Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΟΣ» και το δημοσιογράφο κ. Δ. Τσιπιζίδη

 

 

Όλες οι δημοσκοπήσεις, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κρατάει το υψηλό ποσοστό της, ενώ παράλληλα προκύπτει και επτακομματική Βουλή. Θεωρείτε ότι υφίσταται το ενδεχόμενο, έστω και οριακά, να μην καταφέρει τελικά η Νέα Δημοκρατία να πάρει την αυτοδυναμία;

 

Κύριε Τσιπιζίδη, τίποτα δεν έχει κριθεί. Η κάλπη το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι πάλι άδεια. Ξεκινάμε από την αρχή και ο στόχος είναι ένας: Ακόμα υψηλότερα ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία παντού στην Ελλάδα. Πρέπει όλες και όλοι να πάμε να ψηφίσουμε, λαμβάνοντας υπόψιν και το ότι, αν έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, θα ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη μέρα των εκλογών η χώρα θα έχει μια σταθερή Κυβέρνηση, με ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η σταθερή Κυβέρνηση είναι προϋπόθεση ευημερίας για την ελληνική κοινωνία. Η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας θα μας λύσει τα χέρια προκειμένου  να  προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχουμε δεσμευτεί. Αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε.

 

Το τελευταίο διάστημα το κόμμα σας κατηγορεί συνεχώς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το θέμα της φορολογίας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

 

Είναι εντυπωσιακό ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να πήραν το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και με δηλώσεις των στελεχών τους  για νέους φόρους.
Μετά την αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Κατρούγκαλο, ακολούθησε  το ΠΑΣΟΚ που, με δηλώσεις των υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κ. Δουδωνή και κυρίας Χρονοπούλου, καθώς και του κ. Παραστατίδη αποκάλυψε τα επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια:
Την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.
Μέτρα που αναγκάστηκε να ομολογήσει στη συνέχεια και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ. Τελικά, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν να κατάλαβαν ότι στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, αλλά και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία.

 

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από την άλλη κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για μη κοστολόγηση του προγράμματός της. Ποια είναι η θέση σας επί του θέματος;

 

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα έχει την επίσημη σφραγίδα των αρμόδιων αρχών κι έχει αναλυτική κοστολόγηση για κάθε μέτρο και το έχουμε δημοσιοποιήσει στην κάθε του λεπτομέρεια. Είναι λοιπόν πλήρως κοστολογημένο στα 9,1 δις την τετραετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα το απέφευγε παρότι τον καλούσαμε επίμονα πριν από τις εκλογές. Ας το κάνει έστω και τώρα και να μην βρει διάφορα προσχήματα για να μην αποκαλυφθούν όσα ανέφικτα υπόσχεται.

 

Ποιο είναι το σχόλιό σας για το ζήτημα που άνοιξε με την καταγγελία του Κ. Μητσοτάκη για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Π.Ε. Ροδόπης;

 

Είναι γεγονός ότι στη Θράκη ακούστηκαν καταγγελίες για έξωθεν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία. Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Είναι ανεπίτρεπτο μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που  αναφέρονται στο τουρκικό Προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε ασφαλώς για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα.

 

Πόσο χρήσιμο θεωρείτε ότι θα ήταν ένα debate ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου;

 

Η Νέα Δημοκρατία είχε πει εξαρχής ότι σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα μπορούσαμε δούμε και ένα debate των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας. Το αποτέλεσμα όμως της 21ης Μαΐου ανέτρεψε τα δεδομένα. Δεν υπάρχει, όμως, πλέον, αυτό το περιβάλλον, με διπλάσιο ποσοστό στην κάλπη σε σχέση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Τα debate είναι χρήσιμα, ο διάλογος είναι απαραίτητος σε μία δημοκρατία, και πρέπει πριν από τις εκλογές τα κόμματα να θέτουν με ειλικρίνεια τα προγράμματά τους. Ωστόσο αυτή η συζήτηση έγινε και ο λαός με μεγάλη ωριμότητα έστειλε το μήνυμα, ανεξάρτητα αν κάποιοι εξακολουθούν να μην θέλουν να το λάβουν.

 

Πως σχολιάζετε την δήλωση του Γιώργου Τσίπρα για επαναφορά της απλής αναλογικής από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χωρίς να αποκαλύπτει όμως το πότε θα γίνει αυτό;

 

Η συγκεκριμένη δήλωση δείχνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται ακόμη και τώρα να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Δείχνουν να μην αντιλήφθηκαν τίποτα από τη θέσπιση ενός εκλογικού συστήματος, που τους οδήγησε ακόμη και πριν από τις εκλογές να μην έχουν πρόταση διακυβέρνησης και άλλαζαν θέση κάθε δύο ημέρες. Οι υπαίτιοι για το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει, ήδη, ισχυρή κυβέρνηση- αφού με το εκλογικό σύστημα που ίσχυε πριν από την απλή αναλογική ή με το σημερινό, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας της έδινε άνετη αυτοδυναμία- επαναφέρουν στο τραπέζι το εκλογικό σύστημα που απορρίφθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο από τους πολίτες στις 21 Μαΐου. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ούτε μαθητευόμενους μάγους, ούτε ιδεοληπτικές εμμονές. Η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις, σταθερότητα και προοπτική, τις οποίες εγγυώνται μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι βασική επιδίωξη του Κ. Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού. Τι λέτε εσείς γι' αυτό;

 

Δυστυχώς και σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι σωρεία fake news από την αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει όσα ανυπόστατα ισχυριζόταν και πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
Αν πιστεύει κάποιος ότι μπορεί, κάνοντας τα ίδια πράγματα που τον οδήγησαν στο 20%, να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα είναι ο ορισμός της παράνοιας. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού.

