Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καρφί» και το δημοσιογράφο κ. Κώστα Πασίση

Τις τελευταίες ημέρες ο Ερντογάν δυναμιτίζει εκ νέου τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι κινήσεις;

 

Δυστυχώς, η Τουρκία επιμένει να προκαλεί με δηλώσεις και κινήσεις της πολιτικής της ηγεσίας, επιτείνοντας την ένταση σε όλα τα μέτωπα. Από τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι τους προκλητικούς χάρτες και από το μεταναστευτικό μέχρι την υπογραφή μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διεθνοποιεί το θέμα των προκλήσεων της Άγκυρας, θέτοντάς το σε κάθε ευκαιρία στους εταίρους. Το έκανε μέσα στην εβδομάδα στους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα στη Μαδρίτη, το έπραξε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ το έχει θέσει κατ' ιδίαν και σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και στον ίδιο τον Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο. Μπροστά στις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, οι σύμμαχοί μας δεν μπορούν να στέκονται αδιάφοροι όταν παραβιάζεται ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο σε βάρος μας. Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες ελληνικών νησιών φυσικά δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα, ούτε μπορεί να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Ελλάδα από την πλευρά της τηρεί σταθερά υπεύθυνη στάση, στηριγμένη στο Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα όμορα κράτη και προστατεύει διαρκώς τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

Έχετε plan b στο μεταναστευτικό πρόβλημα, αν δεν αποδώσουν τα τελευταία μέτρα που πήρατε ή η κοινωνία θα πρέπει να μάθει να ζει με τους μετανάστες;

 

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εάν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ακούσει τη Ν.Δ., που από τον Ιούνιο του 2016 είχε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερα. Ανεξάρτητα από αυτό, η σημερινή Κυβέρνηση αφενός προσδίδει την ευρωπαϊκή διάστασή του θέματος και αφετέρου ανακοίνωσε και ήδη εφαρμόζει συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων τα οποία ήδη, αργά και σταθερά, αρχίζουν να αποδίδουν. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι, όπως πριν. Αυτό μεταφράζεται σε αυστηρότερη πολιτική φύλαξης των συνόρων μας, κλειστούς φυλασσόμενους χώρους, νέο καθεστώς απονομής του ασύλου, οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα και ανακούφιση των νησιών. Θα πετύχουμε. Παράλληλα, βέβαια, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Και σε αυτό, όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι το βάρος που αναλογεί στον καθένα μας. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, εδώ θα δοκιμαστεί η υπευθυνότητα κι η ανθρωπιά της κοινωνίας μας.

 

Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά;

 

Θα έλεγα ότι κάποια στιγμή, ειδικά για το πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, θα πρέπει να σταματήσουμε να κινούμαστε στα κλασικά διλήμματα δεξιός, αριστερός ή κεντρώος, γιατί τελικά θα χάσουμε την πραγματική ουσία. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί, να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, να έχει ευρεία αποδοχή και να είναι σε θέση να προασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας. Και να είστε σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Στο θέμα του εκλογικού νόμου είναι εφικτή η πολιτική συνεννόηση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

 

Ευχής έργο θα ήταν να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα του τόπου. Πολλές φορές έχουμε απευθύνει κάλεσμα στην αντιπολίτευση να πορευτούμε μαζί στο δρόμο προς την πρόοδο και την ευημερία της χώρας. Και σίγουρα δεν μπορούμε να οδηγηθούμε εκεί με τα σημερινά δεδομένα και δη την απλή αναλογική. Με αυτό το σύστημα, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία και η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες. Έχουμε δεσμευτεί πως θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και καλούμε όλα τα κόμματα να δουν θετικά αυτήν την προσπάθεια.

 

Πρόωρες εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας βλέπετε;

 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπροστά της σχεδόν 3,5 χρόνια ακόμα εποικοδομητικού έργου στην προσπάθεια να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα, να επιτευχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των πολιτών. Ήδη η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχιστεί με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένα πράγματα ενώπιον του ελληνικού λαού ο οποίος, στο τέλος της τετραετίας, θα μας κρίνει. Όσο και αν ο κ. Τσίπρας «καλλιεργεί» σενάρια αποσταθεροποίησης για τη χώρα μόνο και μόνο για να αποτρέψει την εσωκομματική του αντιπολίτευση να τον αμφισβητήσει, δεν θα το καταφέρει.

 

Ποιο ήταν το βασικό πολιτικό μήνυμα που έστειλε το 13ο συνέδριο της ΝΔ;

 

Ότι αντίπαλός μας είναι μόνο τα προβλήματα του τόπου και βρισκόμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες. Ότι υπάρχουμε για τον πολίτη και πορευόμαστε μπροστά με τον πολίτη. Ότι ενώνουμε δυνάμεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξουμε ότι τα πολιτικά μας επιχειρήματα παραμένουν σε ευθεία γραμμή με τα αιτήματα της κοινωνίας. Βλέπουμε, ακούμε, καταγράφουμε και υλοποιούμε. Και αυτό προϋποθέτει όχι μόνο την καθημερινή επαφή με τον κόσμο, αλλά και την ευθεία, την άμεση συνεννόηση μεταξύ μας. Πολίτες, βουλευτές, υπουργοί, όλοι μας διαμορφώνουμε μια άρρηκτη αλυσίδα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, που οφείλουμε να κρατήσουμε άρρηκτη. Και αυτό για την ουσία και όχι για τις εντυπώσεις, με την αυτοκριτική και την αυτοβελτίωση, χωρίς διακρίσεις, με τη δύναμη του ρεαλισμού και όχι την πλάνη του λαϊκισμού τον οποίο βιώσαμε στην πιο ακραία του μορφή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.