Συνέντευξη στην εφημερίδα «Επικαιρότητα Νέστου» και το δημοσιογράφο κ. Κώστα Χατζηγεωργίου

Θα ξεκινήσω μ’  ένα ερώτημα που θεωρώ ότι, θα σας έκαναν οι αγρότες της περιοχής, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία. Με την γνώση κι εμπειρία που έχετε πλέον, μετά από πολλές επισκέψεις κι επαφές  που έχετε πραγματοποιήσει στον Νέστο, σε ποιο τομέα θεωρείτε ότι πρέπει να δώσουν  μεγαλύτερη βαρύτητα, ώστε να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα της εξέλιξης τους, οι αγρότες του Νέστου;

 

Είναι γεγονός ότι η επαφή μου με τους αγρότες του Νέστου τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και μεμονωμένα, είναι διαρκής. Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλους τους πολίτες σε όλο το νομό. Μέσα από το συνεχή αυτό διάλογο ενημερώνομαι για τα προβλήματα και τα θέματα που τους απασχολούν, αλλά και τους ενημερώνω για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Άλλωστε, όπως έχουμε επανειλημμένα διαμηνύσει, αυτός αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας και στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε τους είκοσι μήνες που η Νέα Δημοκρατία έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.

 

Ειδικά με την πανδημία, επιβεβαιώθηκε αυτό που λέμε σε κάθε ευκαιρία, ότι επιβάλλεται να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις μας και στις μοναδικής ποιότητας πρώτες ύλες της μακεδονικής γης. Παράλληλα, για να ξεπεραστεί η αναμφίβολα δύσκολη αυτή περιπέτεια, ενεργοποιήθηκαν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των αγροτών μας, όπως οι έκτακτοι πόροι των 350.000.000 ευρώ και πλέον,  το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

 

Δεν έχουμε όμως σταματήσει ταυτόχρονα να θέτουμε όλες αυτές τις βάσεις προκειμένου να κερδηθεί, όπως ορθά αναφέρατε στην ερώτησή σας, το μεγάλο στοίχημα της εξέλιξής τους. Εδώ εντάσσονται - και θα πρέπει να αξιοποιηθούν καταλλήλως - η συνεργασία που έχει συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η νομοθετική βελτίωση που έχει γίνει στο πλαίσιο λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών, η ανάπτυξη μιας εξελιγμένης ηλεκτρονικής υπηρεσίας μέσω της οποίας οι παραγωγοί έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες, εντός και εκτός Ελλάδας, παραμερίζοντας τους μεσάζοντες, η απλοποίηση της διοικητικής διαδικασίας αξιολόγησης νέων τύπων λιπασμάτων που προέρχονται από αστικά ή βιομηχανικά απόβλητα και οι διορθωτικές αλλαγές της νομοθεσίας για τις έγγειες βελτιώσεις.

 

Τη δική τους σημασία, έχουν εξάλλου το άνοιγμα της ασιατικής αγοράς για την εξαγωγή σε αυτήν των ξακουστών ακτινιδίων της περιοχής μας, η νομοθετική παρέμβαση για να δοθούν κίνητρα στους άνεργους της χώρας να εργαστούν στον αγροτικό τομέα χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, αλλά και σε συνταξιούχους χωρίς να χάνεται το ποσοστό της σύνταξής τους, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να επιταχυνθεί η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, καθώς και η επίλυση του προβλήματος των εργατών γης, με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή.

 

Παραμένει βέβαια η μεγάλη εκκρεμότητα να εντάξουμε την Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα. Προσπαθούμε να επιλύσουμε ένα διαχρονικό αίτημα των αγροτών μας. Δυστυχώς μας δυσκολεύει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε ένα διαγωνισμό χωρίς να είναι μέσα η Καβάλα μας. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι στο τέλος σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, θα τα καταφέρουμε.

 

Η περιοχή του Νέστου, είναι ένας τόπος ευλογημένος, όπως τον έχετε χαρακτηρίσει κι εσείς.  Θα μπορούσατε να μας πείτε εν συντομία, τι πρέπει να γίνει  ώστε να αναπτυχθεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά. Δηλαδή να αναπτυχθεί βιώσιμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί  η ποιότητα ζωής των κατοίκων;

 

Η Π.Ε. Καβάλα και φυσικά ο Νέστος, όπως έχω ξαναπεί, διαθέτουν ένα πακέτο από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχουν τις δυνατότητες να εξελιχθούν σε πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με σχέδιο, συνέργειες, εξωστρέφεια και καινοτομία μπορούμε να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολίτες του τόπου μας και αυτό επιχειρούμε να πράξουμε από την πρώτη στιγμή που μας τίμησαν οι πολίτες με την ψήφο τους.