Με την υπαγωγή του ελέγχου του νερού σε Ρυθμιστική Αρχή, θωρακίζεται κυρίως η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού, όχι μόνο ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής των αντίστοιχων δημοσίων - δημοτικών επιχειρήσεων. Πρόθεσή μας είναι να καθιερωθεί ένας ενιαίος και αποτελεσματικός οργανισμός που θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων ελέγχου και εποπτείας των δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με μοναδικό σκοπό τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και της υψηλής ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών ακόμη και στον τελευταίο κάτοικο της Ελλάδος, και μάλιστα σε προσιτές τιμές.

 

Ποιο είναι το σχόλιο σας για το κόμμα Νίκη και πως εξηγείτε την δυναμική του στη Βόρεια Ελλάδα;

 

Όπως έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και ενίσχυσε τη θέση της Ελλάδος, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις συμμαχίες μας. Άρα κάποιος ο οποίος έχει πατριωτικές ευαισθησίες εκτιμούμε ότι αισθάνεται άνετα με τη Νέα Δημοκρατία.
Από την άλλη, είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία εργαλειοποιούν το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών, προκειμένου να υπηρετήσουν άλλες, κρυφές πολιτικές ατζέντες, ενώ προβάλλουν δήθεν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων.
Οι θέσεις που εκφράζει είναι σκοταδιστικές και μας γυρνούν σε άλλες εποχές. Είναι θέσεις που σπέρνουν τη μισαλλοδοξία, που δηλητηριάζουν τους πολίτες.  Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, ότι η Εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει τελείως μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση, ήταν αυτονόητη και πρέπει να ληφθεί υπόψη πάρα πολύ σοβαρά.

 

Επίσης, καλά θα κάνουν όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν το συγκεκριμένο κόμμα να μπουν και να διαβάσουν το πρόγραμμά του. Διότι μόνο έτσι θα καταλάβουν τα ψέματα που λέει και τις ουτοπικές θέσεις που εκφράζει. Ένα παράδειγμα. Στις θέσεις του για την οικονομία διατυπώνει τη θέση ότι «όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προσλαμβάνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ειδικό καθεστώς αυξημένων κρατήσεων, ώστε να υπάρξει υποχρεωτική μακροχρόνια εξυπηρέτηση του δανείου». Συγγνώμη, αλλά αυτό και άλλα πολλά που έχει το κόμμα στο πρόγραμμά του είναι σαχλαμάρες. Πιστεύω, λοιπόν, επειδή ο ελληνικός λαός είναι ευφυής αν μπει και διαβάσει με προσοχή το πρόγραμμά του, ακόμη και όσοι το ψήφισαν τον περασμένο Μάιο δεν θα το κάνουν στις 25 Ιουνίου.

 

Σημαντική είναι η πτώση του πληθωρισμού για έναν ακόμη μήνα στη χώρα μας. Σε πτώση μετά από μήνες φαίνεται και ο δείκτης τροφίμων, ωστόσο η ακρίβεια είναι ακόμη εδώ. Θεωρείτε ότι θα δούμε εξομάλυνση της κατάστασης τους επόμενους μήνες;

 

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα παραμένουν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία, το οποίο βεβαίως, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο, είναι εμφανώς πανευρωπαϊκό και όχι εθνικό. Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι σαφώς καλύτερες σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα (9,6%) ανάμεσα στα 20 κράτη - μέλη του ευρώ. Στην Ισπανία, τη χώρα -υπόδειγμα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όπου ο Φ.Π.Α. σε διάφορα είδη διατροφής έχει μειωθεί ή μηδενιστεί, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Απρίλιο μετρήθηκαν στο 12,4%, αρκετά υψηλότερες από ό,τι στη χώρα μας. Στην πράξη δηλαδή κατέρρευσε το «ισπανικό μοντέλο» για την ακρίβεια και η Κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos αναγκάστηκε μόλις προχθές να προσφύγει στις κάλπες, αφήνοντας εκτεθειμένους τους Έλληνες θαυμαστές της. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι πίσω μας. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε τους ελέγχους στην αγορά για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, ενώ βασικό μέλημα της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον επανεκλεγεί, θα είναι η συνέχιση της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών. Είναι βασική παράμετρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας.

 

Τέλος, πως κινείστε και πως θα κινηθείτε γενικότερα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου; Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα σπεύσουν και πάλι στις κάλπες ή μήπως θα προτιμήσουν την αποχή;

 

Όπως και όλα τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, έτσι και αυτήν την περίοδο συνεχίζω τις επαφές μου με τους πολίτες, στους δήμους και τα χωριά του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Το στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κερδηθεί και αυτό τονίζω σε κάθε ευκαιρία στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες. Η κάθε εκλογική διαδικασία είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι επιθυμούν να συνεχιστεί η πορεία της χώρας προς τα εμπρός. Γι’ αυτό ούτε σκέψη για αποχή ή οποιαδήποτε χαμένη ψήφο σε μικρότερα κόμματα. Και την 25η Ιουνίου ψηφίζουμε για Κυβέρνηση και είμαι βέβαιος ότι αυτή θα είναι και πάλι η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.