Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ενήμερος» και το δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Τζιπιζίδη

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο περιλαμβάνει 360 έργα με προϋπολογισμό 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποια η άποψή σας για το εν λόγω πρόγραμμα και τι πιστεύετε ότι θα κερδίσει η Π.Ε. Καβάλας;

Οι πολύ σημαντικές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αποτυπώνουν το όραμα της Κυβέρνησης για την Περιφέρειά μας, με εξασφαλισμένους πόρους και με στόχο την αξιοποίηση της σπουδαίας γεωστρατηγικής θέσης της περιοχής και φυσικά και της Π.Ε. Καβάλας.

Τα έργα προς υλοποίηση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητα, τη βελτίωση της άρδευσης καλλιεργήσιμων περιοχών, για την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, τη βελτίωση συνοριακών διαβάσεων και την ασφάλεια.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο χαρτοφυλάκιο των σιδηροδρομικών υποδομών περιλαμβάνεται, ανάμεσα στα άλλα, η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής 206 χλμ. στο Τμήμα Θεσσαλονίκη – Τοξότες, η οποία θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα και ταυτόχρονα θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης µε το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης.

Για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας προβλέπεται η κατασκευή του τμήματος Άγιος Αθανάσιος – Α/Κ Κρηνίδων επί του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Σέρρες – Δράμα – Καβάλα.

Στο μέτωπο της ενέργειας, αναπτύσσονται νέα δίκτυα φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια, τα οποία θα καλύψουν έξι πόλεις, μεταξύ των οποίων, και την Καβάλα.

Για τη δημόσια Υγεία έχουν προϋπολογιστεί 143,8 εκατ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση των νοσοκομείων της Περιφέρειας και των Κέντρων Υγείας.

Στον τομέα του Πολιτισμού υπάρχουν παρεμβάσεις ύψους 80,8 εκατ. ευρώ πρωτίστως για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων, ενώ σε ό,τι αφορά την Παιδεία, έχουν ενταχθεί έργα ύψους 71,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων και κτηρίων του πανεπιστημίου, την ενίσχυση της έρευνας και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαπιστώνουμε ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια σημαντική διαφορά από 6,9% μέχρι 8,9% από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πόσο πιο εφικτός θεωρείτε ότι είναι ο στόχος που έχει θέσει το κόμμα σας για την επίτευξη αυτοδυναμίας;

Οι Ελληνίδες και Έλληνες θέλουν να συνεχίσουν να ζουν σε μία χώρα με ευπρέπεια, αξιοπρέπεια και εθνική αυτοπεποίθηση. Και ξέρουν ότι αυτό το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος, περισσότερο παρά ποτέ, είναι σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Συγκρίνουν και κρίνουν και γι’ αυτό θα δώσουν στην κάλπη την ίδια απάντηση που έδωσε την περασμένη Παρασκευή η Βουλή: ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή, για αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Η επίτευξη αυτοδυναμίας της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης παράταξης είναι απόλυτα εφικτή.

 

Η Βουλή καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποκλοπών. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης διερωτήθηκε «τι φοβάται η κυβέρνηση και δεν καλεί μια ανεξάρτητη αρχή; Γιατί αρνείται η Νέα Δημοκρατία να ενημερώσει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας»; Ποια είναι η δική σας απάντηση;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε από το βήμα του Κοινοβουλίου τη σημερινή εικόνα της Ελλάδας και προχώρησε σε σύγκριση των πεπραγμένων της Κυβέρνησής του με τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τοποθετήθηκε με παρρησία στα ζητήματα που εγείρονται όσον αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων και στηλίτευσε την στάση του Αλ. Τσίπρα και την εκ μέρους του εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στήσει μία ακόμα κατασκοπευτική ιστορία στα μέτρα του: σκηνοθετώντας τάχα αποκαλύψεις, οι οποίες  έγιναν πρώτα με διαρροές στοιχείων στα δικά του φιλικά Μέσα, ώστε στη συνέχεια να παρουσιαστούν ως επιβεβαίωση των δικών του ισχυρισμών. Αξιοποιώντας κάποιες σπασμωδικές, λανθασμένες, κατά την άποψή μας, ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής.

Η Κυβέρνηση, από τον Αύγουστο  πήρε  καθαρή θέση στο ζήτημα των επισυνδέσεων: Απέδωσε αμέσως πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης της ΕΥΠ. Παράλληλα, στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων Αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

Προφανώς και δεν ισχύει ότι αρνούμαστε να ενημερώσει ο επικεφαλής της Αρχής την Επιτροπή της Βουλής, ωστόσο απαιτούμε την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία αγνοήθηκε εν προκειμένω.

 

''Εκπέμπουμε missing alert'' τονίζει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία για τον κ. Τσίπρα, καλώντας τον επιτακτικά να απαντήσει στα ερωτήματα για τα όσα έχει καταθέσει η πρώην γραμματέας του κ. Καλογρίτσα. Ποιο είναι το σχόλιο σας για τη συγκεκριμένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας;

Τα στοιχεία που κατατίθενται στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζεται ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς για το στημένο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών του 2016 είναι καταπέλτης, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για το ΣΥΡΙΖΑ συνολικά και βεβαίως τον αρχηγό του Αλ. Τσίπρα. Αφορούν άλλωστε  επώνυμες μαρτυρίες για «μαύρο» χρήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, SMS Νίκου Παππά με τα οποία μοίραζε τα ποσοστά συμμετοχών καναλαρχών στο Syriza Channel, καθώς και σελίδες από το ημερολόγιο της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα για συναντήσεις του επιχειρηματία με τον κ. Παππά και τον Κύπριο δικηγόρο.

Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να παραμένει βουβός μπροστά στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, με τα κρίσιμα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα: Ποιοι ήταν οι παραλήπτες των βαλιτσών που καταγγέλλονται; Δρούσε αυτοβούλως ο κ. Παππάς ή κατ’ εντολήν Τσίπρα; Τι υπηρεσίες προσέφερε ο κ. Αρτεμίου στον κ. Παππά και στο Μαξίμου στο οποίο μπαινόβγαινε με σακούλες; Αν όλες οι καταγγελίες ετών που γεννούν τα παραπάνω ερωτήματα είναι ψευδείς, γιατί κανείς δεν έχει μηνύσει τον κ. Καλογρίτσα;

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί!

 

Όσον αφορά το θέμα του μεταναστευτικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι αντίθετος με τον φράχτη στον Έβρο. Επίσης τον καλεί να ζητήσει συγγνώμη για την υπόθεση της ''νεκρής Μαρίας''. Πως σχολιάζετε την στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα;

Ενώ η πλεκτάνη στον Έβρο με την υπόθεση των 38 μεταναστών και το δήθεν νεκρό παιδί που στήθηκε σε βάρος της χώρας μας έχει ήδη καταρρεύσει, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που συνέπραξαν στον διασυρμό της χώρας, παραμένουν αμετανόητοι. Αρνούνται να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και επιμένουν στα ίδια. Συνεχίζουν μάλιστα την ίδια πρακτική ακόμα και τώρα που η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που συνέπραξε στην ανάδειξη της υπόθεσης αναγνώρισε το λάθος της, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που δημοσίευσε σειρά ανακριβειών απέσυρε τα σχετικά άρθρα και Σύρος πρόσφυγας που ήταν στην ομάδα των μεταναστών στον Έβρο αποκαλύπτει λεπτομέρειες της πλεκτάνης.

Ο κ. Τσίπρας είναι είτε αφελής είτε επικίνδυνος, όταν αδιαφορεί συνειδητά για το εθνικό συμφέρον πάνω στη μανία του να υπονομεύσει την Κυβέρνηση. Δεν μπορεί όμως ακόμα και σήμερα στελέχη του να ισχυρίζονται ότι ο αποτρεπτικός φράχτης στον Έβρο παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγουν διαρκώς fake news διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υπόπτου προέλευσης κατά των ελληνικών δυνάμεων που σώζουν κάθε μέρα ζωές και στην ξηρά αλλά πρωτίστως στη θάλασσα. Και προστατεύουν ταυτόχρονα και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Άραγε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γκρεμίσει τον φράχτη τον οποίο φτιάξαμε και θα συνεχίσει να κατασκευάζει τον φράχτη τον οποίο έχουμε δρομολογήσει για να προστατεύουμε τα σύνορά μας;

 

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε από το Νταβός ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία». Αντίθετα ο κ. Ερντογάν δήλωσε, «Μητσοτάκη, αν κάνεις λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι!». Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο, με δεδομένο ότι οι δυο χώρες θα έχουν εκλογές σχεδόν την ίδια περίοδο;

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική ηγεσία στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Οι θέσεις μας είναι σταθερές, ξεκάθαρες και απόλυτα ισχυρές. Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από κανέναν και με κανένα τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του απρόβλεπτου γείτονα, αν και θεωρώ πως δύσκολα θα συμβεί ένα θερμό επεισόδιο, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο. Εκτίμησή μας είναι ότι μετά τις εκλογές,  υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση και να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, χωρίς προκλήσεις και απειλές.

 

Από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το market pass. Θα δώσει λύση στα ελληνικά νοικοκυριά; Τι απαντάτε στα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση;

Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία και φυσικά και την Κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού που έχουμε δει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Η κάρτα αγορών μπαίνει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο μήνα, με το συνολικό κόστος της δράσης να ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια, τα οποία προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων που έχουν τα διυλιστήρια.

Η ενίσχυση θα ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Οι πρώτες πιστώσεις θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου για όσους πολίτες κάνουν την αίτησή τους έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Είναι μια βαθιά ανάσα, όχι βέβαια η λύση στο πρόβλημα. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής.

Δυστυχώς και εδώ, η αντιπολίτευση -και δη η αξιωματική- επιμένει να πολιτεύεται με μικροκομματικά κριτήρια. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στο συγκεκριμένο μέτρο, παραμένοντας για πολλοστή φορά απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας. 

 

Μετά από πολλά χρόνια οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις της τάξης του 7,75%. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Μετά από 12 χρόνια, οι συνταξιούχοι -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- βλέπουν αυτές τις μέρες στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μπαίνουν αυξημένες οι συντάξεις τους. Πρόκειται για αύξηση του 7,75% που βλέπουν πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι. Αλλά και η προσωπική διαφορά διορθώνεται.

Αν η αυξημένη σύνταξη συνδυαστεί με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ τον προηγούμενο μήνα και την καταβολή της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση, ωφελείται συνολικά το 95% των συνταξιούχων. Με τις παραπάνω αυξήσεις, ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει μια επιπλέον σύνταξη μέσα στο 2023.

Το υποσχεθήκαμε και το κάνουμε πράξη. Προτιμούμε τα έργα παρά τα «κούφια» λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις αυτών που, ως Κυβέρνηση, προχώρησαν σε 17 αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων με τον καταστροφικό νόμο Κατρούγκαλου και άλλες αρνητικές παρεμβάσεις.