 

Πολλές φορές μάλιστα, ακόμα και με αυτά που σε κάποιους φαίνονται μικρά και τα λοιδορούν, είναι σαφές ότι διευκολύνεται η καθημερινότητα των πολιτών. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η έγκριση μετά από ενέργειές μου από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) στην Κεραμωτή, που σύντομα ο Δήμος θα θέσει σε λειτουργία, οι δωρεές μου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, ακόμα και ο εμβολιασμός των βοοειδών του πρώην Δήμου Ορεινού. Μερικά - θα μου πείτε - θεωρούνται αυτονόητα, όμως στην πράξη τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επί χρόνια ταλανίζουν το δημόσιο -και ευτυχώς πάνω σε αυτό ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκης τα αλλάζει όλα.

 

Οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από την Κυβέρνηση, μέσω των περιφερειών, είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, μετά τον εφιαλτικό τελευταίο χρόνο, η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά να επιστρέφει σε μια τροχιά ανάκαμψης και ευημερίας. Και, ασφαλώς, από τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αυτοί θα καλυφθούν και θα υποστηριχθούν, όπως έχουμε ευθύνη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, να το κάνουμε. Και είναι ευτυχές, προς την επίτευξη του στόχου αυτό, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την απορρόφηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ανάπτυξη και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ένα επίτευγμα τη στιγμή που η προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Γνωρίζουμε ότι έχετε ήδη εκδώσει ένα βιβλίο , που λειτουργεί ως οδικός χάρτης, θα λέγαμε,  των πολιτικών  σας στόχων, με τίτλο «Καβάλα 2020 – 2050. Φυσιογνωμία και βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού Καβάλας». Αναφερόμενος  στην περιοχή του Νέστου, τι έχετε πετύχει που συνάδει με τα όσα αναφέρετε στο βιβλίο σας  μέχρι σήμερα και σε ποιους τομείς;

 

Πραγματικά, γνώμονας της πολιτικής και των πρωτοβουλιών μου, είναι η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου  «Καβάλα 2020 – 2050», που εκπονήθηκε σε συνεργασία με καθηγητές του Χαροκόπειου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του πρώην Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το παρουσίασα προεκλογικά στους συμπολίτες μου. Πρόκειται για έναν οδηγό, το περιεχόμενο του οποίου – θεωρώ - ταυτίζεται με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και με βάση τον οποίο προχωρώ μέρα με τη μέρα, με στόχο την έμπρακτη εφαρμογή των προτάσεών για την Καβάλα και το Νέστο που όλοι επιθυμούμε. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, κατάφερα, για παράδειγμα, να εντάξω στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων την ανακατασκευή της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου. Πλέον τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προς την τυπική τους έγκριση, έτσι ώστε στη συνέχεια το έργο να δημοπρατηθεί και να δώσει λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα και δίκαιο αίτημα των αγροτών - και όχι μόνο - της περιοχής. Με την ανακατασκευή αυτή, 50 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική κατασκευή του έργου, αφενός θα θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Χρυσούπολη και αφετέρου θα αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, με δεδομένο ότι θα γίνεται εξοικονόμηση πάνω από 20% του νερού και βεβαίως αυτό θα βοηθήσει 8.000 παραγωγούς, μέλη του ΤΟΕΒ και άλλους πολίτες.

 

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη, προχωράμε τις μελέτες για τις αρδευτικές διώρυγες Αγιάσματος – Πηγών, καθώς και την επέκταση του αρδευτικού δικτύου Χαϊδευτού.

 

Επίσης, ένας άλλος στόχος εξ αρχής ήταν η αναμόρφωση της Κεραμωτής και η ανάδειξής της ως τουριστικός προορισμός. Επί τούτου, ύστερα από τις απαραίτητες αναγκαίες επαφές, σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά έργων και μελετών για το λιμένα της περιοχής και συγκεκριμένα: Για την ανακατασκευή της Παλιάς Σκάλας από το Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως μου δεσμεύτηκε προσωπικά ο υπουργός κ. Γ. Πλακιωτάκης, για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του δικτύου όμβριων υδάτων στην περιοχή, για την πεζοδρόμηση και επέκταση του δικτύου οδοφωτισμού, για τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου της χερσαίας ζώνης, για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή προβόλου παραπλεύρως της Παλαιάς Σκάλας με σκοπό τον ασφαλή ελλιμενισμό πλωτών μέσων, καθώς και για την επέκταση Δικτύου Ηλεκτοφωτισμού και Υδροδότησης και τοποθέτηση τεσσάρων νέων μηχανημάτων παροχής νερού και ρεύματος προς εξυπηρέτηση των τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής.

 

Και κάτι ακόμη, το οποίο το λέω για πρώτη φορά. Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφτηκε μετά από δική μου πρωτοβουλία την Κεραμωτή ο γενικός γραμματέας νησιωτικής πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος. Μαζί με το δήμαρχο κ. Σάββα Μιχαηλίδη, τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Βλάχο και τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Παναγιώτη Δουκαλιάνο, ζητήσαμε από τον κ. Κυριαζόπουλο τη μεταφορά του λιμενικού σταθμού στο κτίριο που παλιά στεγαζόταν η Αστυνομία. Στόχος είναι εκεί που σήμερα βρίσκεται ο λιμενικός σταθμός να μεταφερθεί το ιατρείο. Δεν είναι δυνατόν, κύριε Χατζηγεωργίου, το 2021 οι πολίτες να περιμένουν έξω από το ιατρείο για αν εξεταστούν. Με τις οποίες κλιματολογικές συνθήκες.

 

Ήδη ο Δήμος Νέστου «τρέχει» τα θέματα που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για να δώσουμε με αυτόν τον τρόπο λύση σε ένα ακόμη δίκαιο αίτημα των πολιτών της περιοχής.

 

Και φυσικά οι στόχοι δεν τελειώνουν εδώ. Συνεχίζουμε ακατάπαυστα την προσπάθεια και στο τέλος της τετραετίας θα γίνει ο τελικός απολογισμός. Εκεί κρίνονται άλλωστε οι πολιτικοί, λογοδοτούν και ελέγχονται από τους πολίτες για την ειλικρίνεια αλλά και την  αποτελεσματικότητά τους.

 

Και πιστέψτε με ότι όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού το έργο που θα παρουσιάσω στους πολίτες του Νέστου, αλλά και συνολικά της Καβάλας, θα είναι σημαντικό και πολύ εύκολα μετρήσιμο.

 

Έχετε ένα σλόγκαν με το οποίο  υπογράφετε τα δελτία τύπου που εκδίδετε κι αυτό λέει: ‘’Το είπαμε. Το κάναμε. Συνεχίζουμε’’. Πέρα απ’ αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλες κι όλοι, όσοι το έχουμε προσέξει, τι σημαίνει για σας; Θα θέλαμε να μας δώσετε, αν θέλετε,  μια πιο διευρυμένη εξήγηση;

 

Οι πολιτικοί έχουμε επανειλημμένα απογοητεύσει τους πολίτες, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αισθάνονται καχυποψία. Τους έχουμε δυσαρεστήσει, με συνέπεια αρκετοί να έχουν χάσει την πίστη τους σε εμάς, στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο και αυτό προσπαθώ και από την πλευρά μου, ως νεοεκλεγμένος βουλευτής. Δεν είναι τυχαίο ότι, επειδή για μένα, προσωπικά, η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι ύψιστης σημασίας λέξεις, πήρα την απόφαση να δίνω κάθε χρόνο στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες μου. Έτσι, οι πολίτες θα γνωρίζουν πώς μπήκα και πώς συνεχίζω στην πολιτική. Από εκεί και πέρα, η ειλικρινής διάθεση προσφοράς και τήρησης των δεσμεύσεων του κάθε πολιτικού, είναι κομβικός παράγοντας για την δημιουργική πορεία του. Επί προσωπικού, θέλω να κοιτάζω πάντα τους πολίτες στα μάτια, έχοντας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου για να συμβάλλω στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Και οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν έγιναν απλά να γίνουν, αλλά για να υλοποιηθούν. Και αυτό προσπαθώ κάθε στιγμή. Αυτό είναι το χρέος του πολιτικού και θα συνεχίσω μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μου στη Βουλή. Για όσο οι συμπολίτες μου θα με εμπστεύονται. Και σε αυτή τη συνεχή μάχη, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χωρούν εγωισμοί. Όλοι μαζί, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε το Νέστο και συνολικά το Νομό Καβάλας πρότυπο ανάπτυξης. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και θα πετύχουμε.