ζωή του τόπου και θα αποπροσανατόλιζε από τα πραγματικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της χώρας.
Τι λέτε για τις αντιδράσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά;
Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι οι όποιες αντιδράσεις προέρχονται από εκείνους που αισθάνονται ότι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Και αυτό το λέω γιατί με τις αλλαγές στα εργασιακά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη και τα εργασιακά αντιμετωπίζονται ως ωθητήρας ανάπτυξης. Και αυτό γιατί όπως πολύ σύντομα θα δει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, οι ρυθμίσεις στα εργασιακά στοχεύουν στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Και σε αυτό το πλαίσιο η προστασία του εργαζομένου είναι μείζονος σημασίας. Αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να διανοηθεί να πει όχι σε «μαύρο» μητρώο εργοδοτών, σε αύξηση της αμοιβής για υπερωρίες και σε επιβολή προστίμων για την αδήλωτη εργασία; Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία όρων για νέες ευκαιρίες πλήρους, προστατευμένης και καλο αμοιβόμενης εργασίας;
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εποικοδομητική αντιπολίτευση. Θεωρείτε ειλικρινή τη δήλωση;
Οφείλω να σας πω ότι αυτή η δήλωση με εξέπληξε θετικά. Κάτι τέτοιο, θα ήταν μία εξαιρετικά καλή είδηση για το πολιτικό μας σύστημα και για τη χώρα γενικότερα. Πολύ θα ήθελα να τον πιστέψω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είχε βαλθεί να μας πείσει για το ακριβώς αντίθετο. Ας περιμένουμε να δούμε εάν θα συνεχίζει να μας εκπλήττει θετικά.
Το μεταναστευτικό τελικά αποδείχθηκε ότι είναι μείζον πρόβλημα. Μήπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά και η κριτική σας είναι υπερβολική;
Η αλήθεια είναι ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι μονοσήμαντο, είναι πολυπαραγοντικό. Αυτό που μέχρι στιγμής είναι το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εικόνες που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν σίγουρα δεν μας κάνουν καθόλου υπερήφανους ως πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρει την ευθύνη ακέραιη. Οι «Ειδομένες» και οι «Μόριες» είναι δημιούργημα ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει. Η πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης σε σχέση με το μεταναστευτικό απλά χαρακτηριζόταν από μία οριζόντια ανικανότητα και από μια ιδεοληπτική υποκρισία. Αφενός προσέφεραν απάνθρωπες συνθήκες σε εκείνους για τους οποίους ιδεολογικά «κόπτονταν», ενώ αφετέρου τίναξαν στον αέρα τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα καλούμαστε να εφαρμόσουμε τον πολιτικό μας δυναμισμό αναφορικά με συγκεκριμένα μέτρα για την αυστηρότερη επιτήρηση των συνόρων με τεχνικά μέσα προηγμένης τεχνολογία κάτι που έμενε ανενεργό μέχρι σήμερα. Καλούμαστε να φροντίσουμε να «αποσυμπιεστούν» οι τοπικές κοινωνίες που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα. Να προβούμε σε ένα σχεδιασμό αναφορικά με τα ανενεργά στρατόπεδα σε ολόκληρη τη χώρα με τρόπο που δεν θα μεταθέτει απλά το πρόβλημα αλλού. Για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στη διαχείρισή μας οφείλουμε να μπορέσουμε επιτέλους να βάλουμε το αποτύπωμα του ανθρωπισμού μας έντονο για όλους. Τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες είμαστε πρωτίστως υπόλογοι.
Η κυβέρνησή σας θέλει να μειώσει τους φόρους. Αισιοδοξείτε ότι θα καταφέρετε να ανακάμψει η οικονομία και να βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη;
Η μείωση φόρων δεν είναι κάτι που έχουμε απλά εξαγγείλει προεκλογικά. Μην ξεχνάτε ότι η μείωση φόρων έχει ήδη ξεκινήσει, με την θεσμοθετημένη πλέον, μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το ζήσαμε όλοι οι Έλληνες πολίτες αυτό, άλλωστε, όταν πρόσφατα λάβαμε τα σχετικά ειδοποιητήρια. Από εκεί και πέρα αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ήταν, αν θέλετε, η απτή απόδειξη του συμβολαίου συνέπειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Κυβέρνησής του, με τον Ελληνικό λαό. Και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Η μείωση φόρων είναι στο DNA αυτής της Κυβέρνησης. Όχι από κάποιου είδους ιδεοληψία, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι ο τρόπος ανάταξης της οικονομίας. Αυτός είναι ο τρόπος να «αναπνεύσει» ο Έλληνας πολίτης. Να πάρει οξυγόνο. Αυτός είναι ο τρόπος να ξεκλειδώσουμε τη δημιουργική δυναμική της μεσαίας τάξης – η οποία και κυνηγήθηκε σκαιά από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και τέλος, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να αποδείξουμε την ελκυστικότητα της οικονομίας μας για επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Φοβάστε περισσότερη ένταση στα Ελληνοτουρκικά;
Δυστυχώς, αυτό που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια ως ένα μείγμα φαινομενικά παροδικής νευρικότητας και τάσης αναθεωρητισμού από την γείτονα χώρα φαίνεται να παγιώνεται σε μια νέα δομική κατάσταση για την Τουρκία. Θα το ζούμε αυτό από εδώ και πέρα, Η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και η ανυπαρξία της στον ενεργειακό σχεδιασμό του σύντομου μέλλοντος ερμηνεύει τη στάση της. Ασφαλώς, και αυτό οφείλει να γίνει το διπλωματικό όπλο της Ελλάδας. Η σε βάθος ενίσχυση των σχέσεων με τους δομικούς μας συμμάχους είναι η απάντηση. Και ασφαλώς, μαζί με αυτή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μαζί με την εγρήγορση αποτελούν μείζονες στρατηγικές επιλογές στη δεδομένη συγκυρία.
Ζητάτε προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Γιατί στοχοποιείται μόνο αυτόν και διαχωρίζεται τον κ. Τσίπρα που σας είχε κατηγορήσει όταν ήσασταν αξιωματική αντιπολίτευση;
Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών μόνο και μόνο για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη, όπως με ανευθυνότητα έπραξε η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα, κυρία Λιάκου, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εάν κατά το στάδιο της έρευνας της υπόθεσης από τη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη προκύψουν στοιχεία και για άλλα επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση, προφανώς το κατηγορητήριο μπορεί να επεκτεθεί.