Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΟΣ» και το δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Τσιπιζίδη

Μεγάλη ''βουτιά'' στο 9,8% κατέγραψε ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο στην χώρα μας. Πως σχολιάζετε αυτήν την εξέλιξη; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση του;

Η μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρείται είναι φυσικά ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, όμως δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει για πληθωρισμό τέτοιων μεγεθών, που -σημειωτέον- ‘’κτυπά’’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην Ευρωζώνη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του αναμφίβολα δοκιμάζουν τα νοικοκυριά.

Επιβάλλεται να ενταθούν οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή το φυσικό αέριο και σε αυτό επικεντρώνονται οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες.

Προσδοκώ ότι όλοι -και αναφέρομαι κυρίως στις Βρυξέλλες και κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ακόμα μένουν απλοί παρατηρητές- θα συνειδητοποιήσουν εμπράκτως το πρόβλημα και θα αποφασιστούν άμεσες παρεμβάσεις.


Ποιο είναι το σχόλιο σας γενικότερα για την οικονομία και τις δυσκολίες που ακολουθούν τους επόμενους μήνες; Υπάρχει χώρος για περισσότερα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες;

Εν μέσω αυτής της ‘’τρικυμίας’’, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι παρεμβαίνει αποτελεσματικά. Ασκεί συνετή οικονομική πολιτική, καταγράφει τα προβλήματα, σταθμίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην κοινωνία και ιδίως στους πιο αδύναμους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω πράγματα και δεν τα κάνουμε, ότι δηλαδή υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες. Αυτό είναι κορυφαία υποκρισία και ακραία μορφή λαϊκισμού. Ό,τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει, η Κυβέρνηση το αξιοποιεί για να στέκεται στο πλευρό των πολιτών.

Τη στιγμή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Πρόκειται για μέτρα άμεσου χαρακτήρα που μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή, καθώς και σε μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την 1η του χρόνου.

Συνολικά 57 δισ. ευρώ, 43 δισ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 14 δισ. ευρώ μέχρι τώρα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, έχουν δοθεί για να στηρίξουν θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εισοδήματα.

Και οι επόμενοι μήνες, σε παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό επίπεδο, θα είναι δύσκολοι. Ωστόσο, όσο χρειαστεί, η Κυβέρνηση θα βρίσκεται εδώ, δίπλα στην κοινωνία, με όποια επιπλέον μέτρα στήριξης απαιτηθούν. Κανείς δεν θα μείνει μόνος του και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.

 

Το ''καλάθι του νοικοκυριού'' θα δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες επισκεπτόμενοι τα σούπερ μάρκετ;

Αν και κάποιοι με αντιπολιτευτικό μένος επιχείρησαν να το χλευάσουν, το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα ακόμη «όπλο» στον αγώνα καταπολέμησης της ακρίβειας και αντιμετώπισης των δυσκολιών της καθημερινότητας. Στόχος είναι αφενός να υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, απολύτως απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό, που θα δίνει τη δυνατότητα για φθηνότερες επιλογές στον καταναλωτή και αφετέρου να παρακινηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Την περασμένη Τετάρτη συμπληρώθηκε μια εβδομάδα από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά, καθώς παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις μείωση τιμών και σε άλλες προσθήκη επιπλέον προϊόντων πέραν των προβλεπόμενων. Σε πάνω από 350 προϊόντα από τα 850 -όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων- υπήρξαν σοβαρές μειώσεις τιμής κατά την τελευταία εβδομάδα.

Και βέβαια δεν είναι το μόνο μέτρο, καθώς έχουν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και ο συστηματικός έλεγχος αποθεμάτων.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολεί την πολιτική σκηνή η υπόθεση Πάτση. Ποια είναι η θέση σας και αν πιστεύετε ότι η υπόθεση αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία.

Όσα διαπιστώνεται ότι έκανε ο κ. Πάτσης δεν έχουν λογική και προφανώς δεν εκφράζουν και δεν μπορούν να κηλιδώσουν μια ολόκληρη παράταξη. Προφανώς έγινε λάθος όσον αφορά την απόφαση να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Τέτοιες περιπτώσεις πάντως υπάρχουν δυστυχώς διαχρονικά σε όλα τα Κόμματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που τάχα κόπτεται για τη διαφάνεια και την ηθική στην πολιτική, έχει δυο πρώην υπουργούς, τους κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας παρέχει άνευ όρων κάλυψη και στους δυο, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αποφασιστικά απέπεμψε τον Πάτση. Αυτή η διαφορά είναι αποκαλυπτική της αντίληψής του για θέματα ήθους και ύφους της πολιτικής.

Με αφορμή την υπόθεση Πάτση, ήδη κατέθεσα στο δημόσιο διάλογο μια πρόταση για την περαιτέρω θωράκιση του πολιτικού συστήματος: Να υπάρχει έλεγχος από μια ανεξάρτητη αρχή των πόθεν έσχες των υποψήφιων βουλευτών. Ας καθίσουν νομικοί απ’ όλα τα Κόμματα και ας βρουν τον τρόπο. Έτσι στο μέλλον δεν θα έχουμε άλλους «Πάτσηδες». 

Και εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σε προσωπικό επίπεδο, πριν τις εκλογές του 2019, έδωσα στη δημοσιότητα ανοίγοντας την προεκλογική μου εκστρατεία, το πόθεν έσχες μου για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μου στην Καβάλα με τι μπαίνω στην πολιτική και με τι θα βγω. Καθαρές κουβέντες…


Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ''εθνικό έγκλημα'', καθώς όπως τόνισε από τα 14 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όψιμα και υποκριτικά έδειξε τάχα ενδιαφέρον για την αμυντική βιομηχανία της χώρας, θεωρεί ότι απευθύνεται σε… Λωτοφάγους. Όμως, σύμφωνα και με τη σχετική απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, ο ορισμός της απαξίωσης είναι η κατάσταση στην οποία οδήγησε την αμυντική βιομηχανία η δική του κυβέρνηση. Κατάσταση η οποία αντιστράφηκε, χάρη στην εντατική, συντονισμένη και μεθοδική δουλειά της σημερινής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέλαβε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα, σχεδόν μηδενική ρευστότητα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και αδιαφανή, τουλάχιστον, πεδία. Σήμερα, η ΕΑΒ, με την αρωγή των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εθνικής Άμυνας υπό την ηγεσία του συμπατριώτη μας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, συνεχίζει τις ενέργειες λειτουργικής και επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, βελτιώνει σταδιακά τα οικονομικά μεγέθη της και θέτει τις βάσεις επαναφοράς της σε κερδοφορία, μετά από 6 χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιτέλους ας σοβαρευτεί. Θα ωφελήσει και την ίδια, αλλά και τη χώρα.


Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία δεν ρίχνει τους τόνους, αντιθέτως ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά. Πόσο κοντά είμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο; Είστε ικανοποιημένος από την αντίδραση της Κυβέρνησης;

Δεν είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία θα μεταφέρει την ρητορική ένταση στο πεδίο, μολονότι, όσο κλιμακώνονται οι προκλήσεις, τόσο πιθανότερο είναι στατιστικά το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος. Αυτό που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι ο Ερντογάν κερδίζει από αυτή την στρατηγική στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει των εκλογών του 2023. Η νίκη του στις κάλπες είναι το μοναδικό που τον ενδιαφέρει και βάσει αυτού χαράζει τη στρατηγική του. Από την πλευρά μας, εμείς είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα για να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση, στους ανιστόρητους ισχυρισμούς και τα ψέματα της Τουρκίας. Έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έχουμε οικοδομήσει σημαντικές διεθνείς συμμαχίες και έχουμε με το δίκιο μας το διεθνές δίκαιο. Και έτσι, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.


Ρεκόρ στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος καταγράφει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια σύμφωνα με την κατάταξη (BERs) της EIU για το δ' τρίμηνο του 2022. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;

Η αναγνώριση των προσπαθειών μας να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας είναι πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, πιστεύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα που προσελκύει περαιτέρω ξένες επενδύσεις. Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερα, η χώρα μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Η μεγάλη στροφή της οικονομίας μας προς την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις είναι αποτέλεσμα της υπεύθυνης, συνετής, φιλοεπενδυτικής και φιλοαναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής, που έχει ως βασικά συστατικά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.


Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στις δυο τελευταίες μεγάλες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προηγείται του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ποιο είναι το σχόλιο σας για τα αποτελέσματα αυτών των δημοσκοπήσεων;

Η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση αντέχουν και αντεπεξέρχονται στις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που έχουν προκύψει τα τελευταία 3,5 χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο ηγέτη της χώρας, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί, καλύτερα από τον καθένα, τις οποιεσδήποτε προκλήσεις. Παρά τον πολύ μεγάλο βαθμό των δυσκολιών και την λαϊκίστικη πολιτική του «λεφτά υπάρχουν» της αντιπολίτευσης, οι πολίτες έχουν δει και δοκιμάσει, συγκρίνουν και καταλήγουν στα συμπεράσματά τους. Στο ότι η χώρα -και για την επόμενη τετραετία- χρειάζεται μια υπεύθυνη κυβέρνηση που θα την οδηγήσει μπροστά, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Και αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι άλλη από της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που -παρά τις αστοχίες της- δεν κοροϊδεύει και έχει αποδείξει την ικανότητά της να βγάλει την Ελλάδα στο ξέφωτο. Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσει να ρισκάρει να μπούμε σε νέες περιπέτειες, όπως το 2015. Οι μνήμες είναι νωπές άλλωστε…


Τέλος, ποιες είναι οι κινήσεις σας σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα; Σε ποια προβλήματα έχετε εστιάσει το ενδιαφέρον σας;

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, βρίσκομαι διαρκώς δίπλα στους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας, τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα. Καθημερινά περιοδεύω στις πόλεις και τα χωριά του νομού, συναντώ πολίτες στο πολιτικό μου γραφείο και βρίσκομαι σε ανοιχτή γραμμή με την κεντρική διοίκηση, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τους μιλάω πάντα τη γλώσσα της αλήθειας και έχουμε μια ειλικρινή σχέση. Κάθε πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας και του κάθε πολίτη, αποτελεί και ένα δικό μου προσωπικό στοίχημα. Με όλες μου τις δυνάμεις, προσπαθώ να δίνω λύσεις, με λίγα λόγια και πολύ δουλειά. Άλλα -πιστεύω τα περισσότερα- τα καταφέρνω, άλλα δυστυχώς όχι. Αλλά πάντα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και οι Καβαλιώτισσες και οι Καβαλιώτες το γνωρίζουν καλά αυτό